Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Korenistá bylina plná antioxidantov: Mikro koriander.

Koriander je zdrojom kvercetínu a terpenínu, ktoré pôsobia proti zápalom a ochraňujú bunky pred poškodením.

Korenistá bylina plná antioxidantov: Mikro koriander.

Koriander vás prekvapí silnou, sladkastou arómou a silne korenistou chuťou. Spomedzi iných druhov mikrozeleniny a byliniek rastie pomerne pomaly a zbierame ho približne medzi 12-15 dňom.

Koriander je známy celé tisícročia a dokonca sa považuje za vôbec najstaršie korenie na svete. V kuchyni sa totiž využíval už 5000 rokov pred naším letopočtom. Výborne dopĺňa mediteránsku, čínsku, indickú, mexickú ale aj africkú kuchyňu. Veríme, že si nájde svoje čestné miesto aj vo vašich domácnostiach.

VÝŽIVA A ÚČINKY NA ZDRAVIE

Mikro koriander je drobnou, mladou podobou známej byliny. Je výborným zdrojom dobre vstrebateľného vitamínu C, vitamínov A, B, E a K, kyseliny listovej, draslíku, železa, vápnika, zinku, fosforu a mangánu.

Obsahuje tiež radu antioxidantov ako kvercetín, terpenín a tokoferoly, ktoré zabraňujú poškodeniu buniek a DNA škodlivými voľnými radikálmi.

Intenzívny koriander sa už v dávnej minulosti používal nielen na spestrenie jedál, no tiež na liečebné účely. Konzumácia mikro koriandra so sebou prináša radu pozitívnych účinkov na zdravie:

- Podporuje zdravé chudnutie,

- Posilňuje imunitný systém,

- Reguluje obsah cukru v krvi,

- Má protizápalový účinok,

- Pôsobí ako prevencia pred vznikom nádorových ochorení,

- Pomáha regulovať hladinu LDL cholesterolu v krvi,

- Podporuje činnosť mozgu a pôsobí ako prevencia pred rozvojom Parkinsova alebo Alzheimera,

- Podporuje zdravý črevný mikrobióm,

- Urýchľuje liečbu infekcií močového ústrojenstva,

- Chráni pokožku pred UV žiarením a podporuje regeneráciu tkaniva.

MIKRO KORIANDER V JEDLÁCH A NÁPOJOCH

Mikro koriander je výborný na dochutenie jedál a oceníte ho aj počas horúcich letných dní, kedy obohatí vaše osviežujúce limonády. Mladý koriadner má jemne citrusový podtón a preto je vhodné ho v nápojoch kombinovať najmä s citrónom, pomarančom alebo grepom. Vynikne aj v spojitosti s citrónovou trávou alebo kvalitným zázvorom.

My ho radi pridávame aj k šalátom a cestovinovým jedlám. Vyskúšajte ho pridať na chlebík potretý avokádovou nátierkou alebo do paradajkovej omáčky.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho