Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Nápady, ako pripraviť inšpiratívne figové raňajky

Figové raňajky 5-krát inak? Vyskúšajte tieto zaujímavé recepty.

Nápady, ako pripraviť inšpiratívne figové raňajky

Je ráno a vy znechutene vstávate z postele s predstavou, čo všetko je potrebné opäť vybaviť? Doprajte si figové raňajky. Figy totiž upokoja vašu myseľ, podporia činnosť mozgu, zlepšia vaše sústredenie a dodajú dostatok energie do celodenných povinností. Prinášame vám preto niekoľko ďalších inšpirácií:

1. Biely jogurt s opekanými figami

Jednoduché. Postačí kvalitný, biely, neochutený jogurt plný bielkovín, ovsené vločky, mandľové lupienky, čerstvé višne alebo iné kyslasté ovocie, figy a pomarančová šťava. Vločky a mandle jemne po dobu cca 3 minúty opražíme na panvici a chrumkavé ich nasypeme na jogurt. Pridáme aj čerstvé višne. Následne na panvicu dáme malú lyžicu kokosového oleja a nakrájané figy jemne opražíme. Prídame pár lyžíc čerstvej pomarančovej šťavy a dochutíme vanilkou alebo škoricou. Dusíme približne 5 minút. Vznikne omáčka s kúskami fíg, ktorou zalejeme jogurt, čím celé jedlo prirodzene dosladíme. Hotovo!

2. Opekané bagetky

Bagetu nakrájame a každý krajec pokvapkáme trochou olivového oleja. Pridáme feta syr, prúžky fíg a dáme zapiecť na 5 minút. Čerstvé horúce bagetky prevoniame trochou čerstvo nakrájanej mäty. Výživné raňajky, ktoré aj s prípravou zaberú maximálne 10 minút času.

3. Raňajkové sušienky

Tieto sušienky si môžete pripraviť vopred, uzavrieť ich vo vzduchotesnej nádobe a ráno ich iba zobrať so sebou. Vhodné pre dni, keď máte pocit, že nestíhate nič. Jednoducho vo veľkej mise zmiešajte 1 hrnček nakrájaných sušených fíg, 1 a pol hrnčeka ovsených vločiek, polovicu hrnčeka semienok (chia, slnečnicové, tekvicové, mak..), ¾ hrnčeka múky, lyžicu škorice, polovicu lyžice kypriaceho prášku, 1 ks vajce, štvrtinu hrnčeka kokosového oleja, rovnaké množstvo rastlinného mlieka alebo vody, štvrtinu hrnčeka agáve sirupu a 3 lyžice orechového masla.

Vymiešajte a vytvorte celistvú zmes. Rúru predhrejte na 180°C a rukami vytvarujte koláčiky, ktoré poukladáte na papier na pečenie. Pečte približne 13-15 minút. Dobrú chuť!

4. Ovocný šalát

S figami zmiešajte sladké, sezónne ovocie napríklad melón, mango, maliny a kyslasté ríbezle. Šalát posypte domácou granolou, teda pečeným müsli.

To pripravíte jednoducho tak, že zmiešate všetko, čo vaša špajza ukrýva. Môžete použiť ovsené vločky, semienka, nasekané orechy, quinou, škoricu, kakao, trochu medu, agáve alebo figového sirupu a premiešajte. Zmes rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte piecť na teplote 170°C približne 10 minút. Vychladnutú granolu skladujte v dobre uzavretej nádobe, čím si zanechá čerstvosť a chrumkavosť.

5. Slano-sladké lievance

Zdravé zelené palacinky servírované so sladkými figami? Niečo nové, výživné a chutné. Zmes na lievance pripravíte tak, že v mixéry zmixujete 150 g mladého špenátu, 2 vajcia, 75 gramov ricotty, 100 ml mlieka, lyžicu masla alebo oleja, lyžicu prášku do pečiva a 150g celozrnnej špaldovej múky. Vylejte na panvicu a opekajte z oboch strán. Nakoniec hotové lievance dochuťte čerstvými, alebo zaváranými figami.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho