Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Pandémia tisícročia – Obezita.

Nadváha a obezita sa stávajú celosvetovo problémom číslo 1. Ktoré zdravotné ťažkosti s ňou úzko súvisia?

Pandémia tisícročia – Obezita.

Nezdravé jedlá, uponáhľaný životný štýl, nedostatok času na psychohygienu a pohyb? To všetko má za následok problém tisícročia - obezitu. V spojitosti s týmto problémom sa v dnešnej dobe hovorí už o pandémii nadváhy a to bohužiaľ aj u detí. Čo spôsobuje a ako s ňou efektívne zatočiť? Dočítate sa v dnešnom článku.

Podľa dostupných štatistík sa odhaduje, že do roku 2030 bude obezitou trpieť každý druhý Európan. Kedy vzniká nadváha? Ak telo dlhodobo prijíma vyššie množstvo kalórií ako dokáže spotrebovať, tuk sa v tele začína hromadiť. Rozvoj obezity je pomerne nebezpečný, pretože si človek často svoje pravidelne nabaľované kilá nevšíma a prehliada ich.

ZDRAVOTNÉ ŤAŽKOSTI SPOJENÉ S OBEZITOU

V prípade obezity ide o rýchlo napredujúce a progresívne ochorenie, ktoré neovplyvňuje iba estetiku tela, ale čo je horšie, spôsobuje radu nebezpečných zdravotných problémov:

o oslabenie orgánov,

o zvýšený krvný tlak, cholesterol aj triglyreridy v krvi,

o vysoký potenciál pre rozvoj cukrovky,

o psychické choroby, nedostatok sebavedomia, depresie,

o nedostatok energie,

o neplodnosť,

o artritída,

o spánkové apnoe,

o problémy s dýchaním,

o rozvoj ochorení srdcovo-cievnej sústavy,

o potenciál pre rozvoj rakoviny.

Aký je rozdiel medzi nadváhou a obezitou? V podstate je nadváha iba fázou, ktorá predchádza obezite. V tomto štádiu je ideálne uvedomiť si problém a začať pracovať na jeho zmene, pretože čím dlhšie budete riešenie odkladať, tým náročnejšie to bude. Nebojte sa, chudnutie v žiadnom prípade neznamená trápenie a hladovanie.

Kedy je ideálne zodvihnúť varovný prst? U žien je zvýšené riziko už pri obvode pásu 80cm, zatiaľ čo u mužov hovoríme o hodnote 94cm.

ČO OBEZITU SPÔSOBUJE

Často sa stretávame s tvrdením, že za obezitu môžu zlé gény. V skutočnosti genetika ovplyvňuje vznik a rozvoj obezity iba do miery 10% a tak v konečnom dôsledku ide o výhovorku ľudí, ktorí ňou trpia a nemajú dostatok vôle to zmeniť. Je prirodzené, že obezitou alebo nadváhou trpí celá rodina od rodičov až po malé deti. V tomto prípade ale nie je genetika problémom. Problém vzniká v zlých rodinných návykoch, nesprávnej strave a prejedaní sa.

Jediný spôsob ako raz a navždy zatočiť s nadváhou je dostatok pohybu, zdravá, vyvážená strava a kvalitný pitný režim. Pravda je taká, že žiadne predražené diéty či výživové doplnky a spaľovače vám nepomôžu. Ide iba o šikovný reklamný trik, ktorého výsledkom spočiatku môžu byť rýchle zmeny váhy, v skutočnosti ale tieto skokovité zmeny nie sú zdravé, oslabujú telo a imunitný systém, spôsobujú jojo efekt a ešte k tomu zbytočne vyprázdnia vašu peňaženku.

Vedeli ste, že každoročne na obezitu a jej dôsledky zomrie vo svete viac ako 3 milióny ľudí? Toto číslo sa ale každoročne zvyšuje. Efektívna redukcia váhy musí byť komplexným spojením výživy, športu a psychickej pohody. Neviete ako na to? Aj v tomto prípade nás môžete požiadať o kvalifikovanú pomoc.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho