Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Prekvapujúce účinky mikro slnečnice.

Pozor! Mikro slnečnica ako jedna z mála obsahuje celé spektrum esenciálnych aminokyselín v správnom pomere. Má aj ďalšie výhody?

Prekvapujúce účinky mikro slnečnice.

Slnečnicové microgreens obohatia chuťovo aj vizuálne každý váš šalát, sendvič, obilninové pokrmy, omáčky, müsli, polievky či smoothies. Mikro slnečnica má jemnú orieškovú, skôr nasladlú chuť a preto je v kuchyni mimoriadne univerzálna.

Pre maximálne nabytie rastlinky všetkými potrebnými živinami nechávame mikro slnečnicu rásť 8 -12 dní. Práve v tomto období je ideálne ju skonzumovať, pričom je vždy lepšie neupravovať ju tepelne. Pri nákupe slnečnicových microgreens vždy dbajte na kvalitný zdroj a vyberajte overeného pestovateľa. Na pestovanie mikrozeleniny totiž musíme používať certifikované semienka, čo v snahe ušetriť bohužiaľ nerobí každý.

VÝŽIVNÉ LÁTKY V MIKRO SLNEČNICI

Mladá mikro slnečnicaobsahuje veľké množstvo výživných látok, ktoré dodávajú energiu a podporujú imunitu. Ukrývajú sa v nej vitamíny A, C, E, K, B6, D, kyselina listová, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín, lecitín, betaín, triesloviny, chlorofyl, kyselinu pantenolovú a minerály, napríklad:

- Železo až 88% odporúčanej dennej dávky,

- Selén až 35% odporúčanej dennej dávky,

- Meď až 49% odporúčanej dennej dávky,

- Mangán až 38% odporúčanej dennej dávky,

- Horčík až 16% odporúčanej dennej dávky,

- Vápnik, fosfor, draslík, zinok.

Mikro slnečnica je vhodná aj pre ľudí, ktorí sa snažia o zdravú redukciu váhy. Na 100 gramov týchto mladých rastliniek pripadá iba 27 kalórií.

Slnečnicové microgreenssú obľúbené aj v indickej ajurvéde. Využívajú sa ako protizápalový prostriedok s výborným účinkom pri zápaloch dýchacích ciest a problémoch s pľúcami. Liečitelia ich na tieto problémy používali už pred 3000 rokmi.

BLAHODARNÉ ÚČINKY MIKRO SLNEČNICE

Ak hľadáte potravinu prirodzene bohatú na živiny s nízkym obsahom kalórií, mikro slnečnica je správna voľba. Jej pravidelná konzumácia môže priniesť iba pozitíva, napríklad:

- Podporuje činnosť nervovej sústavy,

- Zlepšuje kvalitu pokožky a vlasov,

- Podporuje kvalitu kostí a zubov,

- Pôsobí ako prevencia pred rozvojom Alzheimerovej choroby,

- Podporuje kardiovaskulárny systém,

- Pomáha budovať črevný mikrobióm,

- Podporuje zdravý vývoj plodu v tehotenstve,

- Pomáha regulovať trávenie,

- Podporuje zdravie ciev,

- Reguluje hormonálnu aktivitu,

- Posilňuje imunitný systém,

- Pomáha budovať svaly,

- Podporuje tvorbu kolagénu,

- Má silný antioxidačný účinok.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho