Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Zlatý elixír mladosti: MED

Med je vitamínová bomba plná antioxidantov. Aké benefity prináša pravidelná konzumácia?

Zlatý elixír mladosti: MED

Med nie je len potravina, ale hlavne liek. Obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných výživných látok. Tisícky rokov sa používa ako sladidlo, liečivo ale aj nástroj oslnivého, sviežeho vzhľadu. Vedeli ste, že med ako liek používali už v starovekom Egypte? A nielen tam. Inkovia ho z obľubou používali ako konzervant a antibakteriálny prostriedok zároveň.

Ako vlastne vzniká med? Včely zbierajú kvetinový nektár bohatý na prírodný cukor vo svojom okolí. Po prílete do úľa ho opakovane konzumujú, trávia a na konci tohto procesu vzniká náš milovaný med. Med pre včely slúži ako potrava, uskladnená na dlhú dobu.

Kvalitný med je bomba plná antioxidantov. Práve kombinácia kyselín a flavonoidov dodáva medu špecifickú silu. Chuť, farba a vôňa medu sa líši v závisloti od druhu kvetov, ktoré včela navštívila.

Aké sú benefity pravidelnej konzumácie medu? Vyvážené užívanie medu znižuje riziko vzniku srdcových a cievnych ochorení, reguluje vysoký tlak, podporuje imunitu a zdravie očí a rovnako je aj prevenciou pred vznikom niektorých druhov nádorov. Ďalšími benefitmi je zníženie hladiny LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi, eliminácia zápalových procesov alebo zlepšenie športového výkonu. Tento zlatý elixír totiž obsahuje až 18 aminokyselín, vitamíny a cenné minerály.

Liečba medom je efektívna aj pri niektorých kožných ochoreniach. Množstvo vedeckých štúdií preukázalo, že je med mimoriadne nápomocný pri popáleninách, kožných zápaloch, diabetických vredoch, akýchkoľvek kožných poraneniach a odreninách, herpese a aj psoriáze.

Lokálna aplikácia medu zabezpečuje antibakteriálny účinok, spomaľuje starnutie a zároveň preukázateľne vyživuje poškodené tkanivo, čím napomáha jeho rýchlejšej regenerácii. A preto si toto zlato od včiel rýchlo našlo uplatnenie aj pri vývoji kvalitnej, účinnej kozmetiky. Zlatému, sladkému medu sa právom hovorí aj elixír mladosti.

V slovenských rodinách sa stáročia tradične využíva hlavne pri zápaloch dýchacích ciest. Kombinácia medu s cibuľou pomohla už nejednému z nás dostať sa z choroby bez zbytočných antibiotík.

Užívanie medu aspoň 2 mesiace pred sezónou peľových alergií môže efektívne znížiť mieru príznakov. Ako je to možné? Med prirodzene obsahuje aj určité množstvo peľu. Pravidelná konzumácia naštartuje imunitný systém a ten v peľovej sezóne dokáže lepšie bojovať s alergénmi.

Med pozitívne ovplyvňuje aj spánok a jeho kvalitu. Odporúčame 1 polievkovú lyžicu medu rozpusteného vo vlažnom kamilkovom čaji. Sila kamiliek s prírodným liekom od našich včiel vám určite poskytne kvalitný spánok.

Med je výnimočná substancia, ktorú v laboratórnych podmienkach nedokážeme nahradiť. Každý jeden gram je jedinečný. Med ako liečivo sa používal v mnohých kultúrach sveta už pred tisíckami rokov. V niektorých častiach ho z obľubov ponúkali bohom ako to najcennejšie, čo mali. Inde sa zase objavil ako forma starovekého platidla, vzácna ako zlato.

Falšovanie medu je vo svete obrovským problémom. Bohužiaľ, spotrebiteľ často nedokáže rozoznať pravý med a preto sa nízkymi cenami obchodových medov nechá zlákať s vidinou toho, že pre svoje telo robí o niečo viac. Musíme konštatovať, že opak je pravdou. Uprednostnite radšej kvalitný, pravý med od našich včiel, ktoré pracovite zbierajú nektár v záhradách a lúkach bez chemického ošetrenia. Rozdiel v kvalite je razantný ako na chuti, tak hlavne v zložení. A nezabúdajte, kvalita je vždy viac ako kvantita.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho