Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

6 spôsobov, ako posilniť črevný mikrobióm.

Zdravie čriev priamo vplýva na imunitný systém. Poradíme vám, ako zostať zdravý vďaka prírode.

6 spôsobov, ako posilniť črevný mikrobióm.

Vedeli ste, že súčasťou nášho tela je aj približne 50 biliónov baktérií? Nie všetky sú pritom tie zlé. V tomto článku si vysvetlíme funkciu baktérií v našich črevách a spôsoby, ako posilniť prirodzené črevné prostredie a tým aj imunitný systém.

1. DOJČENIE

Zdravie čriev sa vyvíja už od narodenia.Podľa výskumov sa u detí, ktoré boli dojčené aspoň pol roka výrazne znížilo riziko rozvoja alergií, obezity a ďalších ochorení, ktoré s črevami priamo súvisia. Pokiaľ je to možné, vždy uprednostnite dojčenie pred umelou výživou.

2. PESTRÁ, ČERSTVÁ STRAVA

Črevné prostredie do veľkej miery ovplyvňuje hlavne strava, ktorú prijímame.To najlepšie, čo pre správne fungovanie organizmu môžete urobiť, je pestré a farebné stravovanie bez chémie. Platí totiž pravidlo, že čím rozmanitejšia strava, tým rozmanitejšia je aj skladka baktérií v črevách. A to je presne to, čo trávenie potrebuje.

Súčasné stravovanie bohužiaľ zdravému mikrobiómu čreva príliš nenahráva. Veľké množstvo tukov, cukrov a spracovaných potravín postupne oslabujú imunitný systém. Predpokladá sa, že práve tento štýl života má za následok stále častejšie potravinové intolerancie a alergie.

Ak chcete svojmu telu prinavrátiť silu a zdravie, jedzte viac zeleniny, ovocia a strukovín. Tieto plodiny totiž okrem širokej plejády výživných látok obsahujú aj veľký pomer rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ktorá je kľúčom k správnemu tráveniu. Je vedecky dokázané, že jedálničky s dostatkom takejto farebnej a čerstvej stravy podnecovali rast tzv. prospešných bifido baktérií a naopak, zamädzovali množeniu tých, ktoré spôsobujú ochorenia.

Ovocie, zelenina a celozrnné potraviny fungujú v tele ako liečivé prebiotiká. Aké sú účinky prebiotík? Okrem toho, že vytvárajú ideálne prostredie pre dobré baktérie, pomáhajú aj znižovať hladinu triglyceridov a cholesterolu v tele u obéznych ľudí.

3. FERMENTOVANÉ POTRAVINY

Jedálniček doplňte aj o kvalitné fermentované potraviny ako napríklad biely jogurt, kvasená kapusta, kimchi alebo kombucha. Zistilo sa, že pravidelná konzumácia fermentovaných produktov dokonca efektívne znížila prejavy potravinových intolerancií. Pozor si musia dávať iba histaminici, ktorí budú musieť takéto pochutiny vynechať.

4. ZDRAVÉ, PRÍRODNÉ SLADIDLÁ

Vyhýbajte sa umelým sladidlám. Ak vám v jedálničku chýba niečo sladké, siahnite po kvalitných zdrojoch cukru, napríklad med. Umelé sladidlá majú negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi a podnecujú chorobné baktérie k množeniu.

5. POLYFENOLY V STRAVE

Zamerajte sa na potraviny bohaté na polyfenoly ako cibuľa, hrozno, kvalitný zelený čaj, mandle, tmavá horká čokoláda a bobuľové ovocie. Tieto, rovnako ako prebiotiká, vytvárajú pohostinné prostredie pre bifido baktérie a laktobacili.

6. PROBIOTIKÁ

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré spravidla nekolonizujú prostredie čreva natrvalo a preto je potrebné ich pravidelne dopĺňať. Probiotiká sú súčasťou silného imunitného a tráviaceho systému a jeden zo spôsobov, ako sa dopracovať k prvotriednemu tráveniu.

Narušená črevná mikroflóra dokáže skutočne skomplikovať život. Takéto prostredie môže spôsobiť akútne problémy ale čo je horšie, aj spustiť chronické ochorenia. Dbajte preto na správnu, vyváženú stravu plnú prirodzených potravín bez chémie.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho