Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Kamilkový čaj pre tehotné – áno alebo nie?

Bylinky majú silnú liečivú silu, no na druhú stranu, môžu aj ublížiť. Ako je to s pitím kamilkového čaju počas tehotenstva?

Kamilkový čaj pre tehotné – áno alebo nie?

Kamilkový, alebo rumančekový čaj je jedným z najpredávanejších čajov v našej ponuke. Niet sa čo čudovať, pretože zdravotných výhod, ktoré ponúka tento druh bylinného čaju je veľké množstvo. Ako sú na tom ale tehotné ženy? Môžu si dopriať šálku bio rumančekového čaju bez obáv o zdravie dieťaťa? Na túto a ďalšie otázky odpovieme v dnešnom článku.

BYLINNÉ ČAJE V TEHOTENSTVE

Všeobecne sa v tehotenstve odporúča obmedziť príjem kofeínu a pitie bylinných čajov na minimum. Mnohé z byliniek totiž môžu spôsobiť nežiadúce účinky, zvýšiť tlak alebo dokonca aktivovať sťahy maternice a tým aj spustiť predčasný pôrod.

Za silný spúšťač kontrakcií sa považujú napríklad malinové listy. Pozor, čaj z tejto rastliny dokáže pri pravidelnom pití vyvolať pôrod alebo dokonca potrat aj v počiatočných mesiacoch gravidity. Ako je na tom rumanček?

Pitie rumančekového čaju prináša pre ľudské telo a imunitný systém radu benefitov. Obsahuje totiž množstvo antioxidantov, má protizápalové účinky, tíši bolesť, upokojuje podráždený žalúdok, podporuje trávenie, dokáže ničiť baktérie a vírusy, podporuje psychiku človeka a tiež kvalitný spánok bez prerušovania.

RUMANČEKOVÝ ČAJ POČAS TEHOTENSTVA

Ak sa rozhodnete uľaviť si pomocou harmančekového čaju v tehotenstve, vždy si dôkladne preverte jeho zdroj. Bylinka by mala byť pestovaná bez chémie, šetrne zbieraná a spracovaná tak, aby neprišla o dôležité liečivé látky.

Tehotným ženám môže šálka harmančekového čaju pomôcť eliminovať nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy, nespavosť, zlepšiť psychické nastavenie a podporiť imunitný systém. Rovnako pomôže aj pri prechladnutí alebo bakteriálnej, či vírusovej infekcii horných dýchacích ciest alebo močového ústrojenstva.

Môže ale šálka kvalitného, harmančekového čaju vyvolať pôrod? Dobrou správou je, že v súčasnosti neexistujú vedecky podložené dôkazy o tom, že by táto bylinka dokázala aktivovať pohyb maternice. Sú však bylinky, ktorým je potrebné sa z tohto dôvodu počas tehotenstva vyhýbať obkľukou, napríklad:

- čaj z čiernej rasce,

- čaj z ostružiny,

- feniklový čaj,

- levanduľový čaj,

- škorica.

Pri pití bylinných čajov v tehotenstve teda vždy odporúčame byť opatrný. Vždy však záleží na množstve čaju a zdravotnom stave ženy. Nakoľko je stav ženy v tehotenstve vysoko individuálny, pred užívaním odporúčame poradiť sa s ošetrujúcim lekárom, ktorý vaše problémy pozná z najširšej perspektívy.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho