Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Kvalitný spánok a jeho vplyv na zdravie.

Kvalitné esenciálne oleje môžu zmeniť váš spánkový režim k lepšiemu. Naučíme vás, ktoré bylinky je dobré používať.

Kvalitný spánok a jeho vplyv na zdravie.

Po ďalšej prebdenej noci ráno opäť zvoní budík a vy musíte vstať do denného chaosu unavený a bez nálady? Spánok a jeho kvalita má výrazný vplyv na mozgovú činnosť, pamäť, pozornosť, schopnosť učiť sa, tvorivosť, ale aj správne fungovanie imunitného systému. Ako dosiahnuť lepšie spánkové návyky?

CHARAKTERISTIKA KVALITNÉHO SPÁNKU

V prvom rade si vysvetlime, čo to vlastne znamená zdravý, kvalitný spánok? Hovoríme o dostatočnom počte hodín (aspoň 7 hodín) a neprerušovanom, pokojnom spánku. Dĺžka spánku je individuálna v závislosti od toho, aký je váš vek, genetická výbava, úroveň aktivity počas dňa, druh práce a podobne. Počas spánku prechádza telo niekoľkými fázami od ľahkého až po hlboký spánok.

Neprerušovaný spánkový režim má veľký vplyv na činnosť mozgu. Tento faktor je minimálne tak dôležitý ako dĺžka spánku, ak nie viac. Ak totiž spíte iba 6 hodín, ale váš spánok nie je prerušovaný, je pravdepodobné, že ráno bude vaša energia oveľa väčšia ako pri spánku 9 hodín s prestávkami. Zistilo sa, že ľudia s nekvalitným spánkom majú vyšší sklon k obezite a cukrovke.

Ako zistíte, že je váš spánok pre telo dostatočný? Uveďme si zopár hlavných ukazovateľov:

o budíte sa svieži, plný energie a oddýchnutý,

o máte pozitívnu náladu,

o pleť pôsobí zdravo bez opuchov,

o nemáte problém s ranným vstávaním.

KVALITNÝ SPÁNOK VĎAKA PRÍRODE

Ak máte so správnym spánkovým režimom problémy, nesiahajte okamžite po medikamentoch. Tieto lieky môžu byť návykové a môžu tiež negatívne ovplyvniť vaše vnímanie a celkovú kondíciu.Kvalita spánku sa v drvivej väčšine prípadov dá zlepšiť prírodnou cestou. V prvom rade sa snažte zmeniť vaše návyky počas dňa. Jednoduchým základom pre zdravý spánok je týchto pár činností:

o Do dennej rutiny zaraďte čerstvé potraviny, ktoré nezaťažujú trávenie a posledné jedlo konzumujte maximálne 2 hodiny pred plánovaným spánkom.

o Počas dňa si nájdite aspoň pol hodinu na fyzickú aktivitu. Začať môžete dennými prechádzkami na čerstvom vzduchu a postupne s rastúcou kondíciou aktivitu zvyšovať. Vaše telo tak bude príjemne unavené a pripravené užiť si spánkovú regeneráciu. Cvičenie totiž zvyšuje efekt melatonínu, teda hormónu, ktorý priamo vplýva na kvalitu spánku.

o Pred spánkom si môžete dopriať aromatický, bylinkový kúpeľ, ktorý upokojí vašu myseľ a dennú rutinu dotiahne k dokonalosti. Túto činnosť môžete doplniť aj o meditáciu, dychové cvičenie alebo počúvanie upokojujúcej hudby.

Využiť môžete naše prvotriedne esenciálne oleje a bylinné hydroláty. Na podporu správneho spánkového režimu sú vhodné najmä výťažky z rastlín ako rumanček kamilkový, ruža stolistá a levanduľa. Dodať ich telu môžete priamo pred spaním a to niekoľkými spôsobmi:

- Inhalovaním,

- Natieraním na určité body tela,

- Prevoňaním miestnosti alebo posteľného prádla,

- Relaxačným kúpeľom,

- Masážou.

Neschopnosť dobre si pospať môže negatívne ovplyvniť celý váš deň a produktivitu. Tak čo, upravíte vaše spánkové návyky s cieľom dotiahnuť svoje fyzické aj psychické zdravie k dokonalosti? Vyskúšajte naše tipy, buďte trpezlivý a po čase nám dajte vedieť, aké zmeny nastali. Prajeme vám dobrú noc!


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho