Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Bolesť hlavy: Ako si pomôcť esenciálnymi olejmi?

Bolesti hlavy sa dokážu odraziť na kvalite života a vašom výkone. Naučíme vás, ako si uľaviť bylinkami.

Bolesť hlavy: Ako si pomôcť esenciálnymi olejmi?

Zdvihnite ruku, ak ste nikdy nezažili bolesť hlavy? Takých ľudí je naozaj minimum a tento problém snáď potrápil každého z nás. Ak je bolesť hlavy jednorazová a mierna, pravdepodobne postačí chvíľa oddychu a šálka dobrého čaju či kávy. Čo ale v prípade, ak bolesti pretrvávajú a vy sa pomaly ale isto stávate závislými na tabletkách proti bolesti?

Bolesť hlavy môže mať rôznu intenzitu, trvanie a aj miesto sa líši. Rozdiely pozorujeme v type bolesti - môžete pociťovať tupú bolesť alebo aj nepríjemné pulzujúce pichanie. Ak sa pravidelnosť výskytu tohto zdravotného problému zvyšuje, je na čase zodvihnúť varovný prst.

SPÚŠŤAČE BOLESTI HLAVY

Čo všetko môže byť príčinou bolesti hlavy? Hľadať jednoznačnú príčinu bolesti hlavy je ako hľadať ihlu v kope sena. Štatisticky sa iba približne 10% pacientov s touto diagnózou dozvie jej príčinu. Mozog je totiž centrom nervovej sústavy a obklopuje ho obrovské množstvo nervových zakončení. Problémy teda môžu prísť z rôznych strán. Patria sem:

o problémy s očami,

o nízky alebo vysoký krvný tlak,

o zubný kaz,

o stres,

o problémy s chrbticou, krčnými stavcami alebo zlé držanie tela,

o silné svetlá a hluk,

o znečistené prostredie,

o únava alebo nedostatok spánku,

o nedostatočná výživa,

o nízka hladina cukru v krvi,

o dehydratácia,

o hormonálne zmeny,

o potravinové alergie a intolerancie,

o viróza vrátane infekcie spôsobenej koronavírusom,

o alkohol,

o nádorové ochorenie,

o krvná zrazenina...

Ako vidíte, príčin bolesti hlavy je nespočetne veľa. Problém nastáva vo chvíli, ak sú bolesti časté a prípadne aj intenzita bolesti je stupňujúca. Ak sa k tomu pridajú iné komplikácie nečakajte a vyhľadajte odbornú pomoc. Môže totiž ísť o banalitu, no na druhú stranu aj závažný, život ohrozujúci stav.

PREVENCIA PRED ROZVOJOM BOLESTI HLAVY

Ak ale bolesť prichádza len sporadicky, pokúste sa ju vyriešiť prírodnou cestou. Kľúčové je dodržanie niekoľkých jednoduchých zásad:

- pite minimálne 2,5 litra vody doplnenej o bylinné čaje alebo limonády s bylinnými vodami denne a doprajte si dostatočný a kvalitný spánok ideálne v trvaní 8 hodín denne,

- zamerajte sa na jedlo bohaté na horčík ako napríklad banány, sušené slivky, orechy, strukoviny alebo listovú zeleninu a tiež na zdroje komplexu vitamínov skupiny B, napríklad celozrnné obilniny, ovocie a zelenina, kvalitné domáce vajcia,

- obmedzte alkohol, cigarety, drogy,

- dbajte na oddych a dostatočnú psychohygienu po práci, vyskúšajte cvičenie, meditácie a dychové cvičenia,

- použite prírodné esenciálne oleje, vhodná je najmä mäta, bazalka, ylang ylang, levanduľa alebo eukalyptus.

ESENCIÁLNE OLEJE AKO ZBRAŇ PROTI BOLESTIAM HLAVY

Esenciálne oleje dokážu účinne potlačiť bolesť hlavy a vypätie s tým spojené. V niektorých prípadoch sú dokonca rovnako účinné, ako chemické lieky. Nie je to úžasné? Na riešenie bolestí hlavy (pozor nie migrén, tieto spomíname na našom blogu zvlášť) sú výborným alternatívnym liekom tieto druhy bylín:

- mäta - mentol z tejto bylinky pomáha uvoľňovať svalové napätie, zmierňuje bolesti a zlepšuje psychickú kondíciu človeka,

- levanduľa - podporuje upokojenie a relaxáciu tela, od bolesti hlavy dokáže uľaviť už do 15 minút,

- rumanček - podporuje kvalitný spánok a regeneráciu tela, tlmí bolesti a pomáha aj pri fyzickom, či psychickom vyčerpaní.

Esenciálne oleje užívame vždy po ich zriedení v inom rastlinnom oleji. Na riešenie bolestí hlavy ho môžeme inhalovať, dopriať si kúpeľ, masáž, zábal na čelo alebo ho natrieť na spánky hlavy.

Bolesť hlavy je jednou z najbežnejších ťažkostí. Dôležité je neprepadať okamžite panike a hľadať dôvod v jednoduchých, každodenných problémoch. Nájdite si na seba dostatok času a vyskúšajte v prvom rade silu prírody, až potom siahajte po medikamentoch. Vaše telo sa vám zaručene odvďačí.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho