Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Očista čriev je základom zdravšieho tela.

Mať zdravú črevnú mikroflóru znamená aj byť odolný voči vírusom, baktériám a ďalším nepriateľom. Zistite, ako na to.

Očista čriev je základom zdravšieho tela.

Počuli ste už o tzv. detoxikácii hrubého čreva? Črevá v ľudskom tele zohrávajú zásadnú úlohu. Až 80% imunitného systému totiž pochádza práve zo zdravej črevnej mikroflóry. Vysvetlíme si preto čo robiť, aby bolo črevné prostredie v čo najlepšej kondícii.

ČREVÁ Z HĽADISKA PSYCHOSOMATIKY

To, že je psychické a fyzické zdravie úzko prepojené, je dávnym faktom. Tak, ako môže zlá psychika či preťaženie ovplyvniť trávenie, aj nevyvážený črevný mikrobióm dáva telu signály, čoho výsledkom môže byť negatívna nálada, precitlivenosť, nedostatok energie a iné. V tomto prípade môžete na návštevu psychológa zabudnúť a vždy je potrebné sústrediť sa na spúšťač problému, teda choré črevá.

PROBLÉM Č.1 - ZÁPCHA

Zápcha je v súčasnosti pomerne bežným problémom. Dôvodom je spravidla nezdravý životný štýl, ktorý tvorí nesprávny jedálniček a pitný režim, nedostatok pohybu a spánku a tiež zlý psychický stav a stres. Zápcha vás môže potrápiť krátkodobo, no čoraz častejšie sa stretávame s ľuďmi, u ktorých tento problém prešiel do chronického stavu. Pomôžu medikamenty z laboratória alebo bude lepšie staviť na lieky z prírody?

To, či trpíte zápchou zistíte jednoducho. Problémy s vyprázdňovaním sprevádzajú tieto príznaky:

- Nafúknutie, plynatosť a bolesti brucha,

- Vyprázdňovanie trvá dlho a je bolestivé,

- Stolicu máte menej ako 3-krát týždenne,

- Stolica je tvrdá, spôsobuje blokáciu konečníka a znemožňuje pohyb čriev.

ČO ZNAMENÁ DETOXIKÁCIA ČRIEV?

Je pravdepodobné, že ste sa v bežnom živote stretli s dvoma skupinami ľudí:

- Prvá tvrdí, že detoxikácia tela na pravidelnej báze je potrebná,

- Druhá sa pridŕža toho, že ide o reklamný ťah a detoxikáciu v ľudskom tele zastúpi pečeň.

V skutočnosti je ale pravda niekde v strede. Ako to? Ľudské telo v súčasnosti denne prijíma oveľa väčšie množstvo chemikálií, ako tomu bolo v minulosti. Znečistené životné prostredie, zlá kvalita ovzdušia, zelenina a ovocie pestované a uskladňované za pomoci chemikálií, konzervanty, umelé sladidlá a takto by sme mohli pokračovať naozaj dlho. Áno, pečeň je úžasný orgán, avšak tak ako my, aj orgány ľudského tela majú svoje limity.

Ako sa hovorí, zdravie máme iba jedno, preto by sme mali klásť dôraz na to, čo jeme, čo pijeme, ako sa voči svojmu telu správame a čo od neho očakávame. Ak máte možnosť, vyberajte kvalitné potraviny. Zdanlivo vyššie náklady sa vám následne niekoľko násobne vrátia, pretože ušetríte na liečbe zdravotných problémov.

PODPORA ČREVNÉHO MIKROBIÓMU

Na zlepšenie črevného prostredia a teda aj celkového zdravia a obranyschopnosti organizmu nepotrebujete podstupovať drahé procedúry. Postačí vám pridržiavať sa zopár jednoduchých bodov, ktoré zvládne naozaj každý.

- V prvom rade ide o zmenu jedálnička. Optimálne stravovanie je problémom dnešnej spoločnosti. Gro jedálnička pre zdravé črevá by mali tvoriť potraviny bohaté na vlákninu, teda ovocie, zelenina, microgreens, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy a semienka. Okrem vlákniny fungujú v tráviacom systéme ako prírodné prebiotikum, teda podporujú vznik vhodného prostredia pre množenie prospešných črevných baktérií.

- Dodržujte pravidelný pitný režim. Voda a vláknina idú ruka v ruke a jedno bez druhého nedokáže fungovať tak, ako by sme potrebovali. Jednoduché pravidlo znie, vypiť dvoj-decový pohár čistej vody každú hodinu. Pitný režim môžete doplniť aj o čerstvé šťavy, smoothies alebo bylinné čaje.

- Doplňte aj probiotiká. Napríklad biely jogurt, kefír, fermentované potraviny ako kvasená kapusta alebo tempeh. Probiotiká obsahujú prospešné baktérie čím podporujú udržanie zdravej črevnej mikroflóry. Obzvlášť dôležité je ich dopĺňanie v prípade, ak beriete antibiotiká, ktoré prirodzený mikrobióm ničia a dôsledkom oslabenej imunity môžu byť ďalšie pridružené infekcie.

DARY PRÍRODY PRE PODPORU DETOXIKÁCIE

Ak ste sa rozhodli znížiť zaťaženie svojho tela, ste na správnej ceste. Tento proces môžete následne podporiť ďalším krokom a to je podpora prirodzenej očisty tela za pomoci prírodných liekov. Hľadáte cenovo dostupné superpotraviny, ktoré podporia váš imunitný systém a čistenie tela od toxínov?

Odporúčame vyskúšať tieto prírodné bomby:

- Mikrozelenina - mladé zelené rastlinky rôznych druhov byliniek, obilnín, strukovín, listovej či inej zeleniny obsahujú vysoko koncetrované množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov, aminokyselín, chlorofylu, antioxidantov a ďalších látok, ktoré výrazne zlepšujú celkové zdravie človeka.

- Včelí peľ - je unikátnym mixom proteínov, esenciálnych aminokyselín, antioxidantov, tukov, enzýmov, minerálov a vitamínov namiešaným priamo v lone prírody za pomoci včiel. Pravý včelí peľ mnohé výskumy označujú za antioxidant číslo jedna čo znamená, že výrazne zlepšuje obranyschopnosť tela a pôsobí ako prevencia pred vznikom rady chorôb.

- Včelia materská kašička - je vzácny produkt z úľa, ktorý podporuje regeneráciu ľudských buniek. Výhod, ktoré prináša je neuveriteľne veľa. Hovoríme napríklad o posilnení imunity, potláčaní zápalov v tele, o úprave menštruačného cyklu a podpore plodnosti, posilňuje tiež pečeň, žlčník a zlepšuje kondíciu kĺbov, zvyšuje odolnosť tela voči vírusom a baktériám a mnoho ďalších.

- Rakytník - obsahuje vysoký podiel vitamínu C, E, K, P, A, D, triesloviny, omega 3 mastné kyseliny a množstvo ďalších výživných látok, vďaka čomu sa označuje aj za rastlinu budúcnosti.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho