Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Zisti, kedy L-lyzín pomôže.

Lyzín je esenciálna aminokyselina, ktorá sa podieľa na dôležitých procesoch tela. Tu je 11 dôvodov, prečo je dobré ho poznať.

Zisti, kedy L-lyzín pomôže.

Patríte do skupiny ľudí, ktorých často trápia útoky vírusov na imunitný systém? Či už hovoríme o herpetickom víruse alebo napríklad aj aktuálnom korona víruse, v prírode sa nájde účinná pomoc: L-lyzín.

Až takmer 20% ľudského tela tvoria proteíny a my si povieme, ako s touto témou súvisí práve L-lyzín a prečo je potrebné venovať jeho dostatočnému príjmu pozornosť.

AMINOKYSELINY V ĽUDSKOM TELE

Aminokyseliny sú prvky, bez ktorých by náš organizmus nedokázal fungovať. Zohrávajú totiž kľúčovú úlohu pri tvorbe bielkovín, produkcii hormónov a slúžia aj ako zásobáreň dusíka. Aminokyseliny rozdeľujeme na:

- Esenciálne - teda tie, ktoré naše telo dokáže získať iba z potravy,

- Neesenciálne - sú tie, ktoré telo dokáže samo syntetizovať.

L-LYZÍN A JEHO POZITÍVNE ÚČINKY

Lyzín je esenciálna aminokyselina, teda jeden zo stavebných kameňov bielkovín. Je dôležité vedieť, že ľudské telo lyzín nedokáže produkovať a preto musí dostatok tejto látky prijímať prostredníctvom stravy, prípadne ho suplementovať. Ak však máte možnosť, vždy uprednostnite prirodzený zdroj L-lyzínu.

Lyzín ľudské telo využíva na premenu bielkovín a túto aminokyselinu si neukladá do zásob, preto by mali byť jeho zdroje prirodzenou súčasťou pestrého a zdravého jedálnička.

Aké sú výhody dopĺňania L-lyzínu prostredníctvom prirodzenej potravy? Táto aminokyselina:

- podporuje dobrú psychickú kondíciu,

- potláča stres,

- podporuje funkciu imunitného systému,

- urýchľuje boj proti vírusom,

- podporuje absorbciu vápnika v tele čím zlepšuje kondíciu kostí a zubov,

- podporuje hojenie oparov a zmierňuje zápaly v tele,

- pomáha pri inzulínovej rezistencii,

- zohráva úlohu pri tvorbe energie pre fungovanie tela,

- potláča akné,

- podporuje potenciu,

- podporuje rast svalovej hmoty a tiež tvorbu kolagénu.

ZDROJE L-LYZÍNU V PESTREJ STRAVE

Prirodzeným zdrojom tejto aminokyseliny je najmä červené mäso, ryby, mliečne výrobky a tiež vajcia. Z rastlinných produktov je prítomný v zelenine, strukovinách, niektorých druhoch orechov a semien a menšie množstvo je prítomné aj v obilninách ako amarant, quinoa alebo pohánka.

Majte na pamäti, že nedostatok L-lyzínu vo vašej strave môže telu skomplikovať každodenné fungovanie. Ľudské telo sa stáva zraniteľnejším, menej odolným a zdravotné problémy sa môžu na seba rýchlo nabaľovať. Pri pestrom rozložení jedálnička s dôrazom na kvalitu produktov sa ale nemusíte obávať, že by ste dostatok tejto dôležitej aminokyseliny nezískali.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho