Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Psoriáza: Ako s ňou zatočiť?

Psoriáza nie je iba kozmetický problém. Nauč sa rozpoznať jej príznaky, spúšťače a oveľa viac.

Psoriáza: Ako s ňou zatočiť?

Psoriáza je autoimunitné ochorenie, ktoré dokáže človeka skutočne potrápiť nie len po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Ide o chronický problém, ktorý spôsobuje prirýchle hromadenie a obnovu kožných buniek.

CHARAKTERISTICKÉ PRÍZNAKY PSORIÁZY

Psoriáza je typická bielymi šupinami po tele, pričom tieto miesta môžu byť zapálené a sčervenané. Najčastejšie sa vyskytuje na rukách a nohách, na pokožke hlavy vo vlasoch, tvári a na krku. Často sa vyskytuje v spojitosti so zápalmi v tele, s ochoreniami čriev, cukrovkou, artritídou, srdcovými ochoreniami a depresiou.

Príznaky a miera postihnutia psoriázou je rôzna a odlišuje sa od človeka k človeku. Veľký dopad na rozvoj ochorenia má aj stres. Medzi typické symptómy patria:

o zapálené červené škvrny s bielymi, odlupujúcimi sa šupinkami,

o suchá a praskajúca pokožka,

o svrbenie, bolesti, mierne krvácanie z rán,

o bolesť kĺbov,

o zhoršená kvalita nechtov a vlasov.

DÔVODY, PREČO SA PSORIÁZA OBJAVÍ

Psoriáza nie je iba kozmetickým problémom. Ide o ochorenie, ktoré na kvalitu života vplýva negatívne aj vďaka bolestiam, svrbeniu a nechápavým pohľadom okolia. Dôvod rozvoja tohto nepríjemného ochorenia stále nie je jasný. Spravidla však ide hlavne o genetickú predispozíciu a poruchu imunitného systému.

Genetická predispozícia v skutočnosti nie je až tak problematická, ako by sme mohli čakať. Ak trpíte psoriázou, je iba približne 3% možnosť, že ňou bude trpieť aj vaše dieťa.

Oveľa väčším problémom je imunitný systéma tradičná liečba psoriázy, ktorá pôsobí ako taká menšia ruleta. Prakticky ide o skúšanie, či vám niektorý z prípravkov pomôže alebo nie, výsledkom ale môže byť aj zhoršenie stavu. Využívajú sa rôzne lokálne krémy na potlačenie nepríjemných príznakov, terapia svetlom a medikamentózna liečba.

Čo je ale oveľa dôležitejšie je uzdraviť telo a imunitný systém. Systémovo, nielen jedným krokom. Takáto zmena si bude vyžadovať komplexnú zmenu životného štýlu od stravy, cez pohyb, pitný režim, správne dýchanie, zvládanie stresu až po meditácie a uzdravovanie mysle.

ZMENA ŽIVOTNÉHO ŠTÝLU PSORIATIKA

Jedálniček psoriatika by mal byť plný zdrojov bohatých na omega 3 mastné kyseliny ako ryby, riasy, orechy, olejnaté semená a kvalitné rastlinné oleje. Zamerajte sa aj na protizápalové a čistiace potraviny, napríklad kurkuma, mladý zelený jačmeň či cesnak. Pomôže čerstvá strava plná rastlín, farebných plodov bez chémie a k tomu kopa sebalásky a pokoja.

Zabudnite na alkohol, cigarety, návykové látky, príliš solené alebo cukrené jedlá, nezdravé sýtené nápoje, polotovary plné konzervantov, farbív, emulgátorov a jedlá plné chémie. Ak postupne vypustíte všetky tieto „otravy" tela, je vysoko pravdepodobné, že dôjde k zlepšeniu a možno aj úplnému vymiznutiu problému.

Trápi vás psoriáza? Dajte nám vedieť, aké sú vaše skúsenosti s liečbou tohto problému. A nezabúdajte, že na každý problém existuje riešenie, aj keď zaberie viac času ako len týždeň. V ďalšom článku vám ponúkneme typy, ako si psoriatik môže pomôcť pomocou aromaterapie.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho