Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Mizuna microgreens: fakty, benefity a oveľa viac.

Mizuna je aromatická, výrazná mikrozelenina s pozoruhodným profilom bioaktívnych látok. Ponúkame vám spôsoby, ako ju použiť v jedálničku.

Mizuna microgreens: fakty, benefity a oveľa viac.

Hľadáte potravinu, ktorá by dodala vášmu telu poriadnu dávku výživy no zároveň obsahovala minimum kalórií a nezaťažila trávenie? Všetky tieto atribúty spĺňa mizuna - mikrozelenina chuťovo podobná horčici alebo rukole.

V súvislosti s mizunou ste sa mohli stretnúť aj s rôznymi inými pomenovaniami ako japonská alebo pavúčia horčica. V skutočnosti ide o odrodu horčicovej zeleniny, ktorá úzko súvisí s čeľaďou Brassica, do ktorej patrí brokolica alebo repa.

Mikro mizuna sa výborne hodí pri tvorbe dipov, omáčok alebo krémových polievok. Je pomerne korenistá a intenzívna, preto ju v šalátoch miešame s neutrálnejšími druhmi listovej zeleniny a mikrozeleniny.

PROSPEŠNÉ LÁTKY V MIKRO MIZUNE

Mizuna je bohatá na vitamíny C, A, E a antioxidanty, ktoré chránia bunky tela pred škodlivým vplyvom voľných radikálov a tým zabraňujú vzniku vážnych ochorení. Napríklad, mladá mizuna obsahuje zlúčeninu s názvom kaempferol, teda antioxidant, ktorý má protirakovinové a protizápalové účinky.

Mikro mizuna má pozitívny vplyv na budovanie silnej obranyschopnosti organizmu a akúkoľvek bakteriálnu alebo vírusovú infekciu pomôže zvládnuť oveľa rýchlejšie. Okrem toho, podporuje tiež regeneráciu kože a tvorbu kolagénu, čím urýchľuje aj hojenie rán.

V mizune sa tiež ukrýva poriadne množstvo vitamínu K, ktorý zohráva kľúčovú rolu pre správnu zrážanlivosť krvi, podporuje zdravie kostí a podporuje vstrebávanie niektorých nutrientov. To však nie sú jeho jediné výhody. Vedeli ste, že vitamín K spomaľuje poškodenie mozgu a pôsobí ako prevencia pred vznikom Alzheimerovej choroby? Jedna šálka mikro mizuny pokryje až 348% odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu.

Ďalším závažným benefitom, ktorý prináša je boj proti rakovine. Zistilo sa, že zvýšená konzumácia mikrozeleniny patriacej do skupiny Brassica, kde nájdeme aj mizunu, pozitívne ovplyvnila až 67% skúmaných prípadov rakoviny. Najlepšie výsledky boli zaznamenané v boji proti rakovine prostaty, pľúc a ústnej dutiny. Pri iných druhoch nádorov stále pokračujú výskumy so sľubným výsledkom.

Poriadna dávka B-komplexu zase zabezpečí správny rast a vývoj dieťatka v prenatálnom období, no pomôže aj ženám, ktoré majú problém otehotnieť.

B-komplex tiež podporuje zdravie kože, zmierňuje zápaly a infekcie a zároveň urýchľuje hojenie tkanív napríklad aj pri herpetickej infekcii.

Pravidelná konzumácia prinesie svoje ovocie aj na zlepšení zraku. Obsahuje totiž vysoký pomer vitamínu A a luteínu, ktoré zabraňujú suchosti očí, zahmlievaniu očí, podporujú nočné videnie, spomaľujú starnutie očného tkaniva a zabraňujú dokonca aj úplnej strate zraku.

Okrem týchto výživných látok obsahuje aj esenciálne aminokyseliny, sulforafan, chlorofyl, kyselinu listovú, vápnik, železo, selén, draslík a mangán.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho