Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Aké esenciálne oleje použiť na bodnutie hmyzom?

Štípance nemusia znamenať utrpenie. Od typických príznakov uľavia esenciálne oleje. Zistite viac.

Aké esenciálne oleje použiť na bodnutie hmyzom?

Štípance, bodnutia či uhryznutia od nepríjemného hmyzu sú najmä v letnom období takmer na dennom poriadku. Prejavujú sa zväčša ako svrbiace vyrážky rôznych veľkostí a u citlivejších jedincov môže dôjsť až k alergickej reakcii. Ako si od tohto problému pomocou esenciálnych olejov uľaviť?

Uhryznutie, bodnutie alebo poštípanie od rôznych druhov hmyzu je pomerne často sa vyskytujúcim problémom. Ak sa postihnuté miesto nenachádza v blízkosti dýchacích ciest a nenastala alergická reakcia, miesto je možné ošetriť veľmi jednoducho, pomocou prírodných bylinných výťažkov. Tieto miesto vydezinfikujú a uľavia od všetkých sprievodných príznakov, vrátane sverbenia, bolesti či opuchov.

ESENCIÁLNE OLEJE NA BODNUTIE/UŠTIPNUTIE

Pri tomto nepríjemnom probléme máte na výber z niekoľkých účinných prírodných pomocníkov:

1. Rumanček kamilkový- olej z tejto byliny potláča svrbenie, začervenanie a podráždenie pokožky a rovnako pomôže urýchliť regeneráciu pokožky. Ak sa vám na mieste bodnutia rozvinie infekcia, rumanček stiahne zápal a zmierni aj prípadnú bolestivosť miesta.

2. Levanduľa- levanduľový olej je ako jeden z mála možné nanášať priamo na postihnuté miesto bez potreby riedenia. Pokožku vyčistí, vydezinfikuje, eliminuje bolesť, svrbenie a potlačí tiež zápal. Zistilo sa, že je výbornou pomocou pri útokoch komára, ploštíc ale aj osy.

3. Mäta - mätový olej je potrebné pred aplikáciou na pokožku zriediť. Ponúka upokojujúci chladivý účinok, potlačenie bolesti a pocitu pálenia, pôsobí ako prevencia pred vznikom zápalov a zároveň aj ako repelent, teda prirodzená ochrana pred ďalším bodnutím či uštipnutím.

SPÔSOBY POUŽITIA ESENCIÁLNYCH VÝŤAŽKOV

Možných spôsobov, ako efektívne využiť esenciálne oleje na zmiernenie problémov spojených s útokom hmyzu je niekoľko. Výber záleží skôr na veľkosti a povahe reakcie, prípadne od vašich možností a preferencií. Vyskúšať môžete:

- Priamu aplikáciu na postihnuté miesto- pri priamej aplikácii nezabudnite pred použitím esenciálny olej zriediť v pomere 5% v nosnom oleji,

- Aplikáciu pomocou spreja- v tomto prípade môžete zmiešať hydrolát a niekoľkými kvapkami oleja a postihnuté miesto prestriekať, pokojne niekoľko krát po sebe.

- Masť alebo krém - ak vám vyhovuje viac krémovejšia konzistencia, esenciálny olej pridajte do telového mlieka, krému alebo panenského oleja, ktorý následne aplikujete na pokožku.

- Kúpeľ - pri viacnásobnom bodnutí či uštipnutí pomôže upokojujúci kúpeľ. Postačí zmiešať 15-20 kvapiek ľubovoľného za studena lisovaného oleja s rovnakým množstvom esenciálneho oleja. Zmes poriadne pretrepte a vylejte do kúpeľa. Nechajte telo týmto spôsobom oddychovať po dobu aspoň 20 minút.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho