Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Mýtus alebo pravda? 3 vajíčkové mýty, ktoré vyvrátime.

Stretli ste s tvrdením, že vajcia zvyšujú cholesterol a obsahujú nezdravé tuky? Povieme vám, ako je to v skutočnosti.

Mýtus alebo pravda? 3 vajíčkové mýty, ktoré vyvrátime.

Vajcia sú univerzálna potravina vhodná na varenie, vysmážanie či pečenie. Jedlu dodajú jemnú, lahodnú chuť a poriadnu dávku výživných látok. Na druhú stranu, vajcia sú opradené radou poloprávd a lží. Poznáš 3 základné vajíčkové mýty?

MÝTUS č.1: Vajíčka zvyšujú cholesterol a majú negatívny vplyv na srdcovo cievny systém.

Toto tvrdenie výskumy dávno vyvrátili, bohužiaľ, stygma medzi ľuďmi zostala. Áno, vajce skutočne obsahuje cholesterol, ten však práve naopak pozitívne ovplyvňuje hladinu dobrého HDL cholesterolu. Cholesterol v našom tele zohráva dôležitú úlohu a nesmie sa stať vaším strašiakom.

Dostupné štúdie preukázali pravý opak a teda, že pravidelná konzumácia má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém a zdravie oka. Tvrdenie, že vajcia zvyšujú cholesterol je teda vedecky vyvrátený mýtus.

MÝTUS č.2: Žĺtok obsahuje príliš veľa tukov, konzumujme iba bielok.

Je pravda, že vaječný bielok je zložený takmer celý z bielkoviny a vody bez tuku. Znamená ale tuk nevyhnutne vždy zlo? Zdravé tuky sú kľúčom k zdravému telu. Bielok a žĺtok obsahujú rozdielne vitamíny a minerály a preto tím Veselej farmy jednoznačne odporúča jesť oboje. Nutričné látky obsiahnuté v žĺtku pomáhajú budovať imunitný systém, znižujú krvný tlak a zmierňujú tráviace ochorenia.

MÝTUS č.3: Vajce je silný alergén a preto je absolútne nevhodné pre tehotné a dojčiace ženy.

Tento mýtus je nielen hlúpy ale potenciálne aj nebezpečný. Práve naopak, dieťa pre správny zdravý vývoj potrebuje vitamíny, minerály, bielkoviny a rovnako omega 3 mastné kyseliny. Jediné, na čo je nutné prihliadať je dôkladné uvarenie vajíčka.

Strach z pravidelnej konzumácie vajec naozaj nie je na mieste. Stačí, ak si nájdete svoj kvalitný zdroj od sliepok, ktoré žijú spokojným životom. Výživová hodnota a chuť takýchto vajec je úžasná!


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho