Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Liečivá sila bylín z Veselej farmy

Liečivé byliny dokážu zmeniť váš zdravotný aj psychický stav na nespoznanie. Dôležitá je ale aj ich kvalita. Viete, ako ich správne vyberať?

Liečivá sila bylín z Veselej farmy

Liečivá sila bylín sa na liečbu a pomoc pri rôznorodých problémoch používa odpradávna. Vplyvom modernej medicíny a jej výdobytkov sme bohužiaľ, na tieto dary prírody akosi pozabudli.

Na našej Veselej farme sa pokúšame vrátiť dôležitosť prírodných liekov do bežného života a to je aj dôvod, prečo sme založili našu permakultúrnu záhradu. Miesto bez chémie, plné pokoja, lásky a rešpektu.

PRÍRODNÁ SILA BYLÍN

Byliny tradičného ľudového liečiteľstva prinášajú nášmu telu množstvo benefitov. Majú antioxidačné vlastnosti, pôsobia proti zápalom, spomaľujú starnutie, posilňujú imunitu, podporujú spánok, zlepšujú regeneráciu, zmierňujú bolesti, podporujú plodnosť a potenciu, dokážu regulovať horúčku, podporujú detoxikačný proces tela, zlepšujú kvalitu pokožky a vlasov, podporujú psychické zdravie človeka a omnoho viac.

Liečivú silu bylín zahŕňa tradičná čínska medicína, ajurvéda, homeopatia, africké bylinkárstvo ale aj tradičné západné bylinkárstvo. Ide o rozmanitú vedu plnú farieb, vôní, chutí a účinkov, ktoré sa menia v závislosti od oblasti, kultúry či náboženstva.

Každá bylina a rastlina na našej farme predstavuje individuálnu a výnimočnú pomoc. Najuniverzálnejšími v boji proti zdravotným a psychickým neduhom sú však kamilka, levanduľa, nechtík, echinacea, mäta, ruža a tiež cesnak či zázvor. Byliny pestujeme s ohľadom na ich prirodzené podmienky a tak, aby sme udržali rozmanitý ekosystém.

SPRACOVANIE BYLÍN

Na našej farme dbáme na správne pestovanie, včasný zber a šetrné spracovanie bylín, či už sušením alebo destiláciou. Naše bylinky bez chémie si môžete kúpiť v čerstvom stave, sušené na čaj alebo ako korenie do jedál, vo forme 100% esenciálnych olejov ale bylinných hydrolátov. Vďaka šetrnému a odbornému spracovaniu si tak liečivú silu rastlín z našej permakultúrnej záhrady môžete dopriať počas celého roka, nie iba cez ich sezónu.

Sú lepšie čerstvé, alebo sušené byliny? Na túto otázku neexistuje priama odpoveď, aj jedna aj druhá skupina totiž prináša nemalé výhody. Zatiaľ čo čerstvé byliny môžete použiť na prípravu aromatických nápojov alebo jedál, sušením uchováme všetky potrebné látky ukryté v rastline počas celého roka. Z hľadiska trvanlivosti a uchovania prospešných fytochemikálií je však vždy lepšie byliny čo najskôr po ich zbere spracovať.

Pri nákupe bylín z neoverených zdrojov dbajte na ich kvalitu a čistotu. Byliny totiž môžu byť kontaminované či už prostredím (napríklad rastliny zberané popri frekventovaných cestách obsahujú ťažké kovy) alebo nesprávnou hygienou (nedostatočné očistenie bylín, zlá hygiena prostredia). Takéto byliny môžu spôsobiť nežiadúce alergické reakcie, zvracanie, nevoľnosť, bolesti brucha a hlavy, alebo jednoducho nezaúčinkujú vôbec.

ZOPÁR SLOV NA ZÁVER

Narábanie s liečivými bylinami je doslova alchýmiou, preto sa pri ich výbere vždy zverte do rúk ľuďom, ktorým dôverujete na 100%.

Ak trpíte akýmkoľvek závažným aj menej závažným ochorením, nezabudnite ho pri výbere bylín spomenúť. Liečite svoju chorobu medikamentózne? V tomto prípade je lepšie poradiť sa s lekárnikom, prípadne svojim ošetrujúcim lekárom. A nezabúdajte hlavne na fakt, že kvalita bylín je rozhodujúca pre mieru ich účinnosti.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho