Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Levanduľový olej ako prírodná pomoc proti bolesti hlavy

Bolesti hlavy či migréna trápia množstvo ľudí. V tomto článku sa dozviete, ako si uľaviť pomocou liečivej levandule.

Levanduľový olej ako prírodná pomoc proti bolesti hlavy

Ľudia s bolesťami hlavy alebo migrénami často hľadajú rôzne spôsoby, ako si uľaviť od nepríjemných bolestí. Ak bežné prostriedky nezaberajú, sú schopní siahnuť aj po liekoch, ktoré berú s čoraz väčšou pravidelnosťou. Vedeli ste, že v tomto prípade môže pomôcť levanduľový esenciálny olej?

MIGRÉNA A JEJ ŠPECIFIKÁ

Migréna nie je len obyčajnou bolesťou hlavy. Ide o i stredné až silné bolesti, ktoré prichádzajú vo viacerých fázach. U väčšiny ľudí, ktorí týmto problémom trpia, sa objavuje pravidelne aj niekoľko krát do mesiaca. Čo všetko môže spustiť migrénu?

- Svetlo, vône, stres, únava, nevhodné jedlo, nedostatočný pitný režim, lieky, zmeny počasia, hormóny, iné ochorenia.

4 STUPNE MIGRÉNY

Migrénu a jej symptómy rozdeľujeme do 4 stupňov. V prvej fáze sa prejavuje ako mix rôznych symptómov, ktoré naznačujú, že v blízkej dobe môže nastúpiť nepríjemná bolesť hlavy. Ide napríklad o zvláštne chute v ústach, zvonenie v ušiach, únavu alebo nervové šklbanie.

V ďalšom štádiu môžu nastúpiť problémy s videním alebo dokonca dočasná strata zraku. Táto fáza sa ale nemusí objaviť vždy, prípadne sa objaví aj priamo počas záchvatu.

Samotný záchvat prichádza ako silná, pulzujúca bolesť na jednej alebo oboch stranách hlavy. Bolesť môže pretrvávať aj po dobu 3 dní.

Posledný stupeň, tzv. postdromálny sa zväčša prejavuje ústupom bolesti. Ľudia sú po záchvate vyčerpaný, u niektorých sa môže prejaviť naopak eufória z prekonanej migrény.

POMOC PRI MIGRÉNACH

Univerzálna pomoc bohužiaľ neexistuje. Pri migrénach platí, že to, čo niekedy zaberie, z dlhodobého hľadiska nemusí byť účinné. Ako si ale čo najlepšie pomôcť bez potreby medikamentóznej liečby? Dodržte tieto základné pravidlá:

1. Udržujte hladinu stresu na minime,

2. Doprajte si dostatok kvalitného, neprerušovaného spánku,

3. Do dennej rutiny zaraďte dychové a relaxačné cvičenia,

4. Vyskúšajte levanduľový esenciálny olej.

Silu levandule pri riešení bolestí hlavy môžete vyskúšať rôznymi formami. Na výber je levanduľový hydrolát, levanduľový čaj, zábaly, kúpeľ a ďalšie.

Podľa výskumov sa však za najúčinnejší spôsob považuje vdychovanie éterických výťažkov z tejto bylinky. Esenciálny olej je preto najlepšie dať do difúzera alebo ho naniesť krúživými pohybmi rovno na spánky hlavy. Pri tomto spôsobe terapie sa zamerajte aj na správne dýchanie tak, aby mohli silice pôsobiť priamo na nervovú sústavu.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho