Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Čerstvé alebo sušené figy? 6 hlavných rozdielov

Čerstvé aj sušené figy prinášajú svoje pozitívne účinky pre ľudské telo a imunitu. Tu je 6 rozdielov, ktoré ste možno nepoznali.

Čerstvé alebo sušené figy? 6 hlavných rozdielov

Blahodarné účinky na zdravie a imunitu človeka má bez pochýb aj jedna, aj druhá skupina. Figy sú najlepším zdrojom vlákniny spomedzi všetkých druhov ovocia a zeleniny, nadopujú vás poriadnou dávkou vápnika, draslíka a pomôžu aj pri regulácii cukru či cholesterolu v krvi. Váhate, či siahnuť po čerstvých alebo sušených figách? Prinášame 6 rozdielov, ktoré vám pomôžu lepšie sa v sladkých plodoch figovníka zorientovať.

1. Trvanlivosť - Figy sú, bohužiaľ, sezónne ovocie. Napriek tomu, že naše radavské figovníky rodia 2-krát ročne, v zime si čerstvé figy nevychutnáte. Na slnku prirodzene dozretá figa neošetrená chémiou podlieha rýchlej skaze. Preto naše bio figy šetrne sušíme a zavárame, čím zabezpečíme ich dlhšiu trvanlivosť. Sušené figy si tak môžete dopriať celoročne a pridávať ich do jedál pravidelne.

2. Konzistencia - zatiaľ čo čerstvé figy sú šťavnaté, lepkavé a mäkké, po usušení je dobré sa pripraviť na tuhšiu, žuvačkovatejšiu konzistenciu. Ak vám tento fakt prekáža, pomôže ich pred konzumáciou namočiť na pol hodinu.

3. Kalórie - Sušené plody figovníka majú prirodzene viac kalórií. Zatiaľ čo 100 gramov čerstvých fíg obsahuje približne 82 kalórií, u sušených fíg je to až 250. Je to však pochopiteľné, nakoľko procesom sušenia plody prichádzajú o vodu a sú menšie.

4. Výživa - Spektrum telu prospešných látok sa šetrným sušením oproti čerstvým plodom až tak nelíši. Zaujímavé ale je, že sušené figy majú oproti čerstvým vyšší podiel antioxidantov a na druhú stranu čerstvé figy zase obsahujú vyššie množstvo vo vode rozpustných vitamínov, minerálov a tiež tie zo skupiny látok, ktoré sa viažu na tuky.

5. Laxatívum - ak hľadáte prírodnú pomoc a úľavu od zápchy, pomôže pravidelná konzumácia najmä sušených fíg. Obsahujú totiž vyšší podiel vlákniny, ktorá prináša množstvo ďalších, zdravotných výhod.

6. Konzumácia - čerstvé figy sa často objavujú najmä v typickej stredomorskej kuchyni. Výborne sa hodia k pizzovému cestu, zapekaným bruscettám, syrovým alebo šunkovým tanierom, do šalátov alebo omáčok. Sušené figy zase vieme využiť pri pečení sušienok, výrobe nepečených dezertov alebo müsli tyčiniek, smoothies alebo ako jednoduché občerstvenie na cestovanie.

Vedeli ste, že figy obsahujú až o 80% viac draslíka ako často spomínaný banán? Či v kuchyni dáte prednosť sušeným alebo čerstvým plodom, pre svoje telo určite neurobíte krok vedľa. Odporúčame vám preto dopriať si v sezóne čerstvé, šťavnaté plody medovej chuti a v zimnom období zase organizmus vyživiť ich sušenou podobou.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho