Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Bylinné vody alebo hydroláty: Čo je to?

Bylinná voda, hydrolát a hydrosol predstavujú jeden a ten istý pojem. Naučte sa, ako spoznať kvalitný hydrolát.

Bylinné vody alebo hydroláty: Čo je to?

Stretli ste sa s pojmom bylinná voda, kvetová voda, hydrolát alebo hydrosol a nie ste si istý, aký je medzi týmito pojmami rozdiel? Pravdou je, že všetky 4 názvy označujú jeden rovnaký výrobok.

Hydrolát je v skutočnosti vedľajší produkt, ktorý vzniká pri výrobe esenciálnych olejov z bylín a kvetov. Ide vlastne o vodný roztok, v ktorom sa nachádzajú prospešné, rozpustné látky z rastlín a v menšom množstve tiež obsahujú esenciálne oleje.

Hydrolát môžeme získať z rôznych častí rastlín, napríklad lístkov, kvetov, koreňov, semien, kôry či ihličia.

HYDROLÁT NIE JE ODVAR

V praxi sa často stretávame s chybným označením odvarov alebo tinktúr, ktoré niektorí považujú za hydroláty. V skutočnosti ale ide o iné druhy roztokov, získané inou metódou a preto spravidla obsahujú aj rozdielne množstvo prospešných látok.

Rovnako tak za hydrolát nemôžeme v žiadnom prípade považovať zmes vody a esenciálnych olejov. Ako takýto výrobok rozpoznať? Všimnite si, že olej vždy bude plávať na povrchu. Na druhú stranu u pravých, kvalitných hydrolátov sú prospešné rastlinné látky priamo rozpustené vo vode.

Ďalším faktorom je, že kvalitný hydrosol v žiadnom prípade nesmie obsahovať konzervanty, farbivá, či iné umelo pridané látky. Všímajte si preto veľmi pozorne zloženie produktov alebo tieto produkty nakupujte iba od výrobcov, ktorí svoju prácu robia naozaj kvalitne.

Na našej farme pestujeme byliny a iné rastliny výlučne bez chémie, zbierame ich v období, keď dosahujú najvyššie množstvo liečivých látok a spracovávame ich najšetrnejším spôsobom tak, aby si všetky tieto látky zachovali.

AKO VYUŽIŤ HYDROLÁT

Hydroláty alebo bylinné vody využijete najmä v starostlivosti o pleť a vlasy ale sú vhodné aj na aromaterapiu alebo využitie v kuchyni. Oproti esenciálnym olejom majú oveľa nižšiu koncentráciu účinných látok, vďaka čomu sú vhodné na priame nanášanie na pleť bez potreby riedenia.

Prečo do dennej rutiny v starostlivosti o pleť zaradiť bylinné vody? Tento dar z lona prírody prinesie vašej pleti viditeľné pozitíva, medzi ktoré patrí:

- Hydratácia,

- Čistenie,

- Zmiernenie podráždenia,

- Zjednotenie pleti a výživa,

- Upokojenie a lepšie hojenie poranení.

V starostlivosti o vlasy zase hydroláty pomôžu lepšie ich rozčesávať, prevoňajú vašu korunu krásy a dokážu pomôcť aj pri problémoch s vlasovou pokožkou.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho