Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Rumanček kamilkový: cesta k lepšiemu zdraviu.

Liečivú silu rumančeka kamilkového poznali už naši predkovia. Tu sa dozviete, pri ktorých problémoch je dokázateľne účinný.

Rumanček kamilkový: cesta k lepšiemu zdraviu.

Rumanček kamilkový je liečivá bylina z čeľade astrovitých s latinským názvom Matricaria chamomilla. Rumanček alebo ľudovo kamilka má silno aromatické kvety typicky bielo-žltej farby. Prirodzene sa vyskytuje na lúkach, poliach, či v nepokosených záhradách a pre jeho liečivé účinky ho pestujeme v našej radavskej záhrade aj my.

Viete, ako dokáže pomôcť zlepšiť zdravotný, či psychický stav?

BLAHODARNÉ ÚČINKY RUMANČEKA

Rumanček sa využíva v tradičnom ľudovom liečiteľstve už od staroveku. V minulosti ho využívali najmä na gynekologické ťažkosti, infekcie, zápaly, kŕče alebo dokonca úpal zo slnka.

Využiť ho môžete vo forme čaju, esenciálneho oleja, hydrolátu alebo ho pridať do kúpeľa.

Silu rumančeka dnes využijete na:

- Herpes, afty, vyrážky, jazvy,

- Zapálené ďasná,

- Zapálené alebo podráždené oči,

- Znižuje bolestivosť,

- Eliminuje zápaly a podráždenie pokožky,

- Potláča žalúdočné a črevné problémy,

- Potláča plynatosť a zlepšuje trávenie,

- Upokojuje a zlepšuje psychické nastavenie,

- Potláča mykotické ochorenia,

- Znižuje horúčku,

- Pôsobí ako prírodná dezinfekcia a má aj antibakteriálny účinok,

- Reguluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,

- Potláča prejavy alergie.

AKO ZBIERAŤ RUMANČEK

Vedeli ste, že rumanček kamilkový je možné si pomýliť? Ak sa teda vyberiete na zber do voľnej prírody, vždy dodržte dve hlavné pravidlá:

1. Vyberajte miesta, ktoré nie sú v blízkosti polí, tieto sú totiž často ošetrované pesticídmi,

2. Skontrolujte arómu kvetu a to, či je po rozrezaní dutý, ostatné druhy rumančeka totiž liečivé éterické oleje neobsahujú.

Z rumančeka zbierame vždy iba kvet a krátku stonku. Ak si chcete pripraviť domáci rumančekový čaj, snažte sa pozbierané kvety usušiť čo najrýchlejšie tak, aby nestratili arómu a prospešné látky.

RUMANČEKOVÝ ČAJ

Šálka kvalitného rumančekového čaju dokáže pomôcť v mnohých ohľadoch. Medzi najzásadnejšie patrí potlačenie stresu a zlepšenie psychickej pohody, potlačenie bolestí alebo kŕčov, potlačenie nevoľnosti a zvracania, zlepšenie trávenia a eliminácia zápalov či infekcií v tele.

Ako si pripraviť aromatický, liečivý čaj z tejto bylinky? Budete potrebovať lyžicu sušených harmančekových kvetov, ktoré zalejete 250ml vriacej vody a necháte lúhovať po dobu približne 5-6 minút. Bylinkové kvety potom preceďte a čaj užívajte po menších dúškoch, pomaly, no ideálne pravidelne.

Ak máte problémy v ústnej dutine ako napríklad zápal ďasien, krvácanie, afty alebo bolesť zubov, kloktanie rumančekového čaju, respektíve odvaru pomôže bolesť aj zápal potlačiť.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho