Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Je špalda lepšia ako pšenica?

Špaldová múka sa oproti pšeničnej teší čoraz väčšej obľube. Využíva sa pri pečení chleba, výrobe cestovín, pizze a ďalšieho chutného pečiva. Prečo ?

Je špalda lepšia ako pšenica?

Prvé použitie špaldy sa datuje niekde do obdobia približne pred osem tisíc rokmi. Neskôr sa na jej výhody postupne zabúdalo, no v súčasnosti je na výslní. Najmä špaldová múka sa oproti pšeničnej teší čoraz väčšej obľube. Využíva sa pri pečení chleba, výrobe cestovín, pizze a ďalšieho chutného pečiva a koláčov. Prečo je tomu tak?

Bohužiaľ, v súčasnosti sa čoraz častejšie vyskytujú rôzne typy potravinových alergií a intolerancií. Napriek tomu, že je špalda jedným z poddruhov pšenice a obsahuje aj lepok, je veľmi dobre tolerovaná v prípade histamínovej intolerancie alebo intolerancie na pšenicu. Vhodnosť špaldy je pri týchto problémoch vysoko individuálna, preto ju skúšajte spočiatku v menších množstvách. Ak ste celiatik, špaldu budete musieť vynechať úplne.

Aký je ale rozdiel medzi pšenicou a špaldou? Ich nutričný profil je podobný, štúdie ale potvrdili rozdiely. Napríklad, špalda má oproti svojej konkurentke vyšší pomer minerálnych látok a menej kyseliny fytovej, ktorá pôsobí ako antinutrient.

Špaldové zrná majú veľmi dobrý pomer bielkovín. Na 100g uvarenej špaldy pripadá približne 11g rastlinnej bielkoviny. Okrem toho je výborným zdrojom vlákniny a obsahuje vysoké dávky mangánu, fosforu, magnézia, železa, vápnika, selénu a zinku.

Čo sa vitamínov týka, nájdete v nej vitamín B1, B6, E.

Konzumácia celozrnnej špaldy zlepšuje zdravie a funguje ako prevencia pred množstvom chorôb. Patrí sem napríklad:

  • nižšie riziko mozgovej príhody a infarktu,
  • prevencia pred cukrovkou 2. typu,
  • je nápomocná pri regulácii váhy,
  • udržuje zdravé črevá a zlepšuje trávenie,
  • znižuje plynatosť a zabraňuje vzniku zápchy,
  • reguluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,
  • znižuje vysoký krvný tlak,
  • reguluje činnosť endokrinného systému,
  • pomáha predchádzať osteoporóze.

Ľudia často v receptoch nahradzujú pšeničnú múku špaldovou a niet sa čo čudovať, pretože pečivu dodáva lepšiu, plnšiu chuť. Celozrnná špalda je veľmi zdravá obilnina vhodná pre väčšinu ľudí, okrem tých, ktorí majú alergiu na lepok. Používate tento druh obilniny vo svojej kuchyni?


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho