Oregano je liečivá bylina s rôznymi blahodárnymi účinkami. Poznáte oreganový olej?
Dôvody, prečo na našej farme nepodporujeme geneticky modifikované organizmy. Poznáte GMO?
Článok o nepravdivých reklamných trikoch, ktoré z vás ťahajú nemalé peniaze. Ako funguje detoxikácia?
Desiata nemusí byť len o balených keksíkoch plných cukrov. Pripravte deťom rýchle a výživné desiate!
Štipľavý, chutný a zdravý. Chren nie je iba surovina na varenie, ale tiež prírodné liečivo našich predkov. Vyskúšate?
Mikro kel je mladou a veľmi obľúbenou podobou kelu, ktorý bežne využívame aj v tradičnej slovenskej kuchyni. Či už patríte do skupiny, ktorá mikrozeleninu bežne pridáva do svojich jedál alebo patríte medzi tých, ktorí sa o výhodách mladých rastliniek stále iba učia, v dnešnom článku sa dozviete všetko potrebné o mladých výhonkoch kelu.
MIKRO KEL AKO DOSTUPNÁ, LOKÁLNA SUPERPOTRAVINA
Mikro kel podľa štúdií obsahuje až o 40-krát vyššie množstvo nutrientov, ako dospelá rastlina. Aby vaše telo získalo poriadnu dávku výživných látok, nepotrebujete kupovať predražené superpotraviny z odľahlých miest sveta.
Lokálne vypestovaný mladý kel je koncentrovaným zdrojom:
- Vitamínov C, K, B6, A,
- Mangánu, železa, medi, horčíka, draslíka aj vápnika,
- Antioxidantov a polyfenolov,
- Dusičnanov,
- Enzýmov a chlorofylu.
POZITÍVA KONZUMÁCIE MIKRO KELU
Prečo vyskúšať práve mikro kel? Každý jeden druh mikrozeleniny prináša svoje špecifické pozitíva. Napríklad, v prípade mikro kelu hovoríme o týchto blahodarných účinkoch:
- Posilňuje imunitný systém,
- Má silný antibiotický a antivirotický účinok,
- Podporuje zdravie pokožky,
- Pôsobí ako prevencia pred vznikom a rozvojom nádorových ochorení,
- Pôsobí ako prirodzené prebiotikum,
- Podporuje trávenie,
- Podporuje chudnutie,
- Pomáha regulovať množstvo cukru v krvi,
- Podporuje zdravie očí,
- Pomáha regulovať množstvo cholesterolu v krvi,
- Zlepšuje hustotu kostí,
- Zlepšuje kondíciu ciev a pôsobí ako prevencia pred poškodením srdcovo-cievnej sústavy.
MIKRO KEL V JEDÁLNIČKU
Chuť mikro kelu je podobná, ako pri inej listovej zelenine. Pre konzumáciu je najlepšie ukončiť rastovú fázu mikro kelu medzi 9-12 dňom. Kel bol obľúbenou surovinou už 2000 rokov pred naším letopočtom a pravdepodobne sa začal pestovať v oblasti stredomoria, odkiaľ sa následne rozšíril do celého sveta.
Ak sú výhonky kelu pestované správne, rozhodne by ste nemali naraziť na kel s horkastou chuťou. Typická je skôr jemná, osviežujúca a sladkastá chuť vhodná do všetkých jedál. Môžete ho prihodiť do šalátov, k vareným jedlám, polievkam, sendvičom alebo do tortíl či iných obľúbených pokrmov. Nezabúdajte, že mikrozeleninu je možné pridávať aj do smoothies a mikro kel nie je žiadnou výnimkou! Na zdravie!