Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Všetko, čo potrebujete vedieť o alergii na bylinné oleje

Kedy, ako a prečo sa objaví alergia na bylinné výťažky? Opis všetkých reakcií nájdete v našom článku.

Všetko, čo potrebujete vedieť o alergii na bylinné oleje

Aromaterapia je tisícky rokov zaužívaný spôsob boja proti zdravotným, psychickým a aj kozmetickým problémom. Vedeli ste ale, že pri nesprávnom spôsobe užívania vám môžu silné bylinné extrakty ublížiť? Všetko, čo potrebujete vedieť o vzniku alergických reakcií na esenciálne oleje vysvetlíme v dnešnom článku.

VŠEOBECNÉ INFORMÁCIE NA ÚVOD

Esenciálne oleje sú koncentrované výťažky z liečivých bylín. Na našej Veselej farme sa môžete spoľahnúť na 100% kvalitu bez pridanej chémie, pri nákupe od iných výrobcov ale dbajte na kvalitu. Riedené esenciálne oleje alebo oleje s pridanými látkami ako konzervanty či arómy môžu spôsobiť závažnú reakciu.

Alergické reakcie sú bežným javom, ako naše telo dáva na javo, že niečo nie je v poriadku. Konkrétne ide o odpoveď imunitného systému na alergén. Telo následne začne produkovať chemické látky na eliminovanie tohto alergénu a vzniká reakcia s rôznou intenzitou a závažnosťou.

Reakcie sa môže objaviť v podobe zhoršeného dýchania, kožného výsevu, opuchov, začervenania, zvracania, bolestí a podobne.

PRÍZNAKY ALERGIE NA ESENCIÁLNE OLEJE

Ak ste sa rozhodli vyskúšať aromaterapeutickú doplnkovú liečbu no prejavil sa u vás jeden z týchto problémov, okamžite olej prestaňte užívať.

1. Dermatitída - sa prejavuje začervenanou, podráždenou pokožkou, svrbením, suchou pokožkou s tendenciou praskať, pľuzgiere, bodavý a pálivý pocit. Kontaktná dermatitída spravidla nie je život ohrozujúci stav. Pridchádza do 12 hodín po aplikácii olej a v priebehu niekoľkých dní by mala odoznieť. Vzniká väčšinou v dôsledku nedostatočného zriedenia oleja alebo vplyvom zlej kvality výrobku s obsahom chemickým látok. Na kožnú dermatitídu pomôže studený obklad.

2. Žihľavka - sa prejavuje ako kožný výsev s menšími alebo väčšími vyrážkami. Výsev má spravidla neohraničené okraje, pokožka je začervenaná a sprevádzaná silným svrbením. Žihľavka sa môže objaviť aj opakovane. Podráždenú pokožku umyte vodou s jemným mydlom a nechajte ju odpočívať.

3. Fototoxická rekacia - niektoré druhy olejov sa neznášajú s priamym pôsobením UV slnečných lúčov. Ide najmä o citrusové esenciálne oleje, ktoré pri pôsobení slnka môžu spôsobiť kožné výsevy a dokonca aj popáleniny kože. Po aplikácii esenciálneho oleja citlivého na vplyv slnka by ste sa nemali jeho lúčom vystavovať aspoň po dobu 12 hodín.

4. Podráždenie dýchacích ciest - pri inhalácii bylinných silíc môže v niektorých prípadoch dôjsť k podráždeniu sliznice nosa, ktorá sa prejavuje kýchaním, svrbením sliznice alebo nádchou.

5. Podráždenie očí - v tomto prípade je nutné byť obzvlášť opatrný, aby sa esenciálny olej nedostal do oka. Môže nastať slzenie, štípanie a začervenanie očí. Na aplikáciu do očného okolia sú vhodnejšie bylinné hydroláty. Ak však náhodou neumýselne príde vaše oko do kontaktu s esenciálnych olejov, vypláchnite ho čistou vodou. Reakcia by mala sama odozniet v priebehu hodiny.

KEDY BEZODKLADNE VYHĽADAŤ LEKÁRA

Vážna alergická reakcia na esenciálne oleje je síce veľmi zriedkavá, no nie nemožná. V niektorých prípadoch je preto dôležité vyhľadať čo najskôr lekársku pomoc. Ide najmä o prípady, ak domáce ošetrenie nezaberá a reakcia sa zhoršuje, alebo nastáva tzv. anafylaktický šok. Prejavuje sa zhoršeným dýchaním, opuchom slizníc, sipotom pri dýchaní, žalúdočnými kŕčami alebo zvracaním.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho