Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

10 najobľúbenejších druhov pizze.

Milujete pizzu? Poďte sa pozrieť, či je vaša obľúbená pizza medzi top svetovou 10.

10 najobľúbenejších druhov pizze.

Chrumkavé, tenké cesto potreté domácou paradajkovou omáčkou a ďalšími prísadami od výmyslu sveta? Aj taká môže byť pizza. Ak sa vám pri týchto slovách začali zbiehať slinky niet čudu, cítime sa rovnako. Ktoré sú ale najobľúbenejšie druhy pizze po celom svete?

  1. Margherita - táto pizza je ikonická a považuje sa za jednu z historicky prvých. Čím je zaujímavá? Ak sa lepšie pozriete, margherita je v typických, talianskych farbách. Červené paradajky, biela mozzarela a zelená bazalka - také jednoduché no pritom plné chutí!

  1. Funghi - tradičné cesto, olivový olej, omáčka, mozzarela a čerstvé šampiňóny - to je kombinácia typická pre pizzu funghi. Po dopečení môžete chuť podčiarknuť na jemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

  1. Pepperoni - je druh pizze ktorú obľubujú najmä v krajinách preferujúcich mäsovú chuť. Ide napríklad o Slovensko, Maďarsko alebo Ameriku. K tradičnej oblohe sa pridáva jemne štipľavá, výrazná saláma.

  1. Quattro formaggi - táto pizza je síce mimoriadne chutná, no dávajte pozor, je to hotová kalorická bomba! Kombinácia štyroch výrazných syrov na jednom ceste? Mňam. Druhy syrov sa líšia od lokality, medzi najobľúbenejšie ale patrí mozzarela, parmezán, gorgonzola či niva.

  1. Calzone - táto jedinečná pizza v tvare polkruhu pochádza z Neapola. Zaujímavý prekladaný typ pizze bol vynájdený na cesty, teda jednoducho si pizzu zobrať do ruky a pokračovať v nabitom dennom rozvrhu. Tento typ pizze je zväčša bohato plnený syrom, salámou alebo šunkou.

  1. Caprese - chutné a atraktívne spojenie cherry rajčín, tzv. bufala mozzareli, čerstvého olivového oleja a bazalkových listov. Máte prebytok cherry rajčín? Využite ich na túto pochúťku.

  1. Quattro stagioni - je rozmanitá pizza, ktorá zaujme každého. Jej obloha predstavuje štyri ročné obdobia a kombinuje niekoľko chutí usporiadané do štyroch častí. Oblohu tvorí syr, šampiňóny, artičoky, olivy, šunka a iné ingrediencie podľa sezónnosti.

  1. Prosciutto- ako názov napovedá, ide o pizzu v ktorej hlavnú úlohu hrá kvalitná šunka prošuto. Táto sýta pizza je doplnená krémovou chuťou mozzareli, omáčkou a bylinkami.

  1. Carbonara - osloví každého milovníka slaniny. Okrem slaniny obsahuje aj syr a vajcia, presne ako dobre známe cestoviny s rovnakým názvom. Základ samozrejme tvorí čerstvá paradajková omáčka.

  1. Frutti di mare - aká by to bola talianska pizza bez možnosti ochutnať aj typické morské plody? Tento druh je ich plný. Obsahuje kombináciu kreviet, kalamárov a mušlí. Stačí doplniť čerstvým olivovým olejom, paradajkovou omáčkou a naliať si pohár bieleho vína. Dokonalé!

Po dopísaní týchto riadkov si ideme okamžite upiecť jednu pizzu na večeru. Zaujíma nás, aké chute preferujete vy? Siahate skôr po tradičných typoch oblôh alebo nepohrdnete ananásom či čokoláde na pizzovom ceste?


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho