Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Ekologické upratovanie: 2.časť návodu, ako na to.

Ekologické alternatívy klasických, chemických čističov. Môže byť voňavá príroda rovnako účinná?

Ekologické upratovanie: 2.časť návodu, ako na to.

V predošlom článku sme si zadefinovali, ako vymeniť bežných čistiacich pomocníkov za ich lepšie, krajšie a ekologické alternatívy. Dnes teda pokračujeme v radách, ako si vyrobiť účinné, lacné, voňavé a prírode lahodiace čistiace výrobky úplne bez škodlivej chémie.

  1. Základ efektívneho čistiaceho výrobku by mala tvoriť dezinfekčná voda očistená ozónom. Táto voda čistí povrchy a účinne ich zbavuje nežiadúcich mikroorganizmov prírodnou cestou.

  1. Nakuknite do svojej špajze. Viete, ktorý čistiaci prostriedok používali naše babičky? No predsa ocot. Ocot síce nepríjemne zapácha, no táto vlastnosť je dočasná. Po chvíli nepríjemný pach prirodzene vyprchá a vám zostane iba čistý byt. Ocot znásobuje dezinfekčnú silu prostriedku a pomáha odstraňovať vodný kameň. Využijete ho pri umývaní okien, zrkadiel, podlahy, kúpeľne alebo chladničky.

  1. Podobnou, no voňavejšou alternatívou je citrón. Kyselina citrónová účinne odstraňuje nečistoty a vodný kameň do pár sekúnd. Poradí si aj s mastným povrchom a šikovne pohltí nepríjemné pachy.

  1. Ak je povrch silne znečistený, efekt dokáže znásobiť obyčajná sóda bikarbóna. Túto pomocníčku využijete aj pri čistení upchatých odtokov. Stačí zaliať horúcou vodou a ak začujete šumenie a syčanie, je jasné, že sóda funguje. Rovnakú funkciu ale pri menej znečistených odtokoch urobí aj obyčajná soľ.

  1. Na čistenie drevených povrchov siahnite po kvalitnom olivovom alebo kokosovom oleji. Títo drevo krásne vyčistia a zároveň vyživia a impregnujú. Výsledkom bude čistý, lesklý stôl ako nový!

  1. Nezabúdajte na prírodné esenciálne oleje! Chýba vám pri upratovaní nejaká vôňa? Na výber máte obrovské množstvo prírodných výťažkov. Pridať ich môžete do tekutiny na umývanie podlahy, kobercov alebo ich použiť ako bytovú vôňu v rozprašovači.

Vďaka týmto zmenám zabudnete na nepríjemný, chemický smrad bežných čističov, ktoré vám dráždili sliznicu. A zabudnete aj na ekzémy a kožné dermatitídy, ktoré vám spôsobovali. No nestojí to za vyskúšanie? Prevoňajte svoj domov prírodnými esenciálnymi výťažkami a dajte nám vedieť, či pri tejto alternatíve ostávate alebo patríte do tímu chemických milovníkov. :)


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho