Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Mikro mangold: Výživa, výhody a použitie v kuchyni.

Mikro mangold je chuťovo univerzálny druh mikrozeleniny vhodný do jedál aj nápojov. Obsahuje antioxidanty, ktoré pôsobia ako prevencia pred rakovinou.

Mikro mangold: Výživa, výhody a použitie v kuchyni.

Mangoldové microgreens dorastajú približne do dĺžky 3-5 centimetrov a v závislosti od druhu mangoldu môže hýriť farbami od zelenej, cez žltú až po purpurovú. Mikro mangold má sviežu jemnú chuť a chrumkavú textúru. Botanicky patrí táto listová zelenina do rovnakej skupiny ako napríklad cvikla alebo špenát.

V kuchyni je mangold naozaj univerzálny. Výborne sa hodí ako príloha k rybám, mäsovým jedlám, ryžovým jedlám, cestovinám alebo do šalátov. Poriadnu dávku vitamínov získate aj jednoduchým pridaním mikro mangoldu k obľúbenému chlebíku.

MIKRO MANGOLD AKO PRÍRODNÁ VITAMÍNOVÁ BOMBA

Mladý mikro mangold obsahuje široké spektrum výživných látok. Nájdete v ňom vysoký obsah vitamínov A, C, E, B6 a K, tiež mangán, zinok, horčík, železo, draslík, vápnik a tiež meď.

V mangolde sa ukrýva aj látka s názvom betalaín, ktorá označuje prírodné pigmenty ukryté v rastlinách. Betalaín podporuje proces detoxikácie tela a pomáha eliminovať toxíny a nežiadúce látky v ľudskom tele. Pozor, túto látku je možné zničiť tepelnou úpravou a preto je lepšie mikro mangold konzumovať v čerstvom, surovom stave.

Mikro mangold je výborným zásobiskom antioxidantov, enzýmov, karotenoidov a flavonoidov, ktoré chránia bunky tela pred degeneráciou voľnými radikálmi. To v preklade znamená, že každé sústo tejto rastlinky pomáha pôsobiť ako prevencia pred vznikom rakoviny, zápalov v tele a rôznych závažných ochorení. V mangolde nájdete kvercetín, kempferol, rutín a aj vitexín.

ZDRAVOTNÉ VÝHODY, KTORÉ PRINÁŠA MANGOLD

Poďme sa pozrieť, aké blahodarné účinky môže priniesť pravidelná konzumácia mikro mangoldu, ktorý v porovnaní so zrelými listami tohto druhu zeleniny obsahuje až približne 40-násobok výživných látok:

- Podporuje kondíciu ciev a pôsobí ako prevencia pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení,

- Reguluje vysoký krvný tlak,

- Reguluje množstvo cukru v krvi a pomáha znižovať inzulínovú rezistenciu,

- Podporuje chudnutie,

- Eliminuje zápalové procesy v tele a podporuje imunitný systém,

- Podporuje trávenie a vytvára ideálne prostredie pre množenie prospešných črevných baktérií,

- Podporuje správne zrážanie krvi,

- Zlepšuje kondíciu kostí a kĺbov,

- Podporuje detoxikáciu tela,

- Podporuje činnosť mozgu,

- Zlepšuje kvalitu vlasov, pokožky a nechtov.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho