Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Športujete? Návod, ako dosiahnuť najlepšie výsledky pomocou výživy.

Športovanie neznamená striktnú diétu. Naopak, jedálniček musí byť pestrý a vyvážený. Čo jesť, ak chcem byť fit?

Športujete? Návod, ako dosiahnuť najlepšie výsledky pomocou výživy.

Jedlo nie je iba zdrojom energie pre športový výkon ale aj nástrojom na efektívnu výživu a regeneráciu po ňom. Preto je dôležité jesť pravidelne a dbať na pestrosť jedálnička. Aké potraviny tvoria základ pre zdravé telo?

ZÁSADY ŠPORTOVEJ VÝŽIVY

1. Nepreskakuj raňajky!

Táto zásada je prvá a aj najdôležitejšia. Raňajky sú dôležitým zdrojom energie pre telo pred alebo po športovom výkone. Prvé jedlo vyrovná hladinu cukru v krvi a podporí funkciu mozgu a svalstva. Navyše je dokázané, že raňajky znižujú riziko rozvoja obezity a chronických ochorení.

2. Sacharidy nie sú zlo!

Sacharidy získali vďaka rôznym nezdravým diétam zlé meno. Mnoho ľudí sa potom nesprávne sacharidom vyhýba a tým svoje telo uberá o potrebné živiny a vlákninu. Áno, prefabrikované uhľohydráty ako sladkosti či polotovary skutočne nie sú správna voľba. Na druhú stranu ale k skupine sacharidov zaraďujeme aj celozrnné obilniny, strukoviny, zeleninu a ovocie, a tieto sú pre telo, rast svalstva, regeneráciu, správne trávenie a vstrebávanie živín viac ako žiadúce.

3. Nezabúdaj na stavebný prvok!

Bielkoviny telo potrebuje na rast, udržanie a reparáciu poškodeného svalstva. Dospelému človeku sa odporúča prijímať denne aspoň 0,8 gramu na kilogram váhy. V prípade že holdujete silovému tréningu a vašim cieľom je budovať svalstvo, ideálne je prijímať 1,5 - 2 g na kilogram. Bielkoviny nájdete v červenom a bielom mäse, rybách, mliečnych výrobkoch ale aj rastlinných zdrojoch ako strukoviny, celozrnné obilniny, orechy a semienka.

4. Zdravé tuky sú alfa omega!

Nezabúdajte do jedálnička doplniť zdroje zdravých tukov v podobe orechov, semienok, kvalitných panenských olejov, mastných druhov rýb, domácich vajec z Veselej farmy alebo avokáda. Tuky eliminujú zápaly tela, podporujú vstrebávanie živín a vyživujú nervovú sústavu.

JEDLO PRED ŠPORTOVÝM VÝKONOM

Aké je ideálne jedlo pred športovým výkonom? Vždy je najlepšie telu dodať z každého rožka troška. To znamená, z každej hore spomenutej položky niečo. Ak sa chystáte na ranný tréning, vyskúšajte hodinu pred ním vypiť výživné smoothie. Pomixujte napríklad jogurt ako zdroj bielkovín, s bobuľovým ovocím plným antioxidantov a pridajte trochu orechového masla alebo semienok. Zalejte vodou alebo mliekom a máte hotovo!

Výživa tela nie je žiadna veda. Ideálne je naučiť sa počúvať svoje telo a to, čo potrebuje. Ak ale predsalen potrebujete pomôcť a nakopnúť, neváhajte nás kontaktovať. Pomôžeme vám pri výbere vhodnej stravy a tiež cvičenia s odborným dohľadom.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho