Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Vysoký krvný tlak: Ako mu efektívne predchádzať?

Vysoký krvný tlak sa označuje aj za tichého zabijaka. Ukážeme vám, ktoré návyky je nutné zmeniť, aby ste predišli vážnym kardiovaskulárnym problémom.

Vysoký krvný tlak: Ako mu efektívne predchádzať?

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia je jeden z najbežnejších zdravotných problémov v našich končinách. Vysoký krvný tlak môže byť nebezpečný a jedným z rizikových faktorov rozvoja závažných ochorení a náhlych cievnych príhod. Najhoršie je to, že ho môžete mať roky a nevedieť o tom. Vysoký krvný tlak nemá typické príznaky, preto môže zostať nepovšimnutý aj dlhodobo. Čo robiť, aby sme tomuto stavu predišli?

Aj napriek tomu, že je hypertenzia vo väčšine prípadov asymptomatická, môže sa objaviť napríklad krv z nosa, potenie či dýchavičnosť. V tomto prípade ale ide o tak vysoké hodnoty, že priamo ohrozujú váš život a je načase zavolať si pomoc.

NESPRÁVNE NÁVYKY, KTORÉ PODPORUJÚ HYPERTENZIU

Vedeli ste, že poruchy srdcovo-cievnej sústavy majú na Slovensku spomedzi všetkých chorôb úplné prvenstvo? Práve z tohto dôvodu by sme mali venovať dostatok času a úsilia prevencii.

Za vysoký tlak môže do veľkej miery práve štýl života a nesprávne návyky. Patrí sem nedostatok pohybu, mastné vyprážané jedla, polotovary plné cukrov, pitie alkoholu a fajčenie, nadváha alebo obezita.

Hypertenzia nezávisí od veku človeka, kľúčový je práve životný štýl a tak ním môže trpieť aj mladý, 30 ročný človek.

Ak je váš život pretkaný zdravým jedlom a dostatkom pohybu, môže ísť o tzv. sekundárnu hypertenziu. To znamená, že vysoký tlak spôsobuje iné, prvotné ochorenie napríklad spánkové apnoe, nádory, ochorenia štítnej žľazy alebo lieky.

Okrem týchto dôvodov môže byť vysoký tlak podnietený aj drogami, zlým psychickým stavom a konštantným stresom alebo genetikou.

Zmerali ste si tlak? Tlakomer vám ukázal dve čísla:

o vrchné väčšie číslo predstavuje tzv. systolický tlak, teda tlak v cievach počas úderov srdca,

o spodné menšie číslo sa nazýva tzv. diastolický tlak, teda ten, ktorý je meraný medzi údermi.

PREVENCIA PRED VZNIKOM HYPERTENZIE

Čo robiť preto, aby ste sa nestali srdcovo-cievnym pacientom?

1. Udržujte si zdravú váhu - nastavte svoj životný štýl tak, aby ste sa vyhli obezite. Jedno z najproblémovejších miest je v tomto prípade tuk v oblasti pásu. Ak ste muž a obvod vášho pásu je viac ako 103cm, je na čase zdvihnúť varovný prst! U žien je to približne 89 cm.

2. Rozhýbte sa - snažte sa nájsť si aspoň 30 minút denne na aktivitu, ktorá bude primeraná k vášmu zdravotnému stavu, veku a kondícii. Na začiatku postačí rýchla chôdza, jemná joga, plávanie alebo bicyklovanie.

3. Zdravá a pestrá strava - svoj jedálniček postavte na farebných základoch. To znamená ovocie, zelenina, strukoviny, zdravé tuky v podobe orieškov a semienok, domácich vajec a pridajte aj chudé zdroje bielkovín ako ryby, niektoré druhy mäsa či biely jogurt alebo tvaroh. Vaše telo bude potrebovať dostatok draslíka a ten nájdete práve v zelenine a ovocí. Prekopte svoju chladničku a povyhadzujte zbytočné nezdravé tuky, polotovary, nápoje plné umelých sladidiel a podobne.

4. Zmeňte drobné návyky - Fajčíte? Pijete alkohol? Veľa solíte? Kofeín je váš najlepší priateľ? Všetky tieto „drobnosti" majú za následok zvýšenie krvného tlaku. Ak je možné, zatnite zuby a začnite sa ich pomaly zbavovať.

Prevencia pred vysokým krvným tlakom je pomerne jednoduchá a zábavná. Prečo túto príležitosť nevyužiť? Pokúste sa zmeniť svoj životný štýl a pamätajte, že nikdy nie je neskoro. Predídete tak závažným zdravotným problémom a budete žiť oveľa dlhšie.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho