Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Prekvapujúca sila bobuľového ovocia.

Bobuľové ovocie je silný, prírodný antioxidant. Viete, ako spestriť jedálniček a telu dodať maximum výživných látok?

Prekvapujúca sila bobuľového ovocia.

Harvardská štúdia potvrdila, že pravidelná konzumácia bobuľového ovocia má výrazne pozitívny vplyv na zdravie srdcovo-cievnej sústavy. Zároveň sa zistilo, že liečba klasickými liekmi oproti prírodným bobuliam zaostávala. Nie je to výborná správa? V dnešnom článku vás presvedčíme, že zaradiť bobuľové ovocie do jedálnička počas celého roku je to najlepšie, čo pre svoje telo môžete urobiť.

Sú chutné, sladké, výživné, šťavnaté a farebné. Výborný spôsob, ako spestriť jedálniček a telu dodať maximum výživných látok. Minimum kalórií zase poteší každého, kto sa snaží zredukovať váhu.

Bobuľové ovocie obsahuje látky zvané antokyány, ktoré majú priamy vplyv na pružnosť ciev a reguláciu krvného tlaku. Aké sú ďalšie výhody pravidelnej konzumácie?

  • znižovanie LDL cholesterolu,
  • prevencia rakoviny a cukrovky,
  • boj proti vírusom v tele,
  • podpora činnosti mozgu a pamäti,
  • chránia bunky pred poškodením škodlivými voľnými radikálmi,
  • prevencia pred Parkinsonom,
  • podporujú zdravý črevný mikrobióm a močové cesty.

Ako jednoduchým a rýchlym spôsobom dodať telu tieto malé multivitamínové bomby? Vyskúšajte ranné smoothie alebo bobuľky pridajte k bielemu jogurtu s lyžicou medu, ovsenými vločkami a orechmi. Ideálne, zábavné, rýchle a nutrične vyvážené raňajky. Na obed alebo večeru môžete vyskúšať bobule pridať do zeleného šalátu so syrom, strukovinami a slnečnicovými semiačkami.

Pri tvorbe jedálnička dbajte na to, aby ste bobuľové ovocie neupravovali tepelne. Zbytočne by ste sa tak ukrátili o cenné vitamíny.

Pestovanie bobúľ si nevyžaduje veľký priestor a tak si takmer každý z nás dokáže v plejáde druhov vybrať. Rozoberme si niektoré, najobľúbenejšie druhy:

  1. Maliny - sú jemné bobule ktoré je vhodné po zbere buď urýchlene skonzumovať, alebo ich jednoducho zamrazte na neskôr. Okrem vitamínov sú bohaté aj na vápnik a horčík. Pestovanie v našich končinách je jednoduché a v podstate nenáročné. Ak vyberiete staršie, kvalitné odrody tak je pravdepodobné, že o pár rokov vznikne na vašej záhrade malinová džungla a to úplne bez vášho pričinenia.
  2. Jahody - sú chutné, pomerne lacné a dobre dostupné bobule plné vitamínov. Jednoducho ich dopestujete v záhonoch, no visiace odrody potešia aj menších balkónových pestovateľov. Vedeli ste, že jeden pohár jahôd obsahuje približne rovnaké množstvo vitamínu C ako pohár pomarančovej šťavy?
  3. Čučoriedky - sú snáď najobľúbenejšie zo všetkých bobúľ. Plné antioxidantov, draslíka a vlákniny. Pestovanie v našich končinách je pomerne jednoduché a nenáročné. Čučoriedka má totiž minimum škodcov alebo ochorení. Ak dodržíte dve základné pravidlá čučoriedkovej výsadby, ktorými sú kyslá pôda a polotieň, ker vám bude rodiť desiatky rokov.
  4. Ríbezle - sú plné vitamínu C čo sa odráža aj v jemne kyslastej chuti. Vybrať si môžete medzi bielymi, červenými a čiernymi. Sú jednoduché na pestovanie a pokojne sa uchytia aj v polotieni pod orechom.
  5. Brusnice - sú typické najmä v severskej kuchyni ako príloha k mäsových a syrovým jedlám. Sú typické výraznou, kyslasto-horkastou chuťou. Ak vám ich chuť prekáža, jednoducho ich primiešajte do svojho obľúbeného smoothie. Ak sa rozhodnete dopestovať si vlastnú vitamínovú nádielku, postupujte rovnako ako pri čučoriedkach.

Čučoriedky, maliny, jahody, černice, ríbezle, arónia, brusnice, rakytník či iné? Ktoré sú vašim favoritom? Sledujte náš blog, kde vám postupne priblížime každú plodinu z našej záhrady do detailov.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho