Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Vláknina z fíg: prečo je potrebné dbať na jej príjem?

Figy sú významným prírodným zdrojom vlákniny, ktorú naše črevá nevyhnutne potrebujú. Prečítajte si, prečo.

Vláknina z fíg: prečo je potrebné dbať na jej príjem?

Odporučil vám lekár zaradiť do jedálnička viac vlákniny? Zamerajte sa na rastlinnú stravu. To znamená zeleninu, ovocie, strukoviny a celozrnné obilniny. Je dokázané, že dostatok vlákniny podporuje zdravé trávenie a pôsobí ako prevencia pred vznikom chronických ochorení. Jedným z najlepších zdrojov vlákniny sú bezpochyby aj figy. Čo všetko je potrebné vedieť?

ČO JE TO VLÁKNINA

Vláknina je nestráviteľný sacharid, ktorý môže byť v rozpustnej alebo nerozpustnej podobe.

Okrem podpory trávenia vláknina prináša aj radu ďalších, pozitívnych zmien na zdraví človeka. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, rovnako tak aj hladinu cholesterolu, čím pôsobí ako prevencia pred poškodením kardiovaskulárneho systému a podporuje zdravý proces chudnutia.

Pôsobí aj ako prevencia pred vznikom rakoviny a to najmä nádorov hrubého čreva, ktorá je v súčasnosti pomerne bežným strašiakom dnešnej populácie.

VLÁKNINA V SUŠENÝCH FIGÁCH

Ak hľadáte chutný a zdravý zdroj vlákniny, jednoznačne vyskúšajte sušené figy. Vedeli ste, že sušené figy obsahujú dokonca viac vlákniny, ako často využívané sušené slivky?

Zatiaľ čo 100g čerstvých fíg obsahuje 3g vlákniny, rovnaká gramáž sušených fíg vášmu telu dodá až 10 gramov vlákniny. Nedá sa pritom povedať, že by jedna alebo druhá skupina bola lepšia. Čerstvé aj sušené figy majú svoje výhody, problém je však v životnosti čerstvých fíg.

Ak chceme čerstvé, sladké plody zbierať až po ich úplnom dozretí na figovníku, po odtrhnutí by mali byť spotrebované čo najrýchlejšie. Čerstvé, zrelé figy totiž rýchlo podliehajú skaze. Preto je vhodné toto sezónne ovocie šetrne usušiť tak, ako to robíme na našej farme. Dôležité je, aby sa procesom sušenia neznehodnotili výživné látky.

Figy môžete konzumovať na rôzne spôsoby ako surové, sušené, do koláčov, müsli, šalátov, hlavných jedál so syrom, mäsom a rybami, alebo si ich naservírovať v podobe zdravého pyré či domáceho džemu.

PREČO NEKUPOVAŤ SUŠENÉ FIGY ZO SUPERMARKETOV

Aby sušené figy prežili zdĺhavú prepravu, musia byť zákonite chemicky upravené. Prečo? Predstavte si, čím všetkým prechádzajú figy, ktoré dovážajú z tisícok kilometrov vzdialených krajín. Veľké rozdiely v teplote, vlhkosti prostredia, pôsobenie plesní, škodcov a nakoniec ešte stoja mesiace v skladoch obchodov. Preto sú bežne dostupné figy z obchodov sírené.

Čo to znamená? Oxid siričitý je látka, ktorá predlžuje trvanlivosť sušeného ovocia a na pohľad zlepšuje jeho farebné vlastnosti. Siričitany ale môžu spôsobiť alergické reakcie a rozhodne neprospievajú ani prospešným baktériám vo vašich črevách. Ďalšími nežiadúcimi reakciami sú nízky tlak, kožný výsev, svrbenie, hnačka a iné. Záleží vám na vašom zdraví? Sušené ovocie konzervované siričitanmi nekupujte.

Je pravda, že aj sírené plody obsahujú vlákninu, zdravotných nevýhod spojených so siričitanmi je ale oveľa viac a preto túto úpravu neodporúčame.

Stavte na kvalitu v podobe lokálnych fíg zo stromov, ktoré nie sú ošetrované chémiou a táto sa k produktom nedostane ani po ich spracovaní. Také sú naše figové pochutiny z Veselej farmy.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho