Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Domáci prírodný deodorant bez chémie jednoducho a rýchlo.

Vytvorte si voňavý deodorant z bežných, kuchynských surovín. Príprava zaberie najviac 3 minúty!

Domáci prírodný deodorant bez chémie jednoducho a rýchlo.

Dnešný článok sa bude venovať poteniu a prírodným spôsobom, ako s ním zatočiť. Akokoľvek môže byť potenie nepríjemné vedzte, že je úplne normálne a pre telo potrebné. Ľudské telo sa týmto procesom nielen ochladzuje, ale aj dostáva nepotrebné a škodlivé látky von z tela. Ako ale môžeme zatočiť s nechceným zápachom?

VŠEOBECNÉ INFORMÁCIE O POTENÍ

Možno vás prekvapí fakt, že čerstvý pot nezapácha. Nepríjemný zápach spôsobujú kožné baktérie, ktoré svojim pôsobením produkujú odpadové látky. Práve tieto sú charakteristické rôznou intenzitou zápachu.

Na riešenie tohto problému používame rôzne deodoranty a antiperspiranty, aký je však medzi nimi rozdiel? Zatiaľ čo deodoranty spravidla obsahujú menej škodlivé látky ako etanol, ktoré zabraňujú množeniu baktérií na koži, antiperspiranty obsahujú soli na báze hliníka, ktoré upchávajú potné žľazy, redukujú množstvo potu a tiež baktérií, no čo je horšie, môžu spôsobiť zdravotné problémy.

Čo všetko môže spôsobiť pravidelné a časté používanie bežne dostupných antiperspirantov? Chemické látky v týchto kozmetických produktoch menia ph pokožky, bakteriálne zloženie pokožky a výsledkom môže byť pravý opak, ako sme chceli dosiahnuť. Zmena kožnej mikroflóry môže mať za následok zhoršenie zápachu, zníženie prirodzenej obranyschopnosti a zvýšenú možnosť vzniku infekcií.

NÁVOD NA PRÍRODNÝ DOMÁCI DEODORANT

Výroba domáceho deodorantu je rýchla a zvládne ju naozaj každý. Výber jednotlivých surovín je na vás a na tom, ktoré ingredience preferujete alebo dokážete jednoduchšie zohnať. Kombinujeme vždy suroviny s prirodzene antibakteriálnym účinkom ako kokosový olej, esenciálne bylinné oleje, kukuričný škrob alebo sóda bikarbóna.

Prírodný deodorant by mal byť zložený z týchto častí:

- Rastlinné oleje alebo maslá s antibakteriálnym účinkom - kokosový olej, šípkový olej, kakaové maslo,

- Esenciálne oleje pre prírodnú arómu - levanduľový olej, mätový olej, ružový olej, čajovníkový olej,

- Blokovač alebo absorbent vlhkosti, ktorý neupcháva potné žľazy - sóda bikarbóna, kukuričný škrob.

Vyskúšajte si jeho prípravu doma! Potrebovať budete iba tieto suroviny:

1. 1/3 hrnčeka kokosového oleja

2. ¼ sóda bikarbóna

3. ¼ škrob (kukuričný alebo tapiokový)

4. 6-8 kvapiek esenciálneho oleja podľa vášho výberu

Postup: Zmiešajte spolu všetky suché ingrediencie a postupne pridajte roztopený kokosový olej zmiešaný s esenciálnym olejom. Zmes dajte do čistej, suchej nádoby. Hotovo. Prajeme príjemné skúšanie!

VÝHODY A NEVÝHODY DOMÁCEHO DEODORANTU

Začiatok používania takéhoto deodorantu pre vás môže byť zvláštny, ide však iba o dočasný nezvyk. Dajte tomuto výrobku šancu a časom určite uvidíte výsledky.

Výhod používania prírodného deodorantu je niekoľko. Tento výrobok je lacný, nemá škodlivý vplyv na váš imunitný systém, podporuje prirodzený mikrobióm pokožky a zlepšuje stav pokožky v podpazuší.

Prírodný deodorant však prináša aj svoje drobné nevýhody. Nemôžete od neho očakávať zmenšenie intenzity potenia, pretože prírodné látky nedokážu blokovať prácu potných žliaz. V závislosti od vášho zdravotného stavu, jedálnička a stavby tela je možné, že pri zvýšenom potení budete musieť prírodný deodorant použiť opakovane niekoľko krát počas dňa tak, aby bol naozaj účinný. Tento faktor je však vysoko individuálny.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho