Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Koniec zápcham! 5 krokov k pravidelnému vyprázdňovaniu.

Zápcha patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce tráviace problémy. Ako sa jej zbaviť raz a navždy?

Koniec zápcham! 5 krokov k pravidelnému vyprázdňovaniu.

Zápcha štatisticky patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce tráviace problémy po celom svete. O zápche hovoríme vtedy, ak k vyprázdňovaniu dochádza menej ako tri krát týždenne. Typickou je tvrdá, suchá stolica, ktorá znemožňuje zdravý pohyb čriev. Čo všetko vedie k zápche a ako jej predchádzať?

Stolicu tvoria zvyšky nestrávenej potravy, voda a odpad, ktorého sa telo potrebuje zbaviť. Ak však stolica zostáva v čreve príliš dlho, dochádza k množeniu hnilobných baktérií a k prepúšťaniu toxínov späť do krvi.

Spravidla je za zápchou zlá životospráva, nedostatok pohybu a stres. Aby bolo vyprázdňovanie pravidelné, strava musí obsahovať dostatok vlákniny z rastlinnej potravy a tiež dostatok tekutín. Okrem týchto faktorov na kvalitu vyprázdňovania vplýva aj tehotenstvo, závažné ochorenia a niektoré druhy liekov.

Dlhodobo neriešená zápcha môže viesť k vážnym zdravotným ťažkostiam, medzi ktoré patrí:

  • bolesti a kŕče v bruchu,
  • bolestivé vyprázdňovanie,
  • krv v stolici, polypy a rakovina hrubého čreva,
  • plynatosť,
  • bolesti hlavy,
  • hemoroidy,
  • vznik zápalov a infekcií v tele,
  • poškodenie alebo pretrhnutie čreva,
  • vysoký krvný tlak a riziko vzniku kŕčových žíl,
  • nedostatočné vstrebávanie živín,
  • kožné problémy,
  • nedostatok energie a zlá psychická kondícia.

Týmtokomplikáciám dokážete predchádzať vďaka dodržiavaniu jednoduchých, zdraviu prospešných pravidiel:

  1. Strava bohatá na prebiotiká, teda zeleninu, ovocie a strukoviny, ktoré obsahujú veľké množstvo vlákniny. Jedze pravidelne no menšie množstvá. Pre ľudí, ktorých trápi zápcha je lepšie zamerať sa na stravovanie 5-krát denne v menších porciách. Na jedlo a jeho žuvanie si vyhraďte dostatok času. Hltanie veľkých kusov komplikuje prirodzený proces trávenia.
  2. Voda, teda minimálne 2 litre čistej vody denne. Samozrejme vždy prihliadame na váhu človeka, fyzické zaťaženie a teplotu vzduchu. V letných mesiacoch alebo pri aktívnom športe prijímajte úmerne viac tekutín. Pitný režim môžete doplniť aj o nesladené, bylinné čaje a ovocno-zeleninové šťavy.
  3. Doplňte probiotiká vo forme fermentovaných potravín ako jogurty s probiotickou kultúrou, kvasenú kapustu, sójový tempeh a podobne.
  4. Masáž brucha môže dopomôcť. Brucho masírujte jemnými, krúživými pohybmi smerom nadol a tento proces niekoľko krát zopakujte.
  5. Fyzická aktivita, vyskúšajte každé ráno aspoň polhodinovú rozcvičku alebo ľubovoľný pohyb podľa možností. Športová aktivita totiž prirodzene podnecuje látkovú výmenu a pohyb čriev.

Ak netrpíte iným závažným ochorením, ktoré vplýva na kvalitu vyprázdňovania buďte si istý, že po zmene na základe týchto piatich bodov sa výsledky dostavia pomerne rýchlo. Nekupujte preto okamžite zbytočné a škodlivé laxatíva, ktoré narúšajú zdravý črevný mikriobióm a tým aj negatívne ovplyvňujú imunitu človeka.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho