Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Postrach modernej doby: ULCERÓZNA KOLITÍDA

Zápalové ochorenie čriev je moderným strašiakom, ktorý dokáže viditeľne zhoršiť kvalitu života. Ponúkame spôsoby, ako si pomôcť vďaka prírode.

Postrach modernej doby: ULCERÓZNA KOLITÍDA

Stretli ste sa už s pojmom ulcerózna kolitída? Čo sa skrýva za týmto záhadným názvom? Ako si pomôcť, ak vám ju diagnostikujú? Na tieto a ďalšie otázky odpovieme v dnešnom článku.

POPIS OCHORENIA A PRÍZNAKOV

Ulcerózna kolitída je zápalové ochorenie hrubého čreva a konečníka. Toto ochorenie spôsobuje narušenie sliznice čreva a vredy, ktoré so sebou prinášajú ďalšie problémy. Medzi najbežnejšie príznaky ulceróznej kolitídy patrí:

- Kŕče v bruchu,

- Hnačky,

- Nechuť do jedla,

- Únava a strata hmotnosti,

- Krv v stolici,

- Teplota,

- Nevoľnosť.

Sekundárnymi príznakmi môžu byť zhoršenie stavu pokožky, akné, vypadávanie vlasov, sucho v ústach, obličkové kamene, rednutie kostí, zápaly očí a ústnej dutiny, svrbenie tela a iné.

Príčina vzniku a rozvoja tohto ochorenia nie je známa. Predpokladá sa ale, že za spúšťačov môžeme považovať najmä určité druhy potravín, nesprávne nastavený jedálniček a dlhodobo neriešený stres, ktorý oslabuje imunitný systém.

Je totiž úplne bežné, že v súčasnosti dávajú ľudia prednosť prefabrikovanej, neprirodzenej strave s nedostatkom vlákniny, čo postupne oslabuje črevný mikrobióm.

STRAVA PROTI ULCERÓZNEJ KOLITÍDE

Ak ste zdravý a hore spomenuté problémy vás netrápia, možno je načase zamyslieť sa nad svojim štýlom stravovania, kým je ešte čas. Ak patríte do skupiny, ktorá už zápalovým ochorením trpí, pomôcť si môžete správne nastavenou stravou.

Uprednostnite vždy čerstvé potraviny, bez chémie a zbytočných konzervantov či dochucovadiel. Vyhnite sa umelo sladeným nápojom, polotovarom a jedlám s nevhodnou formou spracovania, napríklad vyprážaním.

Ak chceme potlačiť zápal v črevách, dôležité je jedno: posilnenie imunitného systému. Váš jedálniček by mal obsahovať:

1. Zdravé tuky v obmedzenom množstve - strava s prebytkom tukov môže spôsobovať kŕče a hnačky. Zamerajte sa preto na doplnenie tukov v menšom množstve pomocou rýb, orieškov alebo za studena lisovaných, kvalitných olejov. Neobmedzte však tuky úplne, pretože imunitný systém pre správne fungovanie potrebuje omega-3 mastné kyseliny. Tuky sú zasadné aj pri vstrebávaní živín, ktorých majú pacienti so zápalmi čriev spravidla nedostatok.

2. Antioxidanty - stavte na silu prírody. Konzumujte dostatok ovocia a čerstvej zeleniny z overeného zdroja, ktorá je prirodzene bohatá na antioxidanty. Jedným z nich je aj vitamín C, ktorý pomáha eliminovať zápaly a rýchlejšie regenerovať poškodené tkanivo.

3. Vláknina - pri akútnom zápale vám bude strava bohatá na vlákninu zakázaná, pretože môže spôsobiť narušenie oslabenej črevnej steny a bolesti. Po utlmení ale prichádza fáza, keď je viac ako vhodné začať črevo ozdravovať. Vláknina totiž zaručí pravidelné vyprázdňovanie. Vyskúšajte začať celozrnnými obilninami ako pšeno, quinoa, pohánka alebo hnedá ryža.

Čo je dôležité? Nezabúdajte aj na správny pitný režim.

DOPLNKOVÁ LIEČBA POMOCOU ESENCIÁLNYCH OLEJOV Z BYLÍN

Pri ulceróznej kolitíde je vhodné siahnuť po esenciálnych olejoch so silným protizápalovým účinkom ako mätový olej, nechtíkový olej, ružový olej, levanduľový a rumančekový olej.

Ako môže užívanie esenciálnych bylinných extraktov pomôcť v boji proti tomuto ochoreniu? Éterické oleje pomáhajú v týchto ohľadoch:

- Zlepšujú trávenie,

- Pomáhajú regenerovať črevnú mikroflóru,

- Potláčajú zápal v tele,

- Potláčajú horúčku,

- Podporujú chuť do jedla,

- Potláčajú bolesti,

- Potláčajú nevoľnosť,

- Podporujú psychiku človeka,

- Liečia kožné prejavy zhoršeného zdravotného stavu.

Liečba ulceróznej kolitídy vyžaduje čas, trpezlivosť, pokoj a výber vhodných potravín. Pri správne nastavenej starostlivosti o svoje telo ale dokážete výrazne eliminovať príznaky tohto nepríjemného ochorenia a to hlavne vďaka strave a očiste mysle.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho