Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

7 potravín pre zdravú a vitálnu pleť.

Hľadáte skutočný elixír mladosti? Nie drahé krémy, ale kvalitná strava a dostatok vody pomôžu skutočne omladnúť. Viete, ako na to?

7 potravín pre zdravú a vitálnu pleť.

Povedzme si pravdu, honba za krásnou pleťou bez nedostatkov sprevádza každý deň nielen u žien. Snažíme sa pôsobiť mlado, sviežo a to čo najdlhšie. V snahe zapáčiť sa sebe a okoliu siahame často po invazívnych a finančne náročných metódach. Vedeli ste ale, že najlepším prostriedkom pre omladenie je správna výživa tela?

Nutrične vyvážené jedlo totiž nie je iba prostriedkom pre prevenciu pred vznikom závažných ochorení. Správne potraviny dokážu nasýtiť aj pokožku, zlepšiť jej kvalitu, pružnosť, hydratáciu a zjemniť vrásky. Ktoré potraviny sú prírodným elixírom mladosti?

1. ORECHY

Jednou z najlepších alternatív sú práve naše typické, vlašské orechy. Orech vlašský obsahuje zdravé omega-3 mastné kyseliny a zinok, ktorý okrem pokožky prospieva aj vlasom a nechtom. Aby bol rozdiel v kvalite badateľný, postačí konzumovať približne 30 gramov denne.

2. SEMIENKA

Olejnaté semená sú doslova nabité nutrientmi, ktoré pokožka potrebuje. Napríklad, slnečnicové semienka sú plné vitamínu E, selénu, zinku a obsahujú aj potrebný proteín.

3. BROKOLICA

Betakarotén, vitamín C, zinok či luteín? Načo kupovať predražené výživové doplnky so zlou vstrebateľnosťou, keď sa o vitamínovú bombu postarala naša slnečná záhrada. Vsetky tieto látky totiž obsahuje brokolica. Spomaľuje starnutie buniek, podporuje pružnosť, vyhladzuje jemné vrásky a stimuluje tvorbu kolagénu v pokožke.

4. HORKÁ ČOKOLÁDA

Kvalitná horká čokoláda (aspoň 70%) obsahuje významné množstvo antioxidantov, ktoré chránia pokožku a bunky pred škodlivými zmenami a UV žiarením. Okrem toho, čokoláda dokáže stimulovať prekrvenie organizmu a potláča stres, ktorý má sekundárny vplyv aj na vitalitu pokožky.

5. RYBY

Ryby ako náš sumček sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín a vitamínu E. Dostatok týchto látok podporuje pružnosť, hydratáciu a svieži vzhľad pokožky. Je dokázané, že konzumácia rýb bohatých na mastné kyseliny potláča aj zápal a tým zmierňuje prejavy psoriázy alebo ekzémy.

6. ZELENINA BOHATÁ NA BETAKAROTÉN

Sladké zemiaky (batáty), mrkva, paradajka, červená paprika a iné. Všetky tieto druhy zeleniny spája jeden a ten istý vitamín A, teda betakarotén. Vedeli ste, že iba 70g batátov hravo pokryje potrebnú dennú dávku betakaroténu? Tento vitamín pôsobí ako ochrana pred škodlivým UV žiarením, zabraňuje vzniku slnečných popálenín, vyhladzuje vrásky a zabraňuje vzniku nových a zlepšuje hydratáciu pokožky.

7. HROZNO

V tomto prípade je lepšie siahnuť po červených odrodách. Červené hrozno totiž obsahuje látku s názvom resveratrol ukrytú v šupkách hrozna. Táto látka potláča pôsobenie škodlivých voľných radikálov, spomaľuje starnutie a podporuje regeneráciu kožných buniek.

A NEZABÚDAJTE NA VODU!

Dostatočná hydratácia je kľúčom k zdravej, vitálnej, pružnej koži so sviežim vzhľadom. Ideálne je piť čistú, respektíve alkalizovanú vodu, alebo vodu obohatenú o vodík. Tento pitný režim môžete doplniť aj o čaj z čerstvých alebo sušených byliniek, prípadne kvalitný zelený čaj. Všetky spomínané varianty obsahujú antioxidanty s ochrannou a preventívnou funkciou.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho