Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Vypadávanie vlasov: Aké sú dôvody a riešenia tohto problému?

Trápi vás vypadávanie vlasov? Prezradíme vám, ako môže kombinácia zdravého životného štýlu a aromaterapie premeniť vaše vlasy na korunu krásy.

Vypadávanie vlasov: Aké sú dôvody a riešenia tohto problému?

Sú vlasy skutočne korunou krásy? Zatiaľ čo pre niekoho až tak dôležitú rolu v živote nehrajú, niektorých z nás dokáže ich nedostatok poriadne psychicky potrápiť. Vypadávanie vlasov môže mať lokálny alebo celotelový charakter a môže sa dostaviť sezónne alebo prejsť do chronickej podoby. Prečo je tomu tak a čo sa s padaním vlasov dá robiť?

PRÍČINY VYPADÁVANIA VLASOV

K vypadávaniu vlasov alebo tzv. alopécii dochádza spravidla z týchto príčin:

o dedičnosť - predispozícia sa objavuje najmä u mužov,

o hormonálne zmeny - zmeny a vplyv menštruačného cyklu, vysadenie hormonálnej antikoncepcie, tehotenstvo a dojčenie,

o sezónnosť - hlavne na jar a leto,

o nesprávna starostlivosť - časté nosenie pevne zopnutých vlasov, nesprávna kozmetika, nešetrné drhnutie pokožky a vlasov,

o nedostatočný príjem alebo vstrebávanie živín - nesprávna životospráva, narušené vstrebávanie živín v črevách, drastické diéty,

o ochorenia pokožky na hlave - dermatitída, psoriáza, neliečená mykóza,

o potravinové alergie alebo intolerancie,

o stres a dlhodobé psychické vyčerpanie,

o lieky alebo rôzne terapie, ktoré sú súčasťou liečby závažných ochorení ako chemoterapia alebo rádioterapia,

o drogy,

o zápaly v tele - napríklad zubný kaz.

Nájsť skutočnú príčinu padania vlasov je niekedy veľmi náročná úloha a cesta k nájdeniu dôvodu vás zrejme bude stáť radu vyšetrení.

Kedy vyhľadať odbornú pomoc? Padanie približne 50 až 100 kusov vlasov denne je bežné. Ide o normálny proces starnutia vlasu, ktorý uvoľní miesto pre nový, zdravý vlas. Ak ale ide o dlhodobé padanie v počte 150 vlasov a viac, je čas zamyslieť sa nad príčinou.

ŽIVOTNÝ ŠTÝL JE KĽÚČ KU KRÁSNYM VLASOM

Ak patríte medzi šťastlivcov, ktorým sa podarilo odhaliť skutočnú príčinu problému, máte vyhraté. Teraz už stačí iba zvoliť správnu liečbu. Medzi základné pravidlá, ako vašim vlasom navrátiť zdravý vzhľad patrí:

1. Pestrý a vyvážený jedálniček - v prvom rade sa zamerajte na správnu výživu. Jedzte veľa živín v podobe ovocia, zeleniny, strukovín, zdravé tuky v podobe orechov, semienok a domácich vajec a nezabudnite ani na kvalitný zdroj bielkovín. Výživu odporúčame doplniť aj o včelí peľ. Je vysoko pravdepodobné, že pri správne zostavenom jedálničku nebudete potrebovať suplementovať živiny v podobe drahých výživových doplnkov z lekárne. Ak sa vám objaví nejaký druh alergie alebo intolerancie, cielene sa tejto potravine vyhnite. Ignorovanie problému totiž neustále narúša zdravý črevný mikrobióm a vy sa ocitáte v začarovanom kruhu.

2. Zbavte sa zbytočných nerestí - fajčenie, alkohol a drogy by mali byť tabu. Napríklad, medzi fajčením a zvýšenou plešatosťou u mužov je vedecky potvrdený súvis.

3. Sústreďte sa na psychické zdravie - nájdite si počas dňa čas aj na seba a strávte ho očistou mysle. Meditácie, dychové cvičenia, čítanie, maľovanie alebo šport? Druh uvoľnenia je na vás.

ESENCIÁLNE OLEJE NA PODPORU RASTU VLASOV

Prinavrátiť zdravie vlasovej pokožke a podporiť rast vlasov dokážu aj kvalitné bylinné výťažky ktoré môžu byť aplikované vo forme masiek, pridané do šamónov, vlasových sér alebo zriedené v panenskom oleji a priamo vtierané do pokožky.

Medzi najúčinnejšie druhy esenciálnych olejov a bylinných hydrolátov patria najmä:

- Výťažky z mäty,

- Výťažky z levandule,

- Výťažky z nechtíka.

Tieto byliny majú silný, protizápalový charakter, pôsobia proti baktériám a aj kožným plesniam. Dokážu tak vyčistiť pokožku hlavy, prekrviť a vyživiť ju a zároveň sa postarajú aj o nepríjemné lupiny, parazitov a iné problémy pokožky. Pomôžu aj v prípade, ak je spúšťačom vášho problému stres. Dokážu totiž upokojiť a podporiť vyplavovanie hormónov štastia, čo znamená aj lepšie psychické nastavenie človeka.

Počas systematickej liečby vypadávania vlasov nečakajte okamžité zmeny. Rastový cyklus vlasov má totiž svoje pravidlá a tieto nie je možné z genetického hľadiska uponáhlať. Vydržte preto, skutočné zmeny a nové vlasy spozorujete už o tri mesiace. Držíme palce!


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho