Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Luxusný liek z lona prírody: Peľ od radavských včiel.

Všetko čo potrebujete vedieť o včelom pele - 1.časť.

Luxusný liek z lona prírody: Peľ od radavských včiel.

Ľudia v domnení, že pre svoje telo a zdravie robia to najlepšie, často s prvým ochladením počasia vykupujú vitamíny z lekárne a dávkujú si jeden cez druhý. Vedeli ste ale, že jeden z najsilnejších multivitamínov matky prírody je včelí peľ? Dokonale namiešaný pomer vitamínov, minerálov, kyselín a bielkovín priamo z prírody, v najprirodzenejšej forme akú dokáže náš organizmus efektívne vstrebať.

Včelí peľ je vlastne mikroskopický prášok z kvetov, ktorý obsahuje minimálne 200 bioaktívnych látok. Čo všetko nájdete v peľových zrnkách?

  • bielkoviny v pomere 25-55%,
  • cukry v pomere 15-35%,
  • tuky v pomere 0,1-5%,
  • 22 aminokyselín,
  • 5000 rôznych enzýmov a koenzýmov,
  • vitamíny skupiny B ako B1,B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12,
  • vitamíny C, D, E, K,
  • provitamín A tzv. betakarotén,
  • minerály ako kremík, draslík, fosfor, vápnik, síra, horčík, jód, železo, zinok, mangán,
  • organické kyseliny (hlavne kyselina pantoténová),terpentíny, nukleové a organické kyseliny,
  • esenciálne mastné kyseliny ako kyselina linolová, linolénová, arachidonová.

Včelí peľ má nízky obsah kalórií a nemusia sa ho obávať ani ľudia v redukčnej diéte. Naopak, pravidelné užívanie peľu zlepšuje metabolizmus a pre svoj vysoký podiel bielkovín je vhodný pre športovcov a aktívnych ľudí.

Zaujímavosť: Vedeli ste, že táto mocná prírodná zbraň dokáže efektívne blokovať negatívne účinky žiarenia? Je to vďaka vysokému obsahu lecitínu. Včelí peľ tak chráni nervový systém pred vplyvom rönthenových lúčov a rovnako aj pred vplyvom stroncium-90, jód-131, krypton-85, ruthenium-106, zinok-65, baryum-140, draslík-137.

Naše včely považujeme za alfu a omegu farmy, pristupujeme k nim preto s obrovskou láskou, pozornosťou a odbornosťou. Včelie úle ležia v čistej, pokojnej lokalite, kde pesticídy, herbicídy či akákoľvek chémia nemá svoje miesto.

Ako zabezpečiť, aby si peľ uchoval zdraviu prospešné látkyaj po jeho spracovaní a dlhšom skladovaní?

  1. Zrnká ručne očistíme a následne pomaly sušíme pri teplote 35-38%,
  2. po dôkladnom osušení ho pri teplote -18°C mrazíme po dobu 72 hodín.

Takto spracovaný včelý peľ má pri skladovanej teplote 20°C trvanlivosť minimálne 6 mesiacov. Uchovávajte ho vždy v uzatvorenej nádobe, ideálne na tmavom mieste.

Chuť peľových zrniek je sladkasto-kyslastá. Chvíľami ucítite ovocie a potom zase rozkvitnutú lúku.

Včelí peľ je jedným z najsilnejších antioxidantovv prírode a považujeme ho za nutnosť každej dobrej domácej lekárničky. Spolu s včelou materskou kašičkou, propolisom, medom a rakytníkom rešetliakovým sú najefektívnejším multivitamínom, aký môžeš získať. Je viac ako pravdepodobné, že po zaradení peľových zrniek do svojej dennej rutiny postupne zahodíte množstvo liekov. Stanú sa totiž zbytočnými, pretože sila peľu dokáže telo posilniť natoľko, že veľké množstvo ochorení postupne slabne alebo úplne zanikne.

Správne užívanie je kľúčom k želanému výsledku. Dodržujte preto toto dávkovanie:

  • deti od 3-6 rokov: 1-2 x denne/ 1 ČL (10g denne)
  • deti od 7-17 rokov: 2-3 x denne/ 1ČL (15g denne)
  • dospelí: 2x denne 10g alebo alebo 3-4x denne/ 1ČL

Pri odporúčanom dávkovaní tak 1kg peľu postačí až na 50 dní. Správne užívanie je jednoduché. Zrnká stačí vložiť do úst, dôkladne požuť a premiešať so slinami alebo napríklad rozpustiť v studenom až vlažnom čaji s lyžičkou nášho kvalitného medu. Tento prírodny liek môžete konzumovať aj dlhodobo, odporúčame však aspoň 3 mesiace.

Dôležitý tip: Pri manipulácii s peľovými zrnkami nepoužívajte kovové predmety. Peľ totiž obsahuje dôležité kyseliny, ktoré sa stykom s kovom znehodnocujú. K degradácii liečivej sily dochádza aj pri styku s vysokou teplotou, preto zrnká nikdy nedávajte do horúceho čaju a nevarte ich.

Zaujíma vás, aké benefity prináša pravidelná konzumácia peľu? Prečítajte si aj druhú časť nášho článku o dokonalom prírodnom multivitamíne - včelom pele.

Druhá časť tu: https://veselafarma.sk/blog/9/luxusny-liek-z-lona-prirody-pel-od-radavskych-vciel


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho