Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Liečivý koreň z našich záhrad: CHREN

Štipľavý, chutný a zdravý. Chren nie je iba surovina na varenie, ale tiež prírodné liečivo našich predkov. Vyskúšate?

Liečivý koreň z našich záhrad: CHREN

Chren je koreňová zelenina typická výrazne štipľavou chuťou a vôňou. Ako prísada na varenie ale aj ako liek sa používa už celé tisícročia. Okrem toho, že má silné antibakteriálne účinky, dokáže účinne bojovať aj proti rakovine. Poďme sa teda pozrieť, čo všetko dokáže tento nenápadný biely koreň.

BLAHODÁRNE ÚČINKY CHRENU

Predpokladá sa, že chren pochádza z Východnej a Južnej Európy. Tento štipľavý koreň je zdrojom betakaroténu, luteínu, vitamínov C, K, B, selénu, mngánu, magnézia, vápnika, fosforu, zinku, železa a omega-3 a 6 mastných kyselín.

Aj napriek tomu, že z neho konzumujeme iba malé množstvá, dokáže nášmu telo priniesť radu výhod a blahodárnych účinkov:

- Obsahuje významné množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením a starnutím. Výsledkom je teda ochrana pred vážnymi ochoreniami, ako napríklad rakovina alebo Alzheimer.

- antibakteriálne účinky a zabraňuje množeniu plesní. Podľa výskumov dokáže bojovať s baktériami E.coli, Helicobacter pylori alebo Salmonella.

- Zmierňuje prejavy prechladnutia, chrípky a iných respiračných ochorení. Pomáha uvoľniť upchaté dýchacie cesty a zároveň pôsobí ako prírodné antibiotikum.

- Posilňuje imunitný systém,

- Pomáha prekrvovať telo,

- Je prírodné diuretikum čo znamená, že telo zbavuje prebytočnej vody,

- Podporuje steny ciena pôsobí ako prevencia pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení,

- Dodáva energiu a zlepšuje športový výkon,

- Eliminuje pigmentové škvrny.

SKLADOVANIE A POUŽITIE CHRENU

Chren je pri správnom uskladnení k dispozícii po celý rok, jeho sezónou je však jar. Nakupujte vždy tvrdé korene od overeného farmára. Aby bol chren naozaj silný a plný výživných látok, mal by byť pestovaný bez použitia chémie.

V domácich podmienkach je najlepšie ho skladovať v chladničke, vo vzduchotesnej nádobe alebo uzatvárateľnom plastovom sáčku. Po rozkrojení je najlepšie ho spotrebovať do maximálne dvoch týždňov.

V kuchyni ho využijete na zaujímavé, príjemne výrazné jedlá. Vyskúšať môžete omáčky, nátierky, plnky do slaných koláčov, dressing do šalátov alebo na pečenú zeleninu a iné.

Výbornou kombináciou je nátierka z varenej cvikli a chrenu. Stačí kvalitný chlebík, táto čerstvá nátierka a navrch pár jemne opražených vlašských orieškov. Ohúrenie návštevy zaručené!

Patríte medzi milovníkov chrenu?


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho