Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Listová zelenina: prírodná energia v každom súste.

Listová zelenina je bohatým zdrojom vitamínov C, K, A, B a draslíka. Viete, aká je optimálna denná dávka?

Listová zelenina: prírodná energia v každom súste.

Zelená farba symbolizuje energiu, rast, odolnosť, harmóniu a čistotu. A presne tieto označenia sa hodia aj na energickú a lahodnú listovú zeleninu. Vášmu telu dodá nielen hydratáciu, vlákninu a výživné látky, ale ulahodí aj po vizuálnej stránke. Lebo farebná pestrá strava je to, čo náš organizmus potrebuje.

Listová zelenina by sa na vašom tanieri mala objaviť každý deň. Ideálne je chrumkať ju prirodzene surovú, no v niektorých prípadoch je možné ju aj jemne tepelne upraviť. Tepelným spracovaním však prichádzame o významné množstvo železa, kyseliny listovej, fosforu a samozrejme vitamínov. Nízka kalorická hodnota, hydratácia, vláknina, vitamíny, minerály, polyfenoly, antioxidanty a oveľa viac získate práve z tejto skupiny rastlín. Ak máte na výber, siahajte po tmavších druhoch listov, pretože tieto sú z výživového hľadiska bohatšie na nutrienty.

Listová zelenina obsahuje komplexné sacharidy, veľa vlákniny, bielkoviny a zanedbateľné množstvo tukov.

Plejáda druhov listovej zeleniny vhodných na konzumáciu je obrovská. Nenáročné na pestovanie sú napríklad rukola, špenát, žerucha, čínska kapusta, mangold, kel, rôzne druhy šalátov, no pochutnať si môžete aj na reďkovkových alebo cviklových listoch.

Konzumácia dostatočného množstva zelených rastlín prináša radu benefitov. Medzi tie najdôležitejšie patrí posilnenie funkcie svalov, prevencia pred poškodením srdcovo-cievnej sústavy, cukrovkou a dokonca aj rakovinou. Bohužiaľ je podľa štatistík jasné, že naša populácia v jedálničku dostatok listovej zeleniny nemá. Aby ste mohli čerpať všetky výhody, ktoré listová zelenina ponúka, je potrebné konzumovať aspoň 2 šálky listov denne.

Máte problém prijať takéto množstvo listovej zeleniny a okrem dobre známych šalátov vám chýba inšpirácia pre ďalšiu tvorbu v kuchyni? Jednoduchý, rýchly a výživný obed ľahko vytvoríte vďaka pestu a celozrnným cestovinám. Kombinácia listov je úplne na vás a vašich chutiach, odporúčame ale pridať aj aromatické bylinky a za hrsť orechov. Ak listová zelenina nie je to, po čom s chuťou siahate, výborným riešením je pridať listy do smoothie, kde sa ich chuť v kombinácii s ďalšími ingrediencami úplne stratí.

Listová zelenina ponúka chutný, výživný a zábavný spôsob ako dodať telu potrebné látky. Akú úlohu hrá vo vašom jedálničku, jete jej dostatok alebo na ňu zabúdate?


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho