Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Liek zo stredomoria: Olivy.

Olivy sú chutné ovocie plné výživných látok. Aké benefity prinášajú?

Liek zo stredomoria: Olivy.

Olivy patria medzi ovocie rastúce na stromoch olivovníka v stredomorskej a tropickej oblasti. Ide o veľmi starú plodinu a jej používanie sa datuje do obdobia 3000 rokov pred našim letopočtom. Odvtedy si našli obrovské množstvo priaznivcov a najmä v prímorských oblastiach sú komoditou, ktorá tvorí úplný základ každodenného varenia.

Chuť olív za surova nie je veľmi príjemná, preto sa spracovávajú. Surové olivy sú horkasté a trpké, zatiaľ čo po konzervácii zmäknú a zmení sa aj chuť. Kvalitné konzervované olivy sú silne aromatické, výrazné a mierne slané. Takéto olivy tvoria základ rôznych mediteránskych jedál a samozrejme aj pizze. Väčšina olív je spracovávaná na olivový olej.

Prečo odporúčame pravidelne jesť olivy? Pretože sú pre naše zdravie veľmi vhodnou potravinou. Vysoký obsah výživných látok ako antioxidanty, zdravé tuky, vitamín E, železo, vápnik, nízky obsah cholesterolu a mnoho ďaľších ich predurčujú stať sa bojovníkom proti rôznym druhom ochorení. Pomáhajú pri prevencii a liečení týchto zdravotných problémov:

  • ochorenia srdcovo-cievnej sústavy,
  • zápalové procesy v tele,
  • artritída,
  • psoriáza,
  • prevencia pred vznikom nádorových ochorení,
  • regulácia cholesterolu v krvi,
  • zdravie pečene,
  • prevencia pred Alzheimerom,
  • hustota kostí.

Do ktorých jedál je vhodné pridať olivy? Okrem tradičnej pizze vyskúšajte aj šaláty, nátierky a cestoviny.

Je dokázané, že sa veľké množstvo antioxidantov z ovocia a zeleniny vstrebáva oveľa lepšie v spojitosti so zdravými tukmi. Preto odporúčame do jedálnička zaradiť primerané množstvo kvalitného, za studena lisovaného oleja z olív. Olivový olej je dobré použiť aj na natieranie suchej, problematickej pokožky, ktorú okamžite vyživí, napne a dodá potrebné živiny.

Kvalitné olivy a olej sú chutné, lahodné produkty s radom pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Sú plné vitamínov, minerálov, zdravých tukov a jedlám dodávajú autentickú chuť dovolenky. Iba 5 kusov olív denne dokáže zlepšiť váš zdravotný stav. Vyskúšate silu prírody na vlastnej koži?


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho