Ak vás trápi jazvenie kože, kľúčom k spokojnosti môžu byť výťažky z bylín. V tomto článku vám povieme, ako môžu oleje...
Červené mäso z kvalitného lokálneho zdroja môže byť pre vaše zdravie veľmi prospešné. Prečítajte si, ako ho správne s...
Nabaľujú sa vám zdravotné problémy a vy neviete, čo s tým? Na vine môže byť aj psychika. Pomôžte si liečivými bylinami.
Tvorí listová zelenina denno-dennú súčasť vášho jedálnička? Ak potrebujete inšpiráciu, ako ju použiť, prečítajte si n...
Proteínový koláč s minimom múky. Spoznajte rýchly, chutný a trvácny dezert.
Mangoldové microgreens dorastajú približne do dĺžky 3-5 centimetrov a v závislosti od druhu mangoldu môže hýriť farbami od zelenej, cez žltú až po purpurovú. Mikro mangold má sviežu jemnú chuť a chrumkavú textúru. Botanicky patrí táto listová zelenina do rovnakej skupiny ako napríklad cvikla alebo špenát.
V kuchyni je mangold naozaj univerzálny. Výborne sa hodí ako príloha k rybám, mäsovým jedlám, ryžovým jedlám, cestovinám alebo do šalátov. Poriadnu dávku vitamínov získate aj jednoduchým pridaním mikro mangoldu k obľúbenému chlebíku.
MIKRO MANGOLD AKO PRÍRODNÁ VITAMÍNOVÁ BOMBA
Mladý mikro mangold obsahuje široké spektrum výživných látok. Nájdete v ňom vysoký obsah vitamínov A, C, E, B6 a K, tiež mangán, zinok, horčík, železo, draslík, vápnik a tiež meď.
V mangolde sa ukrýva aj látka s názvom betalaín, ktorá označuje prírodné pigmenty ukryté v rastlinách. Betalaín podporuje proces detoxikácie tela a pomáha eliminovať toxíny a nežiadúce látky v ľudskom tele. Pozor, túto látku je možné zničiť tepelnou úpravou a preto je lepšie mikro mangold konzumovať v čerstvom, surovom stave.
Mikro mangold je výborným zásobiskom antioxidantov, enzýmov, karotenoidov a flavonoidov, ktoré chránia bunky tela pred degeneráciou voľnými radikálmi. To v preklade znamená, že každé sústo tejto rastlinky pomáha pôsobiť ako prevencia pred vznikom rakoviny, zápalov v tele a rôznych závažných ochorení. V mangolde nájdete kvercetín, kempferol, rutín a aj vitexín.
ZDRAVOTNÉ VÝHODY, KTORÉ PRINÁŠA MANGOLD
Poďme sa pozrieť, aké blahodarné účinky môže priniesť pravidelná konzumácia mikro mangoldu, ktorý v porovnaní so zrelými listami tohto druhu zeleniny obsahuje až približne 40-násobok výživných látok:
- Podporuje kondíciu ciev a pôsobí ako prevencia pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení,
- Reguluje vysoký krvný tlak,
- Reguluje množstvo cukru v krvi a pomáha znižovať inzulínovú rezistenciu,
- Podporuje chudnutie,
- Eliminuje zápalové procesy v tele a podporuje imunitný systém,
- Podporuje trávenie a vytvára ideálne prostredie pre množenie prospešných črevných baktérií,
- Podporuje správne zrážanie krvi,
- Zlepšuje kondíciu kostí a kĺbov,
- Podporuje detoxikáciu tela,
- Podporuje činnosť mozgu,
- Zlepšuje kvalitu vlasov, pokožky a nechtov.