Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

7 spôsobov, ako využiť bylinný hydrosol

Bylinné vody získavané destiláciou obsahujú rozpustené látky a silice, ktoré dokážu vašu dennú rutinu zmeniť k lepšiemu. Prečítajte si, akým spôsobom.

7 spôsobov, ako využiť bylinný hydrosol

Základnú charakteristiku hydrosolov alebo inak aj hydrolátov či bylinných vôd sme vám na našom blogu už predstavili. Sú voňavé, liečivé a nabité látkami, ktoré prospievajú nielen telu, ale aj pokožke a psychike človeka. Dnes vám preto predstavíme 7 zaujímavých spôsobov, ako bylinné vody využiť naplno!

1. Inhalácia pomocou difúzera - bylinné hydroláty majú oproti esenciálnym olejom jemnejšiu vôňu, napriek tomu ich viete použiť aj na vdychovanie silíc pomocou difúzera, ktorý príjemne prevonia príbytok. Na tento účel postačí približne 5 až 10 ml bylinnej vody.

2. Pleťová voda - hydrosol je vhodný ako čistiaca, zjednocujúca a hydratačná voda v jednom. Bylinné vody sú vhodné aj pre citlivú a suchú pokožku a môžete ich pokojne použiť aj niekoľko krát počas dňa.

3. Prídavok do kozmetiky - pre zlepšenie výsledkov bylinné vody môžete pridávať do krémov, šampónov, pleťových sér alebo vlasových kondicionérov. Pred použitím obsah poriadne rozmixujte tak, aby sa textúra spojila.

4. Čistiaci prostriedok - na domáci a mimoriadne účinný prostriedok na čistenie a dezinfekciu povrchov postačí zmiešať levanduľový hydrosol, ocot a vodu. Ak sa potrebujete popasovať s prípadnou mastnotou, pridajte aj sódu bikarbónu.

5. Starostlivosť o zvieratá - ak má váš domáci miláčik akýkoľvek kožný problém, hydrosol môžete pridať do kúpeľa alebo ho priamo nastriekať na postihnuté miesto. Aplikácia sa vyplatí napríklad po napadnutí parazitmi, pri potravinových intoleranciách alebo hubových či bakteriálnych infekciách.

6. Regenerácie pokožky po slnení - podráždená pokožka spálená od slnka potrebuje okamžitú a náležitú starostlivosť. Bylinné vody dokážu schladiť, hydratovať, upokojiť pokožku a pomôcť tkanivám k lepšej regenerácii. Výhodou je aj to, že potláčajú prípadné zápaly. Najlepšími na tento problém sú nechtíkový hydrosol, levanduľový, ružový a mätový.

7. Pranie a žehlenie - bylinné hydroláty je možné pridať aj do plákania prádla na prevoňanie a jemné zmäkčenie textílií. Dobre urobíte aj v prípade, ak hydrosolom postriekate žehlené prádlo, alebo ho pridáte do naparovacej žehličky.

Hydroláty môžete ľubovoľne obmieňať podľa arómy, ktorá vám vyhovuje najviac alebo problému, ktorý potrebujete bylinnou vodou riešiť. Potrebujete poradiť ohľadom správneho výberu? Neváhajte nás kontaktovať, alebo si prečítajte naše zaujímavé články na blogu, kde ku každému bylinnému hydrosolu nájdete aj bližšiu špecifikáciu jeho využitia.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho