Figy patria k významným prvkom ľudového liečiteľstva. Ich silu využíva aj ajurvéda, náuka o živote z Indie.
Včela sa celosvetovo považuje za ohrozený druh. V našom článku sa dozviete jednoduchý návod, ako jej pomôcť.
Histamínová intolerancia nie je dôvodom, prečo svoje telo a jedlo začať nenávidieť. Tieto potraviny vám pomôžu.
Orech je základom tradičných slovenských koláčov. Lokálny, dostupný a neskutočne zdravý. Poznáte jeho výhody?
Bobuľové ovocie je silný, prírodný antioxidant. Viete, ako spestriť jedálniček a telu dodať maximum výživných látok?
Patríte do skupiny ľudí, ktorých často trápia útoky vírusov na imunitný systém? Či už hovoríme o herpetickom víruse alebo napríklad aj aktuálnom korona víruse, v prírode sa nájde účinná pomoc: L-lyzín.
Až takmer 20% ľudského tela tvoria proteíny a my si povieme, ako s touto témou súvisí práve L-lyzín a prečo je potrebné venovať jeho dostatočnému príjmu pozornosť.
AMINOKYSELINY V ĽUDSKOM TELE
Aminokyseliny sú prvky, bez ktorých by náš organizmus nedokázal fungovať. Zohrávajú totiž kľúčovú úlohu pri tvorbe bielkovín, produkcii hormónov a slúžia aj ako zásobáreň dusíka. Aminokyseliny rozdeľujeme na:
- Esenciálne - teda tie, ktoré naše telo dokáže získať iba z potravy,
- Neesenciálne - sú tie, ktoré telo dokáže samo syntetizovať.
L-LYZÍN A JEHO POZITÍVNE ÚČINKY
Lyzín je esenciálna aminokyselina, teda jeden zo stavebných kameňov bielkovín. Je dôležité vedieť, že ľudské telo lyzín nedokáže produkovať a preto musí dostatok tejto látky prijímať prostredníctvom stravy, prípadne ho suplementovať. Ak však máte možnosť, vždy uprednostnite prirodzený zdroj L-lyzínu.
Lyzín ľudské telo využíva na premenu bielkovín a túto aminokyselinu si neukladá do zásob, preto by mali byť jeho zdroje prirodzenou súčasťou pestrého a zdravého jedálnička.
Aké sú výhody dopĺňania L-lyzínu prostredníctvom prirodzenej potravy? Táto aminokyselina:
- podporuje dobrú psychickú kondíciu,
- potláča stres,
- podporuje funkciu imunitného systému,
- urýchľuje boj proti vírusom,
- podporuje absorbciu vápnika v tele čím zlepšuje kondíciu kostí a zubov,
- podporuje hojenie oparov a zmierňuje zápaly v tele,
- pomáha pri inzulínovej rezistencii,
- zohráva úlohu pri tvorbe energie pre fungovanie tela,
- potláča akné,
- podporuje potenciu,
- podporuje rast svalovej hmoty a tiež tvorbu kolagénu.
ZDROJE L-LYZÍNU V PESTREJ STRAVE
Prirodzeným zdrojom tejto aminokyseliny je najmä červené mäso, ryby, mliečne výrobky a tiež vajcia. Z rastlinných produktov je prítomný v zelenine, strukovinách, niektorých druhoch orechov a semien a menšie množstvo je prítomné aj v obilninách ako amarant, quinoa alebo pohánka.
Majte na pamäti, že nedostatok L-lyzínu vo vašej strave môže telu skomplikovať každodenné fungovanie. Ľudské telo sa stáva zraniteľnejším, menej odolným a zdravotné problémy sa môžu na seba rýchlo nabaľovať. Pri pestrom rozložení jedálnička s dôrazom na kvalitu produktov sa ale nemusíte obávať, že by ste dostatok tejto dôležitej aminokyseliny nezískali.