Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Zdravé tipy, ako využiť mladé sezamové microgreens.

Mikro sezam je nielen chutný, ale hlavne výživný. Telu dodáva množstvo bioaktívnych látok, ktoré pomáhajú predchádzať chorobám.

Zdravé tipy, ako využiť mladé sezamové microgreens.

Vedeli ste, že sezam patrí medzi najdlhšie pestované olejniny sveta? Tieto tisíce rokov staré semená sa pôvodne pestovali v Ázii a dnes už nie je krajina, kde by sa pre svoje výhody sezam nestal obľúbeným. Vďaka vysokému obsahu živín je výborným aj na pestovanie mikrozeleniny a klíčkov.

ŽIVINY V ZELENOM SEZAME

Sezamové microgreens majú lahodnú, jemnú chuť a preto sa hodí prakticky ku všetkému. Prihodiť ich môžete k akýmkoľvek raňajkám, obedom alebo večeriam a výborne doplnia aj sladké smoothies.

Sezam je prirodzeným zdrojom bielkovín a zdravých tukov. Obsahuje až 30% bielkovín, veľké množstvo vápniku, železa, horčíku, fosforu, mangánu, medi, zinku, antioxidantov, vitamínov A, B-komplex, C, E a prospešných slizových látok.

Výskumy potvrdili rôzne zaujímavé poznatky o tom, ako sa mení výživová hodnota sezamu a jeho výhonkov počas jednotlivých fáz rastu. Zistilo sa, že rastom mladých zelených výhonkov sa zvýšil podiel aminokyselín a fenolových zlúčenín, zatiaľ čo pomer sezamínu sa znížil.

Spomedzi aminokyselín obsahuje okrem iných aj prospešný triptofán a metionín, ktoré často chýbajú v iných rastlinných zdrojoch.

BLAHODARNÉ ÚČINKY SEZAMU NA ZDRAVIE

Mladé sezamové výhonky sú výnimočným zdrojom antioxidantov, ktoré chránia bunky tela pred vplyvom voľných radikálov. Každá z prospešných látok obsiahnutá v takejto podobe sezamu pozitívne vplýva na iné časti tela, čím zabezpečuje telu radu rôznych výhod:

- Podporuje zdravie nechtov a vlasov,

- Posilňuje kosti a zuby,

- Podporuje zdravé chudnutie,

- Pôsobí proti zápalom v tele,

- Pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi,

- Pomáha regulovať vysoký krvný tlak,

- Pomáha nastolovať hormonálnu rovnováhu,

- Posilňuje imunitný systém,

- Podporuje krvotvorbu,

- Podporuje správny vývoj plodu v tehotenstve,

- Pôsobí ako prevencia pred poškodením kardiovaskulárneho systému,

- Podporuje prekrvenie tela a okysličenie,

- Pôsobí ako prevencia pred vznikom rakoviny,

- Chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho