Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Cvičenie a zdravá strava: Liek na všetko?

Čo všetko do života prinesie zdravé stravovanie a aktívny životný štýl? Dozviete sa v našom článku.

Cvičenie a zdravá strava: Liek na všetko?

Zdravý životný štýl, čo to vlastne je? Vyvážený jedálniček, pravidelná pohybová aktivita, psychohygiena, dostatok kvalitnej hydratácie, neprerušovaný spánok a čisté ovzdušie - to všetko v jednom balíku pôsobí na celkové zdravie, spomalenie starnutia a oddialenie vzniku závažných chorôb.

Tento komplex fyzickej, duševnej a sociálnej pohody prináša efektívne a dlhodobé udržanie zdravej váhy, silnú obranyschopnosť organizmu a prevenciu pred vznikom akútnych aj chronických ochorení. Čo všetko do života dokáže priniesť zdravé stravovanie s pestrým jedálničkom a aktívny životný štýl?

Je vedecky dokázané, že strava s dostatočným množstvom zeleniny, ovocia, strukovín a zdravých tukov dlhodobo reguluje krvný tlak, reguluje hladinu cukru v krvi, rapídne znižuje vznik a rozvoj srdcovo-cievnych ochorení a dokonca aj rakoviny.

Prechod na takúto pestrú, farebnú a voňavú stravu znamená aj zvýšený príjem vlákniny, ktorá je nesmierne dôležitá pre zdravé a pravidelné vyprázdňovanie. Nezabúdajte preto dodržiavať dostatočný pitný režim, čím predchádzate vzniku nežiadúcej zápchy. Aj také „drobnosti" ako pohár vody každú hodinu dokážu urobiť obrovské zmeny.

Navyše, dostatok vlákniny vám zároveň zabezpečí nasýtenie na dlhšiu dobu s menším počtom kalórií, čo je najmä v procese redukcie váhy veľmi žiadaný efekt.

Ak sa na tento problém zameriame z celosvetového hľadiska a v číslach, výsledky vás pravdepodobne prekvapia. To, že je nedostatok zeleniny a ovocia v jedálničku bežným problémom ľudí vieme, vedeli ste ale, že tento deficit môže za:

  • 19% prípadov vzniku a rozvoja rakoviny tráviaceho traktu,
  • 32% prípadov srdcovo-cievnych ochorení,
  • 11% prípadov mozgovej príhody,
  • smrť približne 2,7 milióna ľudí na obezitu.

Predstavte si teda, koľko miliónov ľudí zomrelo iba kvôli nesprávnym stravovacím návykom a nedostatku pohybu.

Zmena je jednoduchá, musí však byť systematická. Uveďme si jednoduchý príklad: Nedávno ste si prečítali zaujímavý článok o tom, ako iba hrsť čučoriedok denne dokáže pomôcť a spomaliť starnutie. Veľmi pekné a aj pravdivé tvrdenie, ako vám však čučoriedky majú pomôcť v prípade, ak nezahodíte cigarety, ktoré vaše telo naopak oberajú o kyslík, vitamín C a zanášajú ho toxínmi? Ak vám záleží na kvalite života, zabudnite na cigarety, alkohol, prejedanie sa a zredukujte stres.

Prechod na zdravý životný štýl prináša radu benefitov:

  • šetrí peniaze, ktoré by ste inak vyhodili na nezdravé polotovary, sladené nápoje, cigarety, alkohol, lieky a terapie,
  • prináša lepšiu psychickú pohodu, vyrovnanosť, menej stresu a viac radostných dní v živote,
  • prináša lepšie zdravie, viac možností a zamedzuje vzniku akútnych no hlavne chronických ochorení a zápalov v tele,
  • prináša lepší a kvalitnejší spánok,
  • prináša lepší sexuálny život.

Nie každý z nás dokáže podstúpiť zmenu bez podpory. Či už odbornej alebo psychickej, ktorá vás posunie vpred. Nebojte sa preto požiadať o pomoc.

Kvalitný život plný zdravia a úsmevu je možný a dostupný pre každého z nás. Stačí iba chcieť, chopiť sa príležitosti a urobiť prvý krok. Vo výsledku budete vyzerať lepšie, cítiť sa lepšie a výrazne si predĺžite život. Idete s nami do toho?


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho