Mikro mangold je chuťovo univerzálny druh mikrozeleniny vhodný do jedál aj nápojov. Obsahuje antioxidanty, ktoré pôso...
Tvaroh je mliečny produkt plný bielkovín. Aké sú jeho výhody? Všetko potrebné sa dozviete v našom článku.
Tvarohový krumplovník je koláč s vôňou rodinnej tradície. Spoznajte jeho príbeh v tomto článku.
Echinacea bojuje proti zápalom, infekciám, baktériám aj vírusom. V tomto článku sa dočítate, či je vhodné podporiť ňo...
Lieskové orechy sú dostupnou súčasťou pestrého, vyváženého jedálnička. Ponúkame 10 hlavných benefitov na zdravie.
Patríte do skupiny ľudí, ktorých často trápia útoky vírusov na imunitný systém? Či už hovoríme o herpetickom víruse alebo napríklad aj aktuálnom korona víruse, v prírode sa nájde účinná pomoc: L-lyzín.
Až takmer 20% ľudského tela tvoria proteíny a my si povieme, ako s touto témou súvisí práve L-lyzín a prečo je potrebné venovať jeho dostatočnému príjmu pozornosť.
AMINOKYSELINY V ĽUDSKOM TELE
Aminokyseliny sú prvky, bez ktorých by náš organizmus nedokázal fungovať. Zohrávajú totiž kľúčovú úlohu pri tvorbe bielkovín, produkcii hormónov a slúžia aj ako zásobáreň dusíka. Aminokyseliny rozdeľujeme na:
- Esenciálne - teda tie, ktoré naše telo dokáže získať iba z potravy,
- Neesenciálne - sú tie, ktoré telo dokáže samo syntetizovať.
L-LYZÍN A JEHO POZITÍVNE ÚČINKY
Lyzín je esenciálna aminokyselina, teda jeden zo stavebných kameňov bielkovín. Je dôležité vedieť, že ľudské telo lyzín nedokáže produkovať a preto musí dostatok tejto látky prijímať prostredníctvom stravy, prípadne ho suplementovať. Ak však máte možnosť, vždy uprednostnite prirodzený zdroj L-lyzínu.
Lyzín ľudské telo využíva na premenu bielkovín a túto aminokyselinu si neukladá do zásob, preto by mali byť jeho zdroje prirodzenou súčasťou pestrého a zdravého jedálnička.
Aké sú výhody dopĺňania L-lyzínu prostredníctvom prirodzenej potravy? Táto aminokyselina:
- podporuje dobrú psychickú kondíciu,
- potláča stres,
- podporuje funkciu imunitného systému,
- urýchľuje boj proti vírusom,
- podporuje absorbciu vápnika v tele čím zlepšuje kondíciu kostí a zubov,
- podporuje hojenie oparov a zmierňuje zápaly v tele,
- pomáha pri inzulínovej rezistencii,
- zohráva úlohu pri tvorbe energie pre fungovanie tela,
- potláča akné,
- podporuje potenciu,
- podporuje rast svalovej hmoty a tiež tvorbu kolagénu.
ZDROJE L-LYZÍNU V PESTREJ STRAVE
Prirodzeným zdrojom tejto aminokyseliny je najmä červené mäso, ryby, mliečne výrobky a tiež vajcia. Z rastlinných produktov je prítomný v zelenine, strukovinách, niektorých druhoch orechov a semien a menšie množstvo je prítomné aj v obilninách ako amarant, quinoa alebo pohánka.
Majte na pamäti, že nedostatok L-lyzínu vo vašej strave môže telu skomplikovať každodenné fungovanie. Ľudské telo sa stáva zraniteľnejším, menej odolným a zdravotné problémy sa môžu na seba rýchlo nabaľovať. Pri pestrom rozložení jedálnička s dôrazom na kvalitu produktov sa ale nemusíte obávať, že by ste dostatok tejto dôležitej aminokyseliny nezískali.