Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Bielok alebo celé vajce? 5 dôvodov, prečo žĺtky nevyhadzovať.

Prezradíme vám vedecky potvrdené dôvody, prečo je zdravšie jesť celé vajcia vrátane žĺtkov.

Bielok alebo celé vajce? 5 dôvodov, prečo žĺtky nevyhadzovať.

Často sa stretávame s tvrdením, že žĺtok obsahuje cholesterol, a preto by sa v našom jedálničku nemal objavovať pravidelne. Naopak, bielok obsahuje potrebnú bielkovinu a to znamená , že je vhodný. Ako je to teda v skutočnosti, mali by sme sa zamerať iba na bielok a žĺtok jednoducho vyhadzovať?

V prvom rade odporúčame dôkladne filtrovať informácie, ktoré nájdete na internete. Takéto informácie sú zmätočné a väčšinou nie zdraviu prospešné.

Celé vajce je z výživného hľadiska dokonalý komplex vitamínov, minerálov, zdravých tukov a bielkovín. Pozrime sa na niekoľko pravdivých argumentov, ktoré hovoria v prospech konzumácie celého vajca:

  • Komplex živín je viac ako len bielkovina:

Je pravda, že bielok tvorí takmer čistá bielkovina. Žĺtok ale okrem bielkoviny obsahuje aj vitamín D, E, B2, B5, B12, A, selén, železo, omega 3 mastné kyseliny a oveľa viac. Tieto látky sú dôležité aj pre správny vývoj plodu, preto je odporúčaná konzumácia celých vajec aj tehotným a dojčiacim ženám.

  • Cholesterol nie je postrach:

V minulosti bola konzumácia vajec démonizovaná práve vďaka faktu, že vaječný žĺtok obsahuje cholesterol. Ide o pravdivé tvrdenie, ktoré ale má jeden zádrheľ. Škodlivosť cholesterolu prijímaného z vajec bola vyvrátená množstvom štúdií, počas ktorých sa zistilo, že čím viac cholesterolu z vajec konzument prijal, tým menej ho prirodzene vyprodukovala pečeň. V konečnom výsledku teda nedošlo k výkyvom hladiny cholesterolu v krvi a tým nehrozí ani riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Naopak, niektoré štúdie potvrdili zvýšenie hladiny tzv. dobrého HDL cholesterolu.

  • Celé vajce pomáha aj diabetikom:

Dobrá správa je, že podľa výskumov dosiahli diabetici s pravidelnou konzumáciou celých vajec v počte 2 kusy denne výborné krvné výsledky. Záverom boli lepšie hladiny cukru v krvi nalačno, menšie výkyvy inzulínu, regulácia vysokého krvného tlaku a zvýšenie hladiny prospešného HDL cholesterolu. Odporúčame preto tento problém riešiť pestrou stravou so zameraním na zdravé zdroje bielkovín vrátane celých vajec, čerstvou zeleninou a pravidelným pohybom.

  • Nasýti, vyživí a pomôže:

Okrem komplexnej výživy celé vajcia zaručia aj dlhší pocit sýtosti a plnosti, čo ocenia aj ľudia, ktorých snahou je zhodiť nejaké tie kilá. Vajcia navyše preukázateľne podporujú správnu funkciu metabolizmu, mozgu a nervovej sústavy, čím celý proces urýchľujú a zefektívňujú. Ďalšími výhodami je aj prevencia pred vznikom závažných ochorení, redukcia zápalových procesov a podpora zdravia očí, vlasov, pokožky a nechtov.

  • Perfektný profil aminokyselín:

Proteín, ako základná stavebná jednotka tela zložená z aminokyslín ovplyvňuje správne funkcie tela. Celé vajce obsahuje komplexný profil týchto aminokyselín v správnom pomere, čím sa stáva jedným z najlepších zdrojov bielkovín v strave.

Všetky vajcia nie sú rovnaké. Vyberajte tie, ktoré sú z kvalitného chovu sliepok v perfektných a bezpečných podmienkach a čo je najdôležitejšie, majú vyváženú potravu obohatenú o omega 3 mastné kyseliny.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho