Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Prekvapujúce fakty o červenom mikro kalerábe.

Mladé výhonky kalerábu prinášajú telu minimálne 13 preukázateľných výhod. Prečítajte si, ktoré sú to.

Prekvapujúce fakty o červenom mikro kalerábe.

Kalerábové microgreens patria medzi najlepších prírodných bojovníkov proti mnohým ochoreniam. Vedeli ste, že jedna porcia hravo pokryje potrebnú dennú dávku vitamínu C? Kalerábové výhonky rastú pomerne rýchlo a ohúria aj tých, ktorí nemajú radi kaleráb v jeho zrelej podobe.

CHARAKTERISTIKA MIKRO KALERÁBU

Mikro kaleráb zaujme na prvý pohľad. Mladé stonky sú zafarbené na fialovo a so zelenými lístkami tvoria atraktívny kontrast. V niektorých prípadoch sa fialový rastlinný pigment môže preniesť aj na lístky, ktoré sa môžu tiež jemne zafarbiť do ružovej alebo purpurovej. Chuťovo sa kalerábové výhonky podobajú najviac mikro brokolici. Sú nasladlé, šťavnaté a chrumkavé. Zbierať ich môžeme už približne 8-12 dní po zasadení.

Zachutí vám na chlebíkoch, v burgroch a sendvičoch, k vajíčkovej omelete, do šalátov alebo ako príloha ku akémukoľvek jedlu. Ak chcete z kalerábových microgreens vyťažiť maximum, k jedlám ich pridávajte na konci tak, aby neprešli tepelnou úpravou.

NUTRIENTY V MIKRO KALERÁBE

Mikro červený kaleráb môžeme bez problémov označiť za úžasnú továreň na výživné látky. Výskumy potvrdili, že ak sú tieto microgreens konzumované denne, prinášajú rôzne pozitívne zmeny vo fyzickom aj psychickom zdraví. Mikro kaleráb obsahuje vysoký podiel:

- Vitamínov C, B6, B9, B1, K, A, E,

- Draslíka, vápnika, fosforu, horčíka, železa,

- Esenciálnych aminokyselín,

- Sulforafanu,

- Antioxidantov.

BLAHODARNÉ ÚČINKY MIKRO ČERVENÉHO KALERÁBU

Konzumácia mladých výhonkov kalerábu so sebou prirodzene prináša aj množstvo výhod, ktoré sa pri pravidelnej konzumácii objavia pomerne rýchlo. Jednými z prvých benefitov, ktoré spozorujete bude zrejme silnejší imunitný systém a lepšie fungujúce trávenie. Okrem toho mikro červený kaleráb:

- Bojuje proti vzniku a rozvoju rakoviny,

- Podporuje chudnutie a pôsobí ako prevencia pred vznikom diabetesu,

- Pomáha regulovať vysoký krvný tlak,

- Posilňuje obranyschopnosť,

- Podporuje funkciu pečene a detoxikáciu,

- Podporuje funkciu obličiek,

- Zmierňuje zápaly v tele,

- Spomaľuje starnutie buniek,

- Podporuje tvorbu hemoglobínu a absorbciu železa,

- Podporuje zdravie čriev a črevný mikrobióm.

Za typicky fialovú farbu mikro červeného kalerábu môžeme poďakovať flavonoidom s názvom antokyány, ktoré pôsobia ako výrazná prevencia pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení a stoja aj za lepším psychickým zdravím človeka.

Okrem nich obsahujú aj izotiokyanáty a glukozinoláty teda antioxidanty, ktoré fungujú ako prevencia pred vznikom a rozvojom nádorových ochorení a rôznych zápalov v tele.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho