Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

5 najlepších odrôd figovníka

Figovník je možné úspešne dopestovať aj na Slovensku. Týchto 5 odrôd je ideálnych.

5 najlepších odrôd figovníka

Zatiaľ čo v minulosti bolo pestovanie figovníka v našich končinách len zbožným snom, v súčasnosti si úspešne dokážu dopestovať svoje vlastné figy aj ľudia vo vyššie položených oblastiach. Tento strom plný symboliky a opradený starovekými príbehmi dokážu sladké plody doslova zasypať. Ktoré odrody je ideálne vysadiť na slovenských záhradách?

ODRODY FIGOVNÍKA VHODNÉ PRE SLOVENSKÉ PODMIENKY

Na trhu existuje celkovo až 800 rôznych odrôd figovníka. Líšia sa podľa toho, aké podmienky na rast vyžadujú, aké je sfarbenie a veľkosť plodov, koľko krát do roka rodia a ako sú odolné voči napadnutiu škodcami alebo chorobami. Figovník, bez ohľadu na to, ktorú odrodu zvolíte, vysádzajte vždy na slnečnom mieste. Slnko totiž zabezpečí skutočne medovú chuť plodov. Po ktorých piatich odrodách siahnuť?

1. Brown Turkey je obľúbená odroda najmä vďaka tomu, že plody môžeme zbierať už začiatkom leta. Strom je charakteristický bohatou úrodou, ktorá prichádza až 2-krát ročne, v lete a na jeseň. Dozreté plody sú tmavo-fialovej farby a medovej chuti.

2. Peretta je švajčiarska odroda vyšľachtená na to, aby zvládala aj skutočne nepriaznivé podmienky a prípadné mrazy. Plody sú skôr podlhovasté a zelené. Tento figovník rodí raz ročne a to až neskoro na jeseň.

3. Kadota je odroda vhodná skôr pre južnejšie oblasti, k dozretiu plodov totiž potrebuje slnečné a teplé počasie. Tento figovník rodí raz ročne, ak je však mierna zima zarodí aj dva krát. Plody majú tvar kvapky, sú zelené a vnútro je typicky medovej farby. Figy z tejto odrody sú typické silnou cukornatosťou.

4. Melanzana je figovník, ktorý nedorastá do veľkej výšky, je preto vhodný do menších záhrad alebo na výsadbu do kvetináčov. Plody sú po dozretí jemne červenkasté a dužina krvavo bordová. Táto odroda sa s obľubou pestuje najmä na severe Talianska.

5. Osborn Prolific je americká odroda typická pomerne veľkými plodmi, ktoré sú po dozretí sfarbené do purpurova. Figy sú silne aromatické, chuťovo výrazné a dužina tmavo červená. Ak bývate v severnejších oblastiach Slovenska, presne toto je odroda, ktorá vydrží aj drsnejšie podmienky.

Figovníky sú nenáročné na pestovanie a len zriedka napadané škodcami. Na úrodu sa môžete tešiť už druhý rok po vysadení. Väčšina odrôd zvláda zimné mrazy až do -15°C, vždy však vyberajte podľa toho, v akej oblasti bývate. Slnečné stanovisko je pre vysadenie samozrejmosťou.

Opantali vás tieto nádherné rastliny so širokým využitím? Ak si vlastný figovník nemôžete dopriať kvôli nedostatku miesta, vyskúšajte naše figové produkty z plodov pestovaných 100% bez chémie.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho