Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Tvaroh: Je dobré zaradiť ho do jedálnička?

Tvaroh je mliečny produkt plný bielkovín. Aké sú jeho výhody? Všetko potrebné sa dozviete v našom článku.

Tvaroh: Je dobré zaradiť ho do jedálnička?

Viete si predstaviť tradičnú, slovenskú kuchyňu bez tvarohu? My veru nie! Univerzálna potravina vhodná do sladkých aj slaných receptov, ktorá je plná ľahko stráviteľných bielkovín.

Čo to vlastne tvaroh je? Ide o biely mliečny produkt vyrábaný zrazením mliečnej bielkoviny. Vyrába sa v mnohých podobách. Na trhu nájdete tradičný hrudkovaný tvaroh ale aj jemný výrobok krémovej konzistencie. Vyberať môžete spomedzi čistej chuti bez prídavných látok alebo sú k dispozícii predpripravené aj ochutené variácie s cukrom a orechmi vhodné do koláčových plniek.

Úplne odtučnený, nízkotučný, polotučný alebo plnotučný? Aj tu sú rozdiely.

Ktorý z celej tejto plejády je dobré kupovať? K racionálnemu jedálničku patrí neochutený, najlepšie polotučný tvaroh. Mäkká, zato pevná konzistencia jemnej chuti s vyváženým obsahom tukov a ostaných makronutrientov.

Nutričná hodnota kvalitného tvarohu je výborná. Na 100g váhy obsahuje tvaroh až 13 gramov proteínov.

Obsahuje:

  • minerály, vápnik, draslík, horčík, mangán, zinok, selén,
  • aminokyseliny lyzín, methionin,
  • vitamíny B2, B6, B12, A, C, D, E.

Vďaka nabitému obsahu výživných látok má pozitívny vplyv na zdravie čriev, kostí a svalov, vlasov, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje zdravie srdca a funkcie nervovej sústavy, eliminuje zápchu.

Je mimoriadne vhodný pre ľudí trpiacich obezitou alebo cukrovkou 2.typu. Tvaroh je potravina, ktorá vám účinne pomôže k trvalej redukcii váhy a zároveň sa postará o lepšiu regeneráciu svalstva.

Tvaroh je dostupný a prináša radu zdravotných výhod. Niet sa čo čudovať, že ho s obľubou používali už naše babičky. Je súčasťou nátierok, krémov, koláčov, môžete ho konzumovať len tak s ovocím a lyžičkou medu alebo si pochutnať na tradičných, tvarohových rezancoch. A samozrejme, je aj súčasťou nášho výnimočného krumplovníka.

Tvaroh si už dávno našiel svojich zástancov nielen v rade aktívnych športovcov. Ak vám mliečne výrobky nerobia problém, tvaroh rozhodne patrí do nutrične vyváženého jedálnička.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho