Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Domáce vajíčka, ktoré si zamiluješ.

Všetko potrebné o kvalitných, domácich vajciach a ich účinkoch na ľudský organizmus.

Domáce vajíčka, ktoré si zamiluješ.

Milí priatelia, viete, ako má chutiť skutočne kvalitné vajce? Začítajte sa a zistíte, aká je cesta k prvotriednej kvalite. Rozhodli sme sa predstaviť vám život na našej farme z pohľadu jej hrdinky, sliepky.

Každé vajce je zložené z vody, bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov. Pri výbere vajíčka si vždy všímame kvalitu života sliepky, veľkosť vajec a ich čistotu. Naše domáce veselé vajcia nie sú iba mimoriadne chutné ale hlavne plné živín.

7 hlavných benefitov našich domácich vajíčok:

  • sú plné dôležitých nutrientov,
  • obsahujú vysoký podiel kvalitného proteínu,
  • zvyšujú hladinu tzv. dobrého HDL cholesterolu,
  • sú výborným zdrojom Omega 3 mastných kyselín,
  • dokážu nasýtiť na dlhšiu dobu a to aj počas redukcie hmotnosti.

Vajíčka nášmu telu dokážu dodať kvalitný, rýchlo stráviteľný proteín, ktorý obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselínv potrebnom pomere. Odporúčané a úplne bezpečné množstvo vajec v jednom jedle je 3-5 celých vajec.

Výskumy dokonca preukázali, že pravidelné konzumovanie vajec má pozitívny plyv na liečbu cukrovky 2. typu. Dôvodom je nízky obsah sacharidov s veľmi nízkym glykemickým indexom.

Vajíčka ako zdroj vitamínu D

Vedeli ste, že až 30-50% ľudskej populácie (v závislosti od lokality a ročného obdobia) celosvetovo trpí deficitom vitamínu D? Medicína hovorí jasne - vitamín D je kľúčový pre správne fungujúci imunitný systém, vývoj a zdravie kostí, svalov a zubov. Iba dve kvalitné vajcia dokážu pokryť takmer 80% denného príjmu tohto vitamínu.

Tajomstvo ukryté vo vajciach - Omega 3 mastné kyseliny

Čo sú to omega 3 mastné kyseliny a prečo je nutné dbať na ich dostatočný príjem? V skratke ide o skupinu základných esenciálnych kyselín, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri správnom fungovaní našich buniek. Výborným zdrojom omega 3 sú práve vajcia, ryby alebo orechy a semená. Naše telo si ich nedokáže prirodzene vytvoriť, preto musíme dbať na dostatočný príjem v strave.

Omega 3 mastné kyseliny majú vplyv na zdravie mozgu, srdca, očí, pomáhajú redukovať symptómy metabolického syndrómu, rovnako redukujú symptómy ADHD u detí a tiež pomáhajú bojovať s depresiou. Omega 3 mastné kyseliny majú protizápalový účinok a teda po nich často siahajú aj pacienti s psoriázou alebo reumatickým ochorením. U športovcov priaznivo vplývajú na regeneráciu a budovanie svalovej hmoty. Na zvýšený príjem omega 3 mastných kyselín nesmú zabudnúť ani tehotné a dojčiace mamičky, pretože ich nedostatok môže mať vplyv na zdravie a správny vývoj bábätka.

Aké sú príznaky nedostatku omega 3 mastných kyselín v tele? Príznaky nemusia nastúpiť okamžite alebo často zostávajú dlhodobo nepovšimnuté. Ide napríklad o chronickú zápchu, únavu, nevoľnosť, lámavosť nechtov a vlasov, suchú pokožku alebo srdcovo-cievne poruchy.

Ak porovnáme vajce z bežného chovu s naším domácim, uvidíme rozdiel v obsahu omega 3? Definitívne áno. Množstvo mastných kyselín je v našich vajciach oveľa vyššie vďaka kvalitnej, špecializovanej strave. Čo hovoríte, nie sú vajcia skutočný zázrak prírody?

Praktické typy, ako predĺžiť trvanlivosť vajec na maximum.

Štandardná trvanlivosť vajec je pri správnom uskladnení 21 dní. Ideálnym miestom je tmavá, suchá a chladnejšia špajza. Samozrejme, ak k dispozícii nemáte takýto priestor, postačí aj chladnička. Uloženie v dvierkach kvôli častému otváraniu a zmene teploty nie je optimálne, naše vajíčka odporúčame umiestniť skôr na spodok chladničky. Vajcia pred uskladnením neumývajte. Tento proces môže narušiť prirodzenú ochrannú schopnosť škrupinky.

Kvalitné, domáce vajcia rozhodne patria do pestrého jedálnička. Koľko vajec denne konzumujete? Dajte nám vedieť.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho