Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Destilácia bylín – Čo je to?

Destilácia bylín je šetrný spôsob, ako z liečivej rastliny získať čo najviac potrebných látok. V tomto článku zistíte o celom procese viac.

Destilácia bylín – Čo je to?

Zaujíma vás, ako na našej farme spracovávame liečivé byliny pestované úplne bez použitia chémie? Pre čo najlepšie vyťaženie prospešných látok využívame šetrnú destiláciu. Poďte sa pozrieť, čo všetko tento proces obnáša.

Destilácia bylín nie je hračka. Ak chcete z darov prírody vyťažiť maximum ich liečivej sily, je potrebné poznať ich do detailov. Tento proces si vyžaduje roky vzdelávania, skúseností a v neposlednom rade lásku k prírode a jej pochopenie.

Každá destilácia je iná a vyžaduje si prítomnosť odborníka. Výsledok tohto odborného procesu je však viditeľný v kvalite našich produktov, ktoré skutočne dokážu pomôcť.

Extrakty z liečivých bylín získavame pomocou pary pri atmosférickom tlaku a približne 96 °C. Tento proces zabezpečuje šetrné spracovanie rastlín tak, aby nestratili ich zdraviu prospešné látky. Táto metóda nie je v komerčnej výrobe veľmi zaužívaná preto, že je proces zdĺhavejší. Viete ale, že my sa snažíme robiť všetko poctivo, s láskou k prírode a rešpektom k našim zákazníkom.

PROCES DESTILÁCIE

Destilovať je možné čerstvé aj sušené byliny. V destilátore cez liečivé rastliny prúdi horúca voda, ktorá pôsobí na ich bunky, žľazy, chĺpky a ďalšie časti, čím jemne narúša ich štruktúru. Výsledkom je uvoľnenie éterických olejov a ďalších prospešných fytochemikálií. Tieto látky sa následne kondenzujú a zberajú do hygienicky čistej nádoby.

Z destilácie liečivých bylín získavame 2 produkty - esenciálne oleje a bylinné vody, tzv. hydroláty. Využívame ich v aromaterapii, v kozmetike a na pomoc pri rôznych zdravotných problémoch.

NAJVHODNEJŠIA DOBA NA ZBER BYLÍN

Pri zbere bylín, kvetov a lístkov vždy dbáme aj na obdobie a čas, kedy liečivé rastliny zbierať. Každá bylina má pritom svoje špecifické potreby, požiadavky a rozlišuje sa vo vývojovom štádiu či potrebnom období zberu. Hladina liečivých látok sa totiž u bylín počas dňa mení.

Najlepšia doba na zber lístkov je ráno po tom, čo na rannú rosu padnú prvé slnečné lúče. Naopak, u kvetov zber prebieha vo väčšine prípadov popoludní a korene zbierame až večer. Ak sa rozhodnete usušiť si zopár byliniek na čaj pamätajte, že ich nikdy nezbierame počas daždivých dní.

Pri zbere je potrebné byť opatrný a jemný. Väčšina liečivých éterických olejov sa totiž nachádza v žľazách, chĺpkoch alebo žilkách bylín a ich narušením by došlo k znehodnoteniu týchto látok.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho