Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Varenie bez odpadu.

Naučíme vás malé zmeny v nakupovacej rutine, ktoré ušetria čas, peniaze aj prírodu.

Varenie bez odpadu.

Buďte úprimní, koľko potravinového odpadu týždenne vyprodukujete? Spotrebujete všetko, alebo do koša putujú celé, zvädnuté plody? Zaujímavé je, že priemerný Slovák vyprodukuje ročne až 100 kg kuchynského odpadu. Čo myslíte, nie je to veľa? Poďme to spolu postupne zmeniť. Naučíme vás malé zmeny v nakupovacej rutine, ktoré ušetria čas, peniaze aj prírodu.

  1. Plánujte svoj jedálniček - na začiatku to znie strašidelne a pracne, vo výsledku ale ušetríte množstvo času. Naplánujte si čo budete celý týždeň jesť a nakupujte vždy so zoznamom. Dobrým riešením je aj požiadať o pomoc našu Veselú farmu, ktorá vám pripraví bedničku na celý týždeň. Ušetríme vás zbytočných starostí a dopravíme nádielku čerstvých bio produktov priamo k dverám.
  2. Skladujte ako profík - pokiaľ je možné, vyhľadávajte zeleninu a ovocie z lokálnych fariem, ideálne pokryté pôdou. Tá totiž pôsobí ako prírodný konzervant. Zeleninu a ovocie vždy umývajte až tesne pred konzumáciou. Voda totiž urýchľuje dozrievanie ovocia a zeleniny. Pre predĺženie životnosti odporúčame zeleninu a ovocie roztriediť. Napríklad, plody ktoré počas dozrievania produkujú etylén ako banány, hrušky alebo paradajky nenechávajte spolu so zemiakmi, jablkami alebo paprikou. Listovú zeleninu zabaľte do navlhčenej bavlnenej vreckovky a uskladnite v chladničke. Na plodoch vždy nechávajte stopky alebo vňate, vydržia tak oveľa dlhšie.
  3. Nepotrebné uchovajte na neskôr - máte doma príliš veľa zemiakov, ktoré nestihnete do pár dní spotrebovať? Urobte z nich napríklad domáce halušky a zamrazte si ich na neskôr. Mrazením uchovajte aj sezónne plody, ktoré vám počas celej zimy dodajú celú plejádu zdravých vitamínov. Mraziť samozrejme môžete aj naše čerstvé pečivo, mäso a ryby. Využiť môžete tiež fermentovanie, sušenie a z prebytku ovocia a zeleniny urobíte jednoducho omáčky alebo detské výživy.
  4. Recyklujte - zostala vám z vašej obľúbenej rannej kávičky usadenina? Odložte si ju na večerný, relaxačný píling. Stačí pridať trochu kvalitného oleja a byliniek, alebo éterických olejov z nich.

Ak predsa len zostanú nejaké zvyšky organického odpadu, napríklad odrezky zo zeleniny a ovocia alebo škrupinky z vajec, kompostujte. Kompostovanie je jednoduché a v súčasnosti možné už aj v bytoch za pomoci vermikompostéra alebo elektrického kompostéra, ktorý dokáže výživnú pôdu vytvoriť už do jedného dňa. Domáci kvalitný kompost je to najlepšie, čo svojim rastlinám môžete dať.

Čo do kompostu patrí?

Zhodnotiť môžete zeleninu, ovocie, listy, recyklovaný papier, kávovú usadeninu, piliny, odrezky zo záhrady, popol, čaj alebo orechové škrupinky.

Čo do kompostu rozhodne nepatrí?

Akýkoľvek plast alebo kapsule z kávovaru, olej, pečivo, mäso, citrusy, mliečne výrobky alebo cigarety.

Ako ste na tom s kuchynským odpadom vo vašej domácnosti vy? Máte nejaké inšpiratívne postrehy, ako variť bez odpadu? Dajte nám vedieť, radi sa učíme nové veci.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho