Mak je jednou z najpoužívanejších surovín v tradičnej slovenskej kuchyni. Viete, čo okrem vápnika obsahuje? Všetko po...
Listová zelenina je bohatým zdrojom vitamínov C, K, A, B a draslíka. Viete, aká je optimálna denná dávka?
Zdravie čriev priamo vplýva na imunitný systém. Poradíme vám, ako zostať zdravý vďaka prírode.
Bylinné vody získavané destiláciou obsahujú rozpustené látky a silice, ktoré dokážu vašu dennú rutinu zmeniť k lepšie...
Mikro mangold je chuťovo univerzálny druh mikrozeleniny vhodný do jedál aj nápojov. Obsahuje antioxidanty, ktoré pôso...
Prvé použitie špaldy sa datuje niekde do obdobia približne pred osem tisíc rokmi. Neskôr sa na jej výhody postupne zabúdalo, no v súčasnosti je na výslní. Najmä špaldová múka sa oproti pšeničnej teší čoraz väčšej obľube. Využíva sa pri pečení chleba, výrobe cestovín, pizze a ďalšieho chutného pečiva a koláčov. Prečo je tomu tak?
Bohužiaľ, v súčasnosti sa čoraz častejšie vyskytujú rôzne typy potravinových alergií a intolerancií. Napriek tomu, že je špalda jedným z poddruhov pšenice a obsahuje aj lepok, je veľmi dobre tolerovaná v prípade histamínovej intolerancie alebo intolerancie na pšenicu. Vhodnosť špaldy je pri týchto problémoch vysoko individuálna, preto ju skúšajte spočiatku v menších množstvách. Ak ste celiatik, špaldu budete musieť vynechať úplne.
Aký je ale rozdiel medzi pšenicou a špaldou? Ich nutričný profil je podobný, štúdie ale potvrdili rozdiely. Napríklad, špalda má oproti svojej konkurentke vyšší pomer minerálnych látok a menej kyseliny fytovej, ktorá pôsobí ako antinutrient.
Špaldové zrná majú veľmi dobrý pomer bielkovín. Na 100g uvarenej špaldy pripadá približne 11g rastlinnej bielkoviny. Okrem toho je výborným zdrojom vlákniny a obsahuje vysoké dávky mangánu, fosforu, magnézia, železa, vápnika, selénu a zinku.
Čo sa vitamínov týka, nájdete v nej vitamín B1, B6, E.
Konzumácia celozrnnej špaldy zlepšuje zdravie a funguje ako prevencia pred množstvom chorôb. Patrí sem napríklad:
Ľudia často v receptoch nahradzujú pšeničnú múku špaldovou a niet sa čo čudovať, pretože pečivu dodáva lepšiu, plnšiu chuť. Celozrnná špalda je veľmi zdravá obilnina vhodná pre väčšinu ľudí, okrem tých, ktorí majú alergiu na lepok. Používate tento druh obilniny vo svojej kuchyni?