Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Všetko, čo potrebujete vedieť o červenom mäse.

Červené mäso z kvalitného lokálneho zdroja môže byť pre vaše zdravie veľmi prospešné. Prečítajte si, ako ho správne spracovať.

Všetko, čo potrebujete vedieť o červenom mäse.

Správne pripravené červené mäso z kvalitného ekologického zdroja a zvierat, ktoré sa prirodzene pasú na tráve je veľmi zdravé. Medzi červené druhy mäsa zaraďujeme hovädzie, divinu, bravčové a jahňacie mäso.

Kvalitné červené mäso je zdrojom:

  • bielkovín,
  • nasýtených tukov,
  • vitamínov skupiny B, vrátane B12, A,E,
  • minerálov ako železo, zinok, selén,
  • kreatínu a karnozínu, ktoré majú vplyv na správnu činnosť mozgu a svalov.

Vďaka obsahu dobre vstrebateľných výživných látok červené mäso podporuje správne fungovanie imunitného systému, podporuje funkciu nervového systému,

Často sa stretávame s tvrdením, že konzumácia červeného mäsa nášmu zdraviu rozhodne neprospieva. V skutočnosti bude problém skôr v spôsobe prípravy, čo potvrdila aj harvardská štúdia. Práve ľudia ktorí konzumovali tepelne nespracované červené mäso mali väčšiu predispozíciu k ochoreniam srdcovo-cievnej sústavy a cukrovke. Išlo o skupinu ľudí, ktorí konzumovali viac ako 100 gramov takéhoto mäsa každý deň.

Druhým problémom je silne prepečené až spálené mäso, ktoré pri častej konzumácii môže viesť k rakovine tráviaceho traktu, najmä čriev.

Na čo si dávať pri výbere mäsových výrobkov pozor? Bežné mäsové špeciality dostupné v supermarketoch majú naozaj pochybnú kvalitu. Veľké množstvo spracovaných výrobkov obsahuje škodlivé dusitany, farbivá, zvýrazňovače chutí a konzervačné látky. Podiel mäsa je tiež mizerný a pomleté sú často aj zvyšky, ktoré nie je vhodné použiť na priamy predaj.

Rozdiel je aj v spôsobe chovu zvierat, strave a starostlivosti, akú dostávajú. Je obrovský rozdiel medzi mäsom z dobytka chovaného ekologickým spôsobom bez chémie a na druhú stranu mäsom zo zvierat chovaných v tmavých boxoch, dopovaných hormónmi a antibiotikami.

Ak sa zaujímate o svoje zdravie a telu chcete dodať všetko potrebné, vždy investujte do kvalitného mäsa a výrobkov. Nezabúdajte, že lekárska starostlivosť v prípade ochorení, ktoré vznikli vďaka zlej životospráve je vo výsledku oveľa nákladnejšia.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho