Kvalitná hydratácia má za následok udržanie tvorby histamínu na minimálnej úrovni. Vyskúšajte tieto triky!
Dôvody, prečo na našej farme nepodporujeme geneticky modifikované organizmy. Poznáte GMO?
Táto ľahko stráviteľná vitamínová bomba je výborným spôsobom, ako podporiť každú bunku tela.
Strukoviny vás nafukujú a varenie je zdĺhavé? Naučíme vás, ako ich s radosťou zapojiť do zdravého jedálnička.
Esenciálny olej z levandule dokáže pomôcť pri rôznych zdravotných aj psychických ťažkostiach. Kedy po ňom siahnuť?
Často sa stretávame s tvrdením, že žĺtok obsahuje cholesterol, a preto by sa v našom jedálničku nemal objavovať pravidelne. Naopak, bielok obsahuje potrebnú bielkovinu a to znamená , že je vhodný. Ako je to teda v skutočnosti, mali by sme sa zamerať iba na bielok a žĺtok jednoducho vyhadzovať?
V prvom rade odporúčame dôkladne filtrovať informácie, ktoré nájdete na internete. Takéto informácie sú zmätočné a väčšinou nie zdraviu prospešné.
Celé vajce je z výživného hľadiska dokonalý komplex vitamínov, minerálov, zdravých tukov a bielkovín. Pozrime sa na niekoľko pravdivých argumentov, ktoré hovoria v prospech konzumácie celého vajca:
Je pravda, že bielok tvorí takmer čistá bielkovina. Žĺtok ale okrem bielkoviny obsahuje aj vitamín D, E, B2, B5, B12, A, selén, železo, omega 3 mastné kyseliny a oveľa viac. Tieto látky sú dôležité aj pre správny vývoj plodu, preto je odporúčaná konzumácia celých vajec aj tehotným a dojčiacim ženám.
V minulosti bola konzumácia vajec démonizovaná práve vďaka faktu, že vaječný žĺtok obsahuje cholesterol. Ide o pravdivé tvrdenie, ktoré ale má jeden zádrheľ. Škodlivosť cholesterolu prijímaného z vajec bola vyvrátená množstvom štúdií, počas ktorých sa zistilo, že čím viac cholesterolu z vajec konzument prijal, tým menej ho prirodzene vyprodukovala pečeň. V konečnom výsledku teda nedošlo k výkyvom hladiny cholesterolu v krvi a tým nehrozí ani riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Naopak, niektoré štúdie potvrdili zvýšenie hladiny tzv. dobrého HDL cholesterolu.
Dobrá správa je, že podľa výskumov dosiahli diabetici s pravidelnou konzumáciou celých vajec v počte 2 kusy denne výborné krvné výsledky. Záverom boli lepšie hladiny cukru v krvi nalačno, menšie výkyvy inzulínu, regulácia vysokého krvného tlaku a zvýšenie hladiny prospešného HDL cholesterolu. Odporúčame preto tento problém riešiť pestrou stravou so zameraním na zdravé zdroje bielkovín vrátane celých vajec, čerstvou zeleninou a pravidelným pohybom.
Okrem komplexnej výživy celé vajcia zaručia aj dlhší pocit sýtosti a plnosti, čo ocenia aj ľudia, ktorých snahou je zhodiť nejaké tie kilá. Vajcia navyše preukázateľne podporujú správnu funkciu metabolizmu, mozgu a nervovej sústavy, čím celý proces urýchľujú a zefektívňujú. Ďalšími výhodami je aj prevencia pred vznikom závažných ochorení, redukcia zápalových procesov a podpora zdravia očí, vlasov, pokožky a nechtov.
Proteín, ako základná stavebná jednotka tela zložená z aminokyslín ovplyvňuje správne funkcie tela. Celé vajce obsahuje komplexný profil týchto aminokyselín v správnom pomere, čím sa stáva jedným z najlepších zdrojov bielkovín v strave.
Všetky vajcia nie sú rovnaké. Vyberajte tie, ktoré sú z kvalitného chovu sliepok v perfektných a bezpečných podmienkach a čo je najdôležitejšie, majú vyváženú potravu obohatenú o omega 3 mastné kyseliny.