Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Praktický sprievodca vo svete microgreens: MIKRO KEL

Mladé kelové výhonky obsahujú až 40-násobne vyššie množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a iných prospešných zlúčenín ako zrelý, dospelý kel.

Praktický sprievodca vo svete microgreens: MIKRO KEL

Mikro kel je mladou a veľmi obľúbenou podobou kelu, ktorý bežne využívame aj v tradičnej slovenskej kuchyni. Či už patríte do skupiny, ktorá mikrozeleninu bežne pridáva do svojich jedál alebo patríte medzi tých, ktorí sa o výhodách mladých rastliniek stále iba učia, v dnešnom článku sa dozviete všetko potrebné o mladých výhonkoch kelu.

MIKRO KEL AKO DOSTUPNÁ, LOKÁLNA SUPERPOTRAVINA

Mikro kel podľa štúdií obsahuje až o 40-krát vyššie množstvo nutrientov, ako dospelá rastlina. Aby vaše telo získalo poriadnu dávku výživných látok, nepotrebujete kupovať predražené superpotraviny z odľahlých miest sveta.

Lokálne vypestovaný mladý kel je koncentrovaným zdrojom:

- Vitamínov C, K, B6, A,

- Mangánu, železa, medi, horčíka, draslíka aj vápnika,

- Antioxidantov a polyfenolov,

- Dusičnanov,

- Enzýmov a chlorofylu.

POZITÍVA KONZUMÁCIE MIKRO KELU

Prečo vyskúšať práve mikro kel? Každý jeden druh mikrozeleniny prináša svoje špecifické pozitíva. Napríklad, v prípade mikro kelu hovoríme o týchto blahodarných účinkoch:

- Posilňuje imunitný systém,

- Má silný antibiotický a antivirotický účinok,

- Podporuje zdravie pokožky,

- Pôsobí ako prevencia pred vznikom a rozvojom nádorových ochorení,

- Pôsobí ako prirodzené prebiotikum,

- Podporuje trávenie,

- Podporuje chudnutie,

- Pomáha regulovať množstvo cukru v krvi,

- Podporuje zdravie očí,

- Pomáha regulovať množstvo cholesterolu v krvi,

- Zlepšuje hustotu kostí,

- Zlepšuje kondíciu ciev a pôsobí ako prevencia pred poškodením srdcovo-cievnej sústavy.

MIKRO KEL V JEDÁLNIČKU

Chuť mikro kelu je podobná, ako pri inej listovej zelenine. Pre konzumáciu je najlepšie ukončiť rastovú fázu mikro kelu medzi 9-12 dňom. Kel bol obľúbenou surovinou už 2000 rokov pred naším letopočtom a pravdepodobne sa začal pestovať v oblasti stredomoria, odkiaľ sa následne rozšíril do celého sveta.

Ak sú výhonky kelu pestované správne, rozhodne by ste nemali naraziť na kel s horkastou chuťou. Typická je skôr jemná, osviežujúca a sladkastá chuť vhodná do všetkých jedál. Môžete ho prihodiť do šalátov, k vareným jedlám, polievkam, sendvičom alebo do tortíl či iných obľúbených pokrmov. Nezabúdajte, že mikrozeleninu je možné pridávať aj do smoothies a mikro kel nie je žiadnou výnimkou! Na zdravie!


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho